Законотворчість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Законотворчість

Рубрика Новини

До стажу роботи на посаді судді має зараховуватися весь стаж роботи, що надає право для обрання на посаду, який має особа

Запропоновані законопроєктом  2597 від 13 грудня 2019 року зміни спрямовано на усунення випадків неоднакового застосування вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», у тому числі, щодо здійснення обрахунку стажу роботи на посаді судді.

На думку авторів законопроєкту, Закон України «Про судоустрій і статус суддів» не передбачає закріплений Конституцією України рівень незалежності та забезпечення роботи суддів, суперечить вимогам Основного Закону, наслідком чого є дискримінація представників суддівського корпусу та підрив авторитету судової гілки влади в цілому.

Законопроєктом пропонується викласти в новій редакції частину 9 статті 56 цього закону, згідно з якою судді безпідставно обмежуються у праві отримання нагород, відзнак, грамот; внести зміни до положень статей 116 та 137 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення правового регулювання реалізації суддями права на відставку.

Зокрема, до стажу роботи на посаді судді пропонується також зараховувати весь фактично наявний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності), що надає право для обрання (призначення) на посаду судді, який має особа на момент такого обрання (призначення), але не більш ніж 10 років.

Законодавці пропонують удосконалити інститут застави для підозрюваних у тяжких корупційних злочинах

З метою уникнення подальшої негативної практики застосування інституту застави при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в кримінальному процесі необхідно внести відповідні зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України, які унеможливили б ухилення від кримінальної відповідальності осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні тяжких або особливо тяжких корупційних злочинів, вважають автори законопроєкту 2620.

Особа, яка вчинила правопорушення, маючи фінансові можливості та сплативши певну суму застави, яка навіть може бути меншою за розмір неправомірної вигоди, уникає в подальшому тримання під вартою.

Також групою народних депутатів України на розгляд парламенту подано проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо пенсійного забезпечення та щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці» № 2626 від 19 грудня 2019 року.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA