Законотворчість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Законотворчість

Рубрика Новини

Захист суб’єктів господарювання посилено

Верховною Радою України підтримано зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту субєктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів. Статтю 16610 «Порушення вимог законодавства про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» викладено в новій редакції. Так, розширено та деталізовано перелік таких вимог. Віднині одним із порушень є порушення дозвільним органом встановлених законом строків видачі, переоформлення, анулювання, відмови у видачі документа дозвільного характеру, реєстрації декларації відповідності матеріальнотехнічної бази субєкта господарювання вимогам законодавства, а також невнесення або несвоєчасне внесення дозвільним органом у встановлені законом строки до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань прийнятих відповідно до закону рішень, поданих до дозвільного органу заяв і декларацій відповідності матеріальнотехнічної бази субєкта господарювання вимогам законодавства.

Крім того, збільшено і розмір штрафних санкцій, що накладаються на посадових осіб. Наразі його встановлено у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (раніше мінімальний розмір дорівнював 30 нмдг).

Удосконалено механізми публічних закупівель

16 жовтня ц.р. Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель»  114-ІХ, який Верховна Рада України ухвалила 19 вересня 2019 року.

Згідно із законом, використання електронної системи ProZorro стає обовязковим для здійснення державних закупівель вартістю від 50 тис. грн (раніше поріг був від 200 тис. грн).

Також закон зобовязує замовника надавати звіти до системи ProZorro про всі закупівлі вартістю відкопійки (раніше — від 50 тис. грн).

Бізнес, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. Це дасть змогу підприємцям не втратити тендер, а держзамовнику — зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців після публікації, крім розділу VI, який вводиться в дію через 12 місяців з дня опублікування.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA