«За» чи «проти»? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

«За» чи «проти»?

Ірина ГОНЧАР, редакторка журналу «Український адвокат»

Серед обов’язків та заборон, які покладають на адвоката Правила адвокатської етики та Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», є заборона будь-якого конфіденційного співробітництва. Відповідно її недотримання вважається грубим порушенням ПАЕ, яке має фактично безальтернативне дисциплінарне стягнення — анулювання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю.

Норми, на перший погляд, логічні і зрозумілі. Адвокат, у силу своїх знать та духу професії, не може допомагати процесуальним опонентам у провадженнях. Мудрі адвокати навіть радять не підписувати і не подавати від власного імені жодних документів, які може подати клієнт, ба більше — не давати свідчення, навіть якщо це на користь клієнту. Це — броня адвоката. Запорука того, що жодна його дія не буде розцінена як така, що є формою співробітництва з правоохоронними органами.

Новітня історія адвокатури знає випадки, коли адвоката було позбавлено права на професію після того, як було викрито, що він є професійним потерпілим. І правильність рішень дисциплінарних органів підтвердили суди.

Та чи все так однозначно?

Якщо адвокат є потерпілим від злочину, чи може він подати заяву по злочин, давати свідчення у рамках такої справи? А якщо злочин пов’язаний саме з професійною діяльністю, наприклад, перешкоджання її здійсненню? Де проходить межа реалізації прав потерпілого і конфіденційного співробітництва?

А якщо потенційним зловмисником також виявиться адвокат, тоді як бути?

А коли один адвокат провокує на протиправну дію іншого адвоката, і другий заявляє на провокатора, то хто з них співпрацює з процесуальними опонентами?

А якщо адвокату відомі факти про злочин, вчинений іншим адвокатом? Або він чи вона стали свідком злочину, який вчинив адвокат, як бути? Заявити/дати свідчення і бути звинуваченим у конфіденційній співпраці з ризиком бути вигнаним із професії чи промовчати і отримати підозру у співучасті й ризикувати свободою та справами клієнтів?

А укласти угоду зі слідством як підозрюваний адвокат може?

Попри очевидність відповідей на ці питання, знайти правильну вкрай непросто. Дискусії з цього приводу тривають і в судах, і в засіданнях дисциплінарних органів, і в кулуарах адвокатських зібрань.

Журнал «Український адвокат» долучається до цієї дискусії, пропонуючи висловити позицію з цього питання у рубриці «Думки вголос» усім охочим взяти слово. Давайте разом знайдемо відповіді на всі гострі питання життя адвокатури.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Спустити на воду

Від редактора

«За» чи «проти»?

Дивіться!

Код на мільярд доларів

Новини

Як адвокату здійснювати фінмоніторинг

Змінено порядок іспиту для арбітражних керуючих

«Юридична практика» залишається оператором підвищення кваліфікації адвокатами

Зони міських нотаріальних округів поширено на межі ОТГ

Мін’юст хоче змінити організацію надання БПД

Адвокати повинні реєструвати офіційні адреси в ЄСІТС

Комітет з питань правоохоронної діяльності очолив Сергій Іонушас

Адвокати шукали формулу успіху в умовах трансформації бізнесу

Персона

Успіх юристів у політиці

Репортаж

Захистити найцінніше

Виконати обіцяно

Судові рішення

Серпень-вересень 2021 року

Теорія і практика

Навчитися відмовлятися

У фокусі

Нерозривно пов’язані

Платіжні системи

Фотоновина

Незалежність судової влади vs. Турбулентність

Читайте!

Неприродні випадки

Школа майстерності

Жіноче лідерство

Інші новини

PRAVO.UA