Ведення справи у господарському процесі — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 11-12 (183-184) » Ведення справи у господарському процесі

Ведення справи у господарському процесі

Тетяна ТРИКОЗА, адвокатка Dynasty Law & Investment

ТРИВАЛИЙ РОЗГЛЯД

справи про стягнення коштів є неприємним доповненням до судового порядку задоволення грошових вимог. Однак суд, приймаючи рішення про стягнення боргу, може зазначити у своєму рішенні про нарахування відсотків або пені до моменту виконання рішення. Виконавець самостійно донараховує відповідні суми за визначеною формулою. Важливо своєчасно подати до суду уточнені позовні вимоги, які містять зазначене формулювання. Отже, позивач отримує відповідну компенсацію затрат часу, а відповідача це стимулює на якнайшвидше виконання.

 

СТЯГНЕННЯ

на користь позивача суми судових витрат на професійну правничу допомогу у разі, якщо умовами договору передбачено, що оплата адвокатського гонорару буде здійснена в майбутньому, Верховний Суд вважає, що витрати на надану професійну правничу допомогу (у разі підтвердження обсягу/вартості наданих послуг і виконаних робіт) підлягають розподілу незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною, чи тільки має бути сплачено.

 

ОБОВ’ЯЗКУ СТОРОНИ,

яка заявляє клопотання про відшкодування витрат на правничу допомогу, доводити обґрунтованість їх ринкової вартості законодавство не передбачає. Цей обов’язок доведення «неспівмірності витрат» покладається на сторону, яка заявляє про зменшення витрат правничої допомоги адвоката (постанова КАС ВС від 18 серпня 2021 року у справі № 300/3178/20).

 

«У ВСІХ СУДАХ» —

некоректне з точки зору КГС ВС оформлення ордера адвоката (справа від 17 серпня 2020 року № 911/2636/19). З метою запобігання випадкам недопущення до процесу або додаткових уточнень головуючого судді повноважень адвоката раджу звернути увагу на необхідність зазначення в ордері назви конкретного суду, в якому слухатиметься ваша справа.

 

НЕМАЙНОВІ ВИМОГИ,

заявлені у позові (наприклад, оскарження правочину), треба заявляти правильно. ВС висловив таку позицію: ­визнання правочину неукладеним не є способом захисту прав (постанова Верховного Суду від 16 червня 2021 року у справі № 145/2047/16-ц). Не можна визнавати недійсним той правочин, який не було укладено. Щодо позиції оспорювання власне факту укладення правочину, то він може бути доведений під час вирішення спору про захист права, яке позивач вважає порушеним, а не за окремим позовом.

Тобто, якщо особа стверджує, що правочин не був ним укладений, позовна вимога повинна бути сформована так, наче позивач бажає відновити своє порушене право. Наприклад, у позові про стягнення коштів (відновлюється право), де суд встановить неукладення правочину (факт), а не за окремим позовом про визнання правочину неукладеним або недійсним.

 

ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ —

зручний формат участі адвоката у судовому засіданні. Для цього необов’язково домовлятись про вільний час та приміщення для з’єднання, адже воно не завжди є у наявності. Нині достатньо клопотати перед судом, який розглядає справу, про участь адвоката у процесі через систему EASYCON. Щоб підключитися, необхідно завчасно ­зареєструватись із використанням електронного підпису.

 

ШВИДКІСТЬ РОЗГЛЯДУ

справи судом має пряму залежність від правильності поданого позивачем розрахунку суми позовних вимог. Суд, встановивши їх належне підтвердження доказами та правильність розрахунку штрафних санкцій, може розглянути справу у спрощеному провадженні за наявними у справі матеріалами. Отже, під час звернення до суду доцільно детально описувати принцип здійснення розрахунку на окремих додатках до позову. Окрім того, рекомендую використовувати детальний розрахунок, який можна розширити на будь-які додаткові дані (кількість днів, дати і розмір змін застосовуваних облікових ставок, випадання періодів тощо) в роздрукованому вигляді. Це усуне необхідність додаткових пояснень та коментарів для суду.

 

ЗДІЙСНЕННЯ ВИПЛАТ

на користь позивача під час апеляційного оскарження рішення не вказує на визнання апелянтом оскаржуваного рішення. Це важливо врахувати під час домовленостей сторін ще до дати перегляду апеляційним судом рішення. Можуть мати місце зловживання боржника. Навіть у разі повного виконання рішення, без подання скаржником заяви про відмову від апеляційної скарги (або мирової угоди), всі сплачені суми мають бути повернуті у разі скасування рішення апеляційним судом.

 

СУМА ПОЗОВУ

є вирішальною. У разі непогодження з рішеннями судів їх оскарження в КГС неможливе, якщо сума позову менша або дорівнює 500 прожиткових мінімумів працездатних осіб. Виняток: якщо тільки застосування норм права при розгляді вашої справи не становлять значного суспільного інтересу чи інших виняткових умов, передбачених пунктом 2 частини 3 статті 287 ГПК України.

 

НАЙВИГІДНІШИМ

сьогодні є виконання судового рішення шляхом звернення до приватного виконавця. Особистий досвід неодноразово підтверджував швидкість та якість отримання стягувачем задоволення його грошових вимог порівняно з послугами державних виконавців.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA