Усі відтінки сірого — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 10 (182) » Усі відтінки сірого

Усі відтінки сірого

Ірина ГОНЧАР, редакторка журналу «Український адвокат»

Якщо читати закони — українські чи будь-якої іншої країни, то здається, що все можна поділити на чорне та біле. Ось так правильно чинити — це біле. Ось так заборонено діяти — це чорне. Взяв зобов’язання на себе і не виконав — чорне. Усе зробив, як домовлялися, — біле.

У стосунках з державою мала б працювати аналогічна схема. Є правило, як діяти і що робити, яке держава як уповноважена народом встановила. Дотримуєшся правил — біле. Порушуєш — чорне. Якщо правило написане для державного органу — застосовується той самий підхід. Виконав обов’язок у встановлений строк — біле. Порушив права людини — чорне. Ніби ж усе працює, чи не так?

На жаль чи на щастя, не так. Ділити щось сугубо тільки на біле і чорне зручно лише для прання речей. Життя ж має набагато більше кольорів, тонів, напівтонів та їх поєднання. А якщо переводити все у чорно-білу площину сухих законів, то маємо безліч відтінків сірого.

Особливо багато їх проявляється за критичних обставин: під час революції, в умовах війни чи, як от віднедавна, пандемії. За обставин, коли йдеться про шанси на гідне життя.

Недавно навіть адвокатська спільнота розподілилася на прихильників та противників вакцинації від COVID та встановлених задля протистояння пандемії обмежень. Залежно від власних поглядів на відповідну суспільну проб­лему, адвокати дозволяють собі зневажливо висловлюватися про колег, зокрема, у соціальних мережах.

Звісно, як знавці і оборонці прав людини адвокати гостро критикують будь-які обмежувальні ініціативи державного рівня чи від муніципалітетів, супроводжують справи щодо оскарження таких приписів або штрафів, накладених за їх невиконання. При цьому частина адвокатів, які виражають незгоду з ковідними правилами, їх дотримуються. Хоча б у випадках носіння маски в супермаркеті, коли питання постає про власний шлунок, навіть чорне білішає.

Насправді ж, ніхто не мав наперед написаного вдалого сценарію дій в умовах загроз людству. Навіть якщо масштаб такої загрози переоцінений. Помилки на незвіданому шляху — то нормально, не нормально інше: ділити на чорне і біле в умовах, коли ніхто не знає достовірно правильної відповіді, і все довкола сіре.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA