Велике будівництво — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 11 (175) » Велике будівництво

Велике будівництво

В Україні за підтримки міжнародних партнерів триває процес створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності

Марія ТИМОФІЄНКО, менеджер Проєкту уряду Великої Британії з надання технічної допомоги у створенні Вищого суду з питань інтелектуальної власності, аспірант Центру комерційного права Queen Mary University of London

Спеціалізовані суди або спеціалізовані палати для розгляду справ у сфері інтелектуальної власності (ІВ) є у Великій Британії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Сполучених Штатах Америки тощо. Досвід цих країн переконливо свідчить, що створення спеціалізованого суду для розгляду справ, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності, є запорукою поглиблення спеціалізації судів і суддів, підвищення кваліфікації останніх у сфері права інтелектуальної власності, забезпечення єдності судової практики та її прогнозованості.

У 2016 році в Україні задеклароване створення Вищого суду з питань інтелектуальності (Суд ІВ) як крок з адаптації судової системи до практики та стандартів країн Європейського Союзу. У зв’язку з таким прагненням України Queen Mary University of London (QMUL) за підтримки уряду Великої Британії та Посольства Великої Британії в Україні започаткував Проєкт з надання технічної допомоги у створенні Вищого суду з питань інтелектуальної власності (Проєкт), спрямований на удосконалення законодавства України, пов’язаного зі створенням і діяльністю Суду ІВ відповідно до найкращих міжнародних практик та стандартів, а також для підвищення кваліфікації суддів новостворюваного Суду ІВ.

Для реалізації Проєкту Центром комерційного права Queen Mary University of London (Сentre for Commercial Law Studies, CCLS) було залучено команду міжнародних та українських експертів і науковців і сформовано Міжнародну експертну раду за участю відомих суддів та юристів з Великої Британії, України, Франції, Німеччини, Нідерландів та Сполучених Штатів Америки за головування лорда Девіда Ньюбергера, у минулому президента Верховного Суду Великої Британії.

У рамках Проєкту підготовлені Рекомендації та Дорожня карта з конкретними пропозиціями стосовно необхідних змін до чинного законодавства України про створення і діяльність Суду ІВ, у тому числі процесуальних норм, а також судової практики. Рекомендації засновані на досвіді з судоустрою та розгляду справ провідних юрисдикцій з високим рівнем захисту прав інтелектуальної власності, а саме — США, Великої Британії, Німеччини, Франції та Нідерландів, які викладені в Порівняльному дослідженні Проєкту. У Рекомендаціях враховані коментарі, отримані в процесі консультацій із суддями, юристами та власниками прав інтелектуальної власності під час численних семінарів, круглих столів, особистих та письмових інтерв’ю.

Рекомендації Проєкту стосуються питань незалежності Суду ІВ, вдосконалення процесуальних норм, пов’язаних із забезпеченням доступу до судочинства та унеможливлення конфліктів у визначенні юрисдикції новостворюваного суду, а також підвищення професійної кваліфікації суддів. Зокрема, пропонується забезпечити незалежність першої та апеляційної інстанцій, уточнити критерії відбору суддів у разі необхідності збільшення кількості суддів та оголошення конкурсу на додаткові посади, забезпечити розгляд справ у режимі відеоконференції та запровадити можливість проведення судових засідань у регіонах, надати можливість суддям розглядати справи одноосібно, а не тільки судовою палатою у складі трьох суддів, удосконалити застосування запобіжних заходів і належним чином визначити перелік справ, віднесених до юрисдикції Суду ІВ, тощо.

Впровадження Рекомендацій можливе шляхом прийняття окремого закону про Суд ІВ або шляхом внесення змін до чинних законодавчих актів України. Деякі пропозиції стосуються питань, які можуть вирішуватися судовою практикою. На нашу думку, реалізація Рекомендацій дасть змогу створити висококваліфікований Суд ІВ та забезпечить ефективний розгляд справ зі спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності згідно з міжнародними стандартами та практикою. Ці кроки дозволять Україні виконати зобов’язання щодо забезпечення належного рівня захисту прав інтелектуальної власності, що випливають з Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) та інших міжнародних зобов’язань.

У рамках Проєкту проведена тритижнева онлайн­програма навчання з права інтелектуальної власності та судової практики в міжнародних юрисдикціях. У програмі взяли участь близько ста учасників, включаючи суддів та кандидатів на посаду судді Суду ІВ, а також членів Апеляційної палати Національного офісу інтелектуальної власності. Для навчання були залучені висококваліфіковані судді іноземних юрисдикцій з питань права ІВ, науковці та юристи. Учасники тренінгу надали позитивні відгуки про його корисність для виконання їх повсякденних обов’язків та висловили бажання впроваджувати знання і навички, набуті в ході навчання, для поліпшення стандартів судового розгляду спорів з ІВ в Україні.

Створення Суду ІВ в Україні перебуває на завершальній стадії. На цій стадії пріоритетом має стати завершення конкурсу на займання посад суддів Суду ІВ, що можливе лише після обрання нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Водночас для забезпечення роботи Суду ІВ потрібно вирішити ще й низку організаційних, фінансових та матеріально­технічних питань, зокрема щодо приміщення Суду ІВ та його Апеляційної палати, формування апарату Суду ІВ, забезпечення виплат заробітних плат суддям та працівникам апарату.

Створення Суду ІВ може стати істо­рією успіху України на шляху реформування судової системи та сприятиме підвищенню рівня довіри бізнесу та інвесторів, які вкладають кошти у сектори економіки, в яких захист права інтелектуальної власності відіграє вирішальну роль.

Детальний звіт Проєкту включно з Рекомендаціями, Дорожньою картою та Порівняльним дослідженням можна переглянути на вебсайті Queen Mary University of London або за посиланням.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA