Уведомление на запрос ГНИ — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Выпуск №36 (872) » Уведомление на запрос ГНИ

Уведомление на запрос ГНИ

Начальнику
ДПІ у Печерському районі
Головного управління ДФС у м. Києві

вул. Лєскова, 2, м. Київ, 01011

 

ПОВІДОМЛЕННЯ 

Доводимо до Вашого відома, що протягом 7, 11, 14, 15 серпня 2014 року до товариства з обмеженою відповідальністю «БУДПРО-УКРАЇНА» (ТОВ «БУДПРО-УКРАЇНА», ЄДРПОУ 34600000) неодноразово телефонувала працівник відділу аудиту ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві  Петренко Тетяна Вікторівна з вимогою про надання письмової інформації та документів щодо взаємовідносин нашого підприємства з ТОВ «Будмонтаж» та ТОВ «Будівельник».

Повідомляємо Вас про те, що до нашого підприємства раніше вже було направлено щодо зазначеного питання ДПІ у Печерському районі м. Києва запит про надання пояснень та документального їх підтвердження від 19 квітня 2014 року № 7122/10/22-3.11, у якому серед інших питань також висувалась вимога про надання інформації стосовно взаємовідносин підприємства з ТОВ «Будмонтаж» та ТОВ «Будівельник». Відповідь на цей запит ДПІ у Печерському районі м. Києва була надана нашим підприємством у встановлені законом строки листом від 28 травня 2014 року № 20. Відповідь надана у повному обсязі щодо питань, які ставились у запиті від 19 квітня 2014 року № 7122/10/22-3.11. Таким чином, наше підприємство у вказані строки повністю виконало обов’язок щодо надання інформації на запит податкового органу.

Права органів державної податкової служби України встановлені статтею 20 Податкового кодексу України. Зокрема, відповідно до підпункту 20.1.2 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України для здійснення функцій, визначених законом, органи державної податкової служби мають право отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, усіх форм власності у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів, засвідчені підписом платника або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності), про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов’язану з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансову і статистичну звітність у порядку та на підставах, визначених законом.

Запит органу податкової служби є обов’язковим, коли він направлений згідно з нормами Конституції України (частина 2 статті 19 Конституції України) та ­вимогами Податкового кодексу України, зокрема: з підпунктом 16.1.5 пункту 16.1 статті 16, пунктом 73.3 статті 73 Податкового кодексу України. Відповідно до абзацу 1 пункту 73.3 Податкового кодексу контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин з письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Перелік підстав для направлення письмового запиту про подання інформації передбачений абзацом 3 пункту 73.3 Податкового кодексу України. Відповідно до пункту 73.3 Податкового кодексу письмовий запит про подання інформації надсилається платнику податків або іншим суб’єктам інформаційних відносин за наявності хоча б однієї з таких підстав:

1) за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

2) для визначення рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) під час проведення перевірок та в інших випадках, передбачених статтею 39 цього Кодексу;

3) виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;

4) щодо платника податків подано скаргу про ненадання таким платником податків податкової накладної покупцю або про порушення правил заповнення податкової накладної;

5) у разі проведення зустрічної звірки;

6) в інших випадках, визначених Кодексом.

Відповідно до пунктів 9–10 Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1245 (Порядок), органи державної податкової служби мають право звернутися до суб’єктів інформаційних відносин з письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та документального підтвердження такої інформації. В окремих випадках зазначений запит може надсилатися з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку з накладенням електронного цифрового підпису органу державної податкової служби. Запит щодо отримання податкової інформації від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин оформляється на бланку органу державної податкової служби та підписується керівником (заступником керівника) зазначеного органу.

Таким чином, законодавством не передбачено можливості направлення (здійснення) запиту податкового органу до платників податків щодо надання інформації за допомогою засобів телефонного зв’язку.

Згідно з підпунктом 16.1.5 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник податку зобов’язаний подавати на належним чином оформлену письмову вимогу контролюючих органів (у випадках, визначених законодавством) документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов’язані з обчисленням та сплатою податків та зборів. У письмовій вимозі обов’язково зазначаються конкретний перелік документів, які повинен надати платник податків, та підстави для їх надання.

Повідомляємо Вас, що наше підприємство готове надати за письмовим запитом ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві, оформленим відповідно до вимог Податкового кодексу України, інформацію, необхідну для виконання покладених на податковий орган функцій, завдань, у встановлених законодавством межах та у встановлений строк.

У зв’язку із зазначеним у разі необхідності в ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві отримання від нашого підприємства інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом) просимо направити на адресу нашого підприємства оформлений відповідно до вимог Податкового кодексу та Порядку письмовий запит за адресою: вул. Малопідвальна, 4, оф. 12, м. Київ, 01001.

 

З повагою, 

Генеральний директор
ТОВ «БУДПРО-УКРАЇНА» М. Петров


Комментарий эксперта

Антон КЛИМЕНКО,
старший юрист АК POLEX

Нередко предприятия и частные предприниматели получают от представителей налогового органа запросы о предоставлении информации. В ряде случаев речь идет не об официальном запросе налогового органа, а об устных требованиях отдельных специалистов.

В соответствии с положениями статьи 73 Налогового кодекса (НК) Украины информация, определенная в статье 72 этого Кодекса, безвозмездно предоставляется контролирующим органам периодически или по отдельному письменному запросу контролирующего органа в сроки, определенные пунктом 73.2 статьи 73 НК Украины.

Во исполнение данной нормы НК Украины постановлением Кабинета Министров от 27 декабря 2010 года № 1245 был утвержден Порядок периодического предоставления информации органам государственной налоговой службы (ГНС) и получения информации указанными органами по письменному запросу (Порядок).

НК Украины предусматривает право налогового органа на предоставление информации (подпункт 20.1.2 пункта 20.1 статьи 20 НК) и обязанность налогоплательщика ее предоставить (подпункт  16.1.7 пункта 16.1 статьи 16 НК).

При этом, согласно пункту 9 Порядка, органы ГНС имеют право обратиться к субъектам информационных отношений с письменным запросом о предоставлении информации (исчерпывающий перечень и основания предоставления которой установлены законом), необходимой для выполнения возложенных на органы государственной налоговой службы функций, заданий, и документальном подтверждении такой информации. В отдельных случаях указанный запрос может направляться посредством телекоммуникационной связи с наложением электронной цифровой подписи органа ГНС.

Таким образом, и Налоговый кодекс Украины, и Порядок фиксируют исключительно документальную (в форме документа или электронного документа) форму для запроса ГНИ о предоставлении информации. Кроме того, и Порядком, и НК Украины установлен перечень оснований для предоставления сведений по запросу и перечень запрашиваемой информации.

Никакого упоминания об устных (при личной встрече или по телефону) требованиях предоставить информацию в ГНИ законодательство не содержит.

Между тем иногда факт запроса по телефону (и неполучения ответа на него) рассматривается главным бухгалтером или руководителем предприятия как риск документальной внеплановой проверки (на основании подпункта 78.1.1 пункта 78.1 статьи 78 НК Украины), что само по себе неправомерно, ведь запрос о предоставлении информации осуществлялся не в соответствии с требованиями закона.

С целью защиты интересов предприятия предлагаем направить в ГНИ уточняющее письмо, образец которого приведен ниже. Таким письмом предприятие может отреагировать на неправомерные требования о предоставлении в ГНИ какой-либо информации без оформления официального запроса. Направив данное письмо в ГНИ, предприятие, с одной стороны, подтверждает свою готовность предоставить информацию по правомерному запросу специалистов налогового органа, а с другой — имеет документальное подтверждение того, что на неправомерный запрос был дан ответ.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Государство и юристы

Судебное освобождение

Актуальный документ

Документы и аналитика

Уведомление на запрос ГНИ

Акцент

Прощальный концепт

Государство и юристы

Новости законотворчества

Утверждены правила выдачи «удостоверения на возвращение»

Одобрен беспошлинный ввоз оборонной продукции

Государство и юристы

Дань в моде

Программа — передача

Государство и юристы

Новости законотворчества

Внесен законопроект о повышении качества жилкомуслуг

Документы и аналитика

Отзывная кампания

Книжная полка

Защитное управление

Неделя права

Правосудие нон-стоп

Правила проведения

Предложение помощи

Страждущим да отдастся

Неделя права

Новости из-за рубежа

Потерпевших просят самостоятельно расследовать мелкие преступления

Водителям позволили выбирать форму возмещения ущерба по ОСАГО

Новости из зала суда

Судебная практика

Суд первой инстанции не удовлетворил иск В. Высоцкого к ВКДКА

Суд не нашел вновь открывшихся обстоятельств в деле И. Зварича

Новости юридических фирм

Частная практика

ЮФ Sayenko Kharenko защитила интересы клиента в споре о возмещении убытков по контрактам купли-продажи зерновых

Baker & McKenzie консультирует Eurobank Ergasias в сделке по продаже украинского дочернего банка

Юристы МПЦ EUCON защитили интересы «ТЕК ОИЛ» в налоговом споре

ЮФ «Авеллум Партнерс» выступила советником группы «Феррэкспо» в связи с приобретением железнодорожного пути

ЮФ «Ильяшев и Партнеры» защитила интересы ГП «Антонов»

МЮФ Integrites — юрсоветник компании «Фармак» по делу о защите права собственности на имущественный комплекс

Отрасли практики

Средство отстранения

Правовая оппозиция

Рабочий график

Интеллектуальная конференция

КАЛЕНДАРЬ на неделю

Решения недели

Судебная практика

Не конкурент

Приостановить судом

Недостаточное основание

Самое важное

ЕСтественный процесс

Обмен оптом

Земля в Крыму

Судный вечер

Судебная практика

Очищение власти

Отказное письмо

Сверить взглядом

Неудачное соседство

Судебная практика

Судебные решения

О взыскании страховых выплат, перечисленных после смерти застрахованного лица

Возмещение материального и морального вреда собственником транспортного средства, передавшим управление им лицу в нетрезвом состоянии

Судебная практика

Утраченная bona fides

Судебная практика

Судебные решения

Начало истечения исковой давности не зависит от того, когда арбитражный управляющий в деле о банкротстве узнал о заключении оспариваемых договоров

Тема номера

Поднять стандарт

Аттестационная миссия

Географические символы

Обменным путем

Первый осенний выпуск The UJBL посвящен земельному праву

Путь готов

Частная практика

Регуляторный такт

АТОпичная реакция

Інші новини

PRAVO.UA