Виконавчі механізми — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 47-48 (1248-1249) » Виконавчі механізми

Виконавчі механізми

Процесуальні та матеріальні аспекти механізму визнання та виконання арбітражних рішень — у першому українському комплексному дослідженні

Вийшла друком монографія «Транс­національне визнання та виконання арбітражних рішень». Автором монографії є Олена Коч, адвокат юридичної фірми «АНК», доктор філософії в галузі права.

Монографію присвячено дослідженню сучасного стану та трансформаціям механізму визнання і виконання іноземних арбітражних рішень у більш ніж 120 юрисдикційних практиках із метою виявлення ефективних стратегій удосконалення такого механізму, спираючись на дослідження національних варіацій його імплементації та консолідацію доктринальної бази, що містить роботи понад 100 провідних фахівців у сфері арбітражу. В результаті комплекс­ної обробки матеріалів було виділено загальні тенденції, згруповано та порівняно національні практики.

Автор розглядає становлення арбітражу як інституту, тенденції до делокалізації та автономії арбітражу в контексті транснаціонального права. Досліджується низка проблемних питань і шляхи вдосконалення їх регулювання, зокрема щодо арбітрабільності та публічного порядку; дії в рамках арбітражного рішення таких принципів, як res judicata, stare decisis, lis pendens, erga omnes; процесуальних аспектів механізму визнання та виконання арбітражних рішень (строки, підсудність, судові витрати, форма заяви, особливості судового розгляду тощо) та матеріальних аспектів (зокрема, визнання та виконання скасованих арбітражних рішень) тощо.

Окремий розділ монографії присвячено питанням імплементації механізму визнання та виконання іноземних арбітражних рішень у межах однієї юрисдикції (на прикладі України), зокрема особливостям формування нормативного регулювання, судової практики та стратегій локальних оптимізацій імплементації механізму.

Емпіричну базу дослідження становлять судові рішення у справах про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень, зокрема 3772 судові рішення, представлені в базі Комісії ООН з міжнародного торговельного права (UNSITRAL); понад 2400 судових рішень, включених до Щорічних видань із комерційного арбітражу під редакцією Альберта Ван дер Берга починаючи з 1976 року; понад 3000 судових рішень українських судів.

У додатку до монографії розміщено Довідник судової практики України у справах про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень, що містить 547 судових рішень за 2015—2020 роки, які представлено в 6 таблицях за роками та в 75 графіках. Довідник розроблено автором у результаті обробки бази судової практики України.

Монографія є першим у вітчизняній правовій науці комплексним дослідженням механізму визнання та виконання іноземних арбітражних
рішень.

Монографія «Транснаціональне визнання та виконання арбітражних рішень» розрахована на спеціалістів у сфері права, які цікавляться проблемами альтернативного вирішення спорів, зокрема міжнародного
арбітражу.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

IP REPORTER

Нові цифри

VOX POPULI

Юрист онлайн

Актуально

Відсторонення автоматом

Новий склад

Акцент

Дисциплінарне впровадження

Галузі практики

Ефективна давність

Корпоративні правила

Аргументи в актах

Позиційна гра

Дайджест

Оскарженню не підлягає?

Держава та юристи

Постійне користування

Касаційна підсудність

Збільшення кількості справ підсудних Верховного Суду ускладнить доступ громадян до правосуддя

Книжкова полиця

Виконавчі механізми

Новини юридичних фірм

EVERLEGAL відкриває практику інтелектуальної власності

Asters допомогла агрокомпанії отримати дозвіл на концентрацію в процесі приватизації

Baker McKenzie стала юридичним радником ПУМБ у зв’язку з укладенням попередньої угоди з Getin Holding щодо купівлі‑продажу акцій АТ «Ідея Банк»

Приватна практика

Програмні вимоги

ПостCOVIDна реальність

Репортаж

Цифрова епоха

Енергоперспективи

Судові рішення

Ухвала суду першої інстанції про повернення зустрічного позову підлягає апеляційному оскарженню

Тема номера

Хмарні послуги

Ключ віртуальної реальності

Приготуватися до змін

У фокусі: інвестиції

Право на оновлення

Інші новини

PRAVO.UA