Законотворчість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №5 » Законотворчість

Законотворчість

Рубрика Новини

Підсудність окремих категорій адміністративних справ запропоновано уточнити

На розгляд парламенту подано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підсудності окремих категорій адміністративних справ (реєстраційний  10282). Документом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, а також окремих законів України та змінити існуючу підсудність адміністративних справ, які стосуються оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, Верховної Ради України, Вищої ради правосуддя тощо. Передбачається, що такі категорії адміністративних справ розглядатимуться у першій інстанції Окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

Державним реєстраторам можуть посилити відповідальність

Проектом Закону України, зареєстрованим за  10293, пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення відповідальності державних реєстраторів за порушення у професійній сфері під час проведення реєстраційних дій юридичної особи, фізичної особи — підприємця або громадського формування та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Зокрема, зміни вносяться до статей 16611 та 16623 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими збільшуються розміри штрафів. Наприклад, у статті 16623 за порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень розмір штрафу встановити на рівні від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом року вчинення порушення — від 1 000 до 1 500 (на сьогодні розміри штрафів встановлені відповідно від 200 до 400 та від 400 до 500).

Системи гарантування вкладів фізичних осіб пропонують удосконалити

Групою народних депутатів України зареєстровано проект закону (реєстраційний  10287), метою якого є удосконалення процедури реалізації активів неплатоспроможних банків, у тому числі запобігання зловживанням процесуальними правами, а також посилення захисту прав вкладників шляхом запобігання безпідставному заниженню вартості активів неплатоспроможних банків, за рахунок реалізації яких здійснюється відшкодування коштів вкладникам цих банків.

Зокрема, може бути встановлено недопустимість забезпечення цивільного позову шляхом зупинення тимчасової адміністрації або ліквідації банку, заборони або встановлення обов’язку вчиняти певні дії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (Фонд), уповноваженій особі Фонду, при здійсненні тимчасової адміністрації чи ліквідації банку.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Новини

Рейдерське охоплення

Законотворчість

Набули чинності

Обитель правосуддя

Чорним по білому

Поза процесом

Чистий здобуток

Визначеним колом

Прецедент

Корпоративний дух

Судова практика

Крига скарг

Витратні розрахунки

Прокурорська призматичність

Непроста арифметика

Судове рішення

Органи дізнання, слідства та прокуратури під час здійснення досудового розслідування виконують владні процесуальні функції

Щодо забезпечення доказів шляхом витребування акта індивідуальної дії

Спори між обслуговуючим кооперативом та його членами розглядаються господарськими судами

Про стягнення заборгованості із заробітної плати за період до переведення працівника на роботу на підконтрольній Україні території

Щодо повноважень прокурора на звернення до суду з апеляційною скаргою

Про нюанси оскарження виправдувального вироку

Через мережу АЗС здійснюється виключно роздрібний продаж нафтопродуктів

Щодо права Держфінінспекції на звернення до суду з позовом до непідконтрольної їй установи

Інші новини

PRAVO.UA