Усе по 50 — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Усе по 50

Ірина ГОНЧАР, редакторка журналу «Український адвокат»

Новина від одного великого мобільного оператора про нову пакетну послугу юридичних консультацій схвилювала адвокатське суспільство. І хоча у публічному просторі заяв не так багато, приватні бесіди не вщухають. Одні ставлять під сумнів ефективність потенційно наданих мобільним оператором послуг, інші натякають на явний демпінг.

Здається, що акулам юридичного бізнесу жодної шкоди безлімітний доступ до юридичних консультацій усього за 50 грн на місяць (600 грн на рік) не завдасть. Але чи дійсно це така вже безневинна акція?

Насправді порахувати вартість юридичних послуг складно, але продавати складення до десяти процесуальних документів за вартістю великої порції латте з арабіки — це вже занадто дешево. Для самої компанії та її юридичних партерів схема цілком робоча. Та й сума не така велика, щоб абонент задумався, за що платить. Натомість юридична фірма отримає, по-перше, рекламу, а по-друге, чималу базу потенційних клієнтів. Але як це вплине на ринок юридичних послуг?

Вартість простої консультації або складання одного документа адвокатом в Україні стартує від 200 гривень (за найпростіші заяви). Стартова ціна складеного цивільного позову починається від 1000 грн. І це реально найнижчі відомі ціни. Середні ціни стартують від 5000 грн за позов і від 500 за консультацію. Це ціни для пересічних громадян, які і є потенційними користувачами адвокатських порад від мобільного оператора. Тож якщо хтось розгорнув рекламну кампанію, що готовий давати десять консультацій або скласти десять документів yсього за 50 гривень, чи не поставить це під сумнів гонорари, які просять адвокати у клієнтів? І, погодьтеся, ціна 200–500 грн за фактично годину роботи є дуже помірною наразі.

Отже, якщо компанія, яка пропонує ці послуги за такі «смішні» гроші, позиціонує себе як соціально відповідальна, то чи не варто було б задуматися, що позиції великих юридичних компаній вона не похитне, а от без заробітку або хоча б гідних роботі гонорарів приватнопрактикуючих адвокатів цілком може залишити.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Б’є — значить, не любить

Від редактора

Усе по 50

Дивіться!

Офіцер і шпигун

За кордоном

Вирок успіху

Компанія

Секрети у книжковій шафі

Новини

Кримінальну відповідальність за деклараційні порушення повернули до КК України

Вектори розвитку судової реформи визначали правники

Адвокати розвиватимуть кримінальне правосуддя

Помер голова Ради адвокатів Черкаської області

НААУ надасть ВРП результати аудиту судової реформи

На Рівненщині представники юридичних професій домовилися про співпрацю

Як ознайомитись з матеріалами справи під час карантину — пояснив 7ААС

Рада затвердила пільги з ПДФО та ЄСВ для самозайнятих осіб

Оновлено склад Великої Палати ВС

Репортаж

Альтернативне вирішення

Вистояти і рухатися

Теорія і практика

Точно в ціль

У фокусі

Знайти спору місце

Зізнатися у виконанні

Читайте!

Криваві землі

Школа майстерності

ТОП-10 висновків ВС у справах про банкрутство

Інші новини

PRAVO.UA