Власна думка — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Власна думка

Рубрика Конспект
Нотатки з лекцій блоку «Захист права власності в судах різних юрисдикцій» 18—22 березня 2019 року

З лекції «Право власності у прецедентній практиці ЕСПЛ» Андріани Кульчицької, партнера АО «Назар Кульчицький та Партнери»

У контексті практики Європейського суду з прав людини під майном переважно розуміється нерухоме та рухоме майно, прибуток з власності, зок­рема орендна плата (рента), передбачена договором, добровільно складеним відповідно до законодавства, а також ліцензія. Сюди також треба зарахувати пенсії, повернення податкових платежів, цінні папери та гудвіл (втрата клієнтів, втрата можливості займатися професійною діяльністю через зміни в законодавстві).

В яких випадках гудвіл вважається майном, роз’яснюється в рішенні від 16 жовтня 2018 року у справі «Könyv­Tár Kft and others v Hungary» (скарга № 21623/13). Так, у розумінні статті 1 Першого протоколу до Конвенції власністю у цій судовій справі вважалася клієнтська база.

 

З лекції «Віндикаційний позов у господарському процесі» Григорія Павленка, керівника судової практики Pavlenko Legal Group

Першочергово треба перевірити сумлінність набувача майна, тобто, було чи не було йому відомо, що він придбав майно в особи, яка не мала права його відчужувати. Є певний перелік дій набувача, які свідчать про його сумлінність, зокрема звернення до відповідних реєстрів, перевірка документів продавців тощо.

У позові потрібно вказати і вимогу про скасування реєстраційних записів щодо майна, а також заявити забезпечення позову (наприклад, накладення арешту), щоб уникнути випадків повторного переходу права власності на майно до іншого власника.

 

З лекції «Позови прокуратури в інтересах держави. Як захистити?»
Олени Перцової, радника ЮФ Aequo

Прокурор, звертаючись до суду в інтересах держави, у позовній заяві доводить, у чому полягає порушення інтересів держави, їх захист, визначені законом підстави для звернення до суду, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог тягне за собою повернення позов­ної заяви.

Представництво в суді інтересів держави в особі Кабінету Міністрів України та Національного банку України може здійснюватися прокурором Генеральної прокуратури України або регіональної прокуратури винятково за письмовою вказівкою або наказом Генерального прокурора або його першого заступника, або заступника відповідно до ком­петенції.

 

З лекції «Експропріація майна державою. Позиція ЄСПЛ» Ольги Шенк, координатора судової практики CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang

Експропріація — це примусове вилучення майна без або з формальним позбавленням права власності (титулу). Експропріація може бути прямою, коли заходи з боку держави відверто призводять до втрати юридичного титулу на майно, або непрямою, яка хоча прямо і не позбавляє власника титулу на майно, але фактично позбавляє таке майно будь­якої цінності. За практикою ЕСПЛ експропріація вважається правомірною при дотриманні таких критеріїв: наявність публічної мети або інтересу; належна правова процедура; відсутність дискримінації; виплата компенсації.

 

З лекції «Реалізація права інвестора будівництва на придбання квартири в новобудовах. Практика Верховного Суду» Віталія Правдюка, радника АО «Коннов і Созановський»

Однією з основних причин виникнення проблем у відносинах із забудовниками є низький рівень законослухняності як з боку забудовників, так і з боку інвесторів.

У разі значного відхилення від проекту, що суперечить суспільним інтересам або порушує права інших осіб, суттєвого порушення будівельних норм і правил суд за позовом відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування може прийняти рішення, яким зобов’язати особу, котра здійснила (здійснює) будівництво, провести відповідну перебудову.

 

З лекції «Особливі правила реалізації права власності: перешкоди чи регулювання? (На прикладі спорів щодо реалізації права власності на придбані за кордоном автомобілі)» Ігоря Кравцова, керівного партнера ЮФ Evris

Актуальною проблемою реалізації права власності є експлуатація нерозмитнених автомобілів на території України, кількість яких за п’ять років, за різними підрахунками, складає від 400 тис. до 1 млн. Аби її розв’язати, Верховна Рада України прийняла закони за законопроектами № 8487 і № 8488, якими внесено зміни до Податкового та Митного кодексів України, і як компроміс запроваджено акцизний податок. За даними ДФС, за 90 днів дії пільгового періоду до бюджету надійшло 13 млрд гривень від розмитнення близько 130 тис. авто.

 

З лекції «Набуття прав на землю внаслідок недотримання суб’єктом владних повноважень строків розгляду заяв» Тетяни Дроботової, судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку дії договору листа­повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, що передбачені договором за умови складення додаткової угоди.

 

З лекції «Рейдерство та захоплення землі. Судова практика» Андрія Порайка, партнера практики вирішення спорів ЮК EVERLEGAL

Випадки земельного рейдерства можна розділити на дві групи: втрата фактичного володіння землею без позбавлення юридичного титулу та із позбавленням юридичного титулу. До першої групи належать випадки, коли захоплення земельної ділянки здійснюється особою без жодних правовстановлюючих документів. У другій групі захоплення земельної ділянки здійснюється шляхом: підробки документів; звернення орендодавців зі скаргою до так званої антирейдерської комісії Міністерства юстиції; подвійної реєстрації договорів оренди.

 

З лекції «Упущена вигода та недоотриманий дохід. Аргументи для суду» Михайла Іваненка, радника МЮГ Eterna Law

Відшкодування упущеної вигоди передбачає високий рівень доказування та наявність повного чи навіть розширеного складу делікту, причинно­наслідкового зв’язку.

Альтернативою може бути доведення делікту кондикційних зобов’язань. На підставі статті 1212 ЦК України обов’язково треба враховувати такий елемент, як набуття чи збереження майна однією особою за рахунок іншої (потерпілої).

 

З лекції «Право на отримання виконання грошового зобов’язання як складова права власності. Позиція національних судів та ЕСПЛ»
Костянтина Шалоти, судді Корольовського районного суду міста Житомира

«Майно» в розумінні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод — це автономне поняття, яке фактично об’єднує всі права фізичної або юридичної особи, що містять у собі майнову цінність. ЄСПЛ тлумачить поняття «майно» набагато ширше і в контексті статті 1 Першого протоколу під «майном» розуміє не тільки «наявне майно», а й ряд інтересів економічного характеру.

Практика ЄСПЛ щодо невиконання судових рішень в Україні стосується виплат зарплат і надбавок, боргів муніципальних або державних лікарень, державних банків та Кабінету Міністрів України.

 

З лекції «Відповідальність за невиконання грошових зобов’язань у цивільних та господарських правовідносинах» Максима Корчагіна, партнера ЮФ «Антіка»

Пеня і штраф не є подвійним покаранням за одне і те ж порушення, оскільки пеня — це покарання за кожен окремий день прострочення оплати, а штраф, як правило, встановлюється за сам факт порушення умов договору про оплату, і це різні підстави для призначення покарання.

 

З лекції «Юрисдикція спорів вкладників неплатоспроможних банків з ФГВФО» Сергія Пушка, партнера, керівника практики судового процесу та вирішення спорів АО Spensers ST

Велика Палата Верховного Суду зараховує до юрисдикції адміністративних судів спори, що виникають у зв’язку з реалізацією Фондом гарантування вкладів фізичних осіб функції з організації виплат відшкодувань за вкладами. А до юрисдикції загальних або господарських судів — спори, що виникають у зв’язку з реалізацією Фондом функції щодо здійснення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку.

   

З лекції «Житло як предмет іпотеки за споживчим кредитом.
Судова практика щодо виконання зобов’язання за рахунок предмета застави»
Олександра Ружицького, партнера ЮК EVERLEGAL

Верховний Суд у постанові від 16 травня 2018 року у справі № 333/8146/15 дійшов вис­новку, що не є підставою для визнання недійсним договору іпотеки, якщо законний представник дітей (батьки) діяв недобросовісно і не повідомив, що укладення договору іпотеки може порушувати права дітей.

Згідно з висновком Верховного Суду від 3 вересня 2018 року у справі № 285/1632/16­ц підставою для визнання недійсним іпотечного договору є саме факт порушення прав дітей, а не тільки відсутність згоди органу опіки.

З лекції «Право кредитора на отримання відсотків за користування
грошовими коштами в аспекті права власності» Андрія Чехонадського, керівника групи претензійно-­позовної роботи ПАТ «Рітейл Груп»

Згідно з правовою позицією Великої Палати Верховного Суду наявність курсової різниці не є упущеною вигодою, оскільки курс міг не підвищитися, а, навпаки, знизитися або залишитися на тому ж рівні, і боржник, зокрема, за такі дії не несе відповідальності.

Велика Палата Вер­ховного Суду дійшла висновку, що правова природа нарахування 3 % річних, передбачених частиною 2 статті 625 ЦК України, має компенсаційний, а не штрафний характер. Тому в такому випадку не може йти мови про застосування скорочених строків позовної давності щодо стягнення таких на­рахувань.

 

З лекції «Зняття арешту та повернення майна, вилученого в рамках
кримінального провадження. Позиція ЄСПЛ»
Назара Кульчицького, голови АО «Назар  Кульчицький та Партнери»

Арешт майна означає контроль за майном фактично без переходу права власності від такої особи. Відповідно до практики ЄСПЛ будь­які питання, пов’язані з контролем за власністю, дають державі найбільш широкі дискреційні повноваження.

Згідно з вимогами ЄСПЛ щодо втручання в право власності особи, яким є арешт майна, таке втручання має бути законним, переслідувати легітимну мету та пропорційним меті, що переслідується, а не бути надмірним обтяженням для особи. Усе, що пов’язане з юридичними процедурами арешту майна, підпадатиме під статтю 1 Першого протоколу до Конвенції.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Досконалості межа

Дивіться!

Краще подзвоніть Солу

Конспект

Власна думка

Новини

НААУ проведе турнір з футболу серед адвокатів у місті Дніпро

Адвокатсько-суддівський погляд на правосуддя

EVRIS проконсультувала Concorde Capital щодо придбання боргів на 50 млн доларів США

Адвокати дотримуються стандартів надання БПД

У Києві відбувся Третій день англійського права

Схвалено проект гармонізації кримінального закону

МКЮ занепокоєна через бездіяльність держави щодо захисту адвокатів

ООН відзначає факти порушень прав адвокатів в Україні

НААУ та Координаційний центр домовилися про співпрацю

Офіс

Витонченість у деталях

Персона

Дати бій тіні

Репортаж

Погляд у майбутнє

Теорія і практика

Іноземна умова

У фокусі

Звернення за незалежністю

Подвійний стандарт

Читайте!

Верховенство права в реальному світі

Школа майстерності

Банкрутство

Інші новини

PRAVO.UA