Цифровий портрет — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Цифровий портрет

Дослідження «50 провідних юридичних департаментів України 2021 року» — показники діяльності юридичних служб українських компаній в цифрах і фактах
В активі, мабуть, кожної inhouse‑команди знайдуться унікальні кейси і нетривіальні рішення, достойні найвищих нагород

Олексій НАСАДЮК • «Юридична практика»

Юридичні підрозділи українських компаній повною мірою адаптувалися до «нової нормальності» ковідного періоду. Частина встигла повернутися до звичного офісного режиму, проте більшість продовжує так чи інакше використовувати дистанційні або частково дистанційні формати роботи. Дані, під час дослідження «50 провідних юридичних департаментів України 202 року», свідчать, що за останні 12 місяців значно виріс рівень застосування програмних рішень і цифровізації для вирішення більшості повсякденних завдань юрслужб, це дає змогу значно ефективніше використовувати наявні ресурси та реалізовувати масштабні проєкти силами досить компактних юридичних департаментів. Що цікаво, інколи саме юристи стають піонерами legal tech, ініціюючи розробку програмного забезпечення, адаптованого під потреби бізнесу їх компаній, та беручи в ній активну
участь.

Фактичні показники

Усю багатогранність роботи інхаус‑юристів, тим більше в такому непростому році, безумовно, не можна звести до сухих рядків статистики. В активі, мабуть, кожної команди знайдуться унікальні кейси і нетривіальні рішення, але саме оцінка за узагальнювальними показниками дає змогу виявити тенденції, що склалися у сфері правової підтримки бізнесу. Незважаючи на те що спектр і кількість питань, вирішуваних інхаусами власними силами або переданих
на аутсорсинг зовнішнім юридичним радникам, варіюються в дуже широкому діапазоні, цього року абсолютно всі учасники заявили про ведення роботи з договорами і супровід судових справ. Крім класичних господарських спорів, багато справ пов’язані з оскарженням рішень податкових та інших контролювальних органів, «популярні» трудові спори і спори про визнання та реєстрацію права власності. Рекордні за сумами спори зафіксовано у сфері енергетики. Багато задач пов’язано з комплаєнсом. Крім юридичної підтримки бізнес‑процесів, інхаус‑юристи надають юридичні послуги співробітникам своєї компанії, а також консультують зовнішніх клієнтів. В абсолютних показниках великі обсяги роботи задекларували найбільші за кількістю юристів юрдепартаменти. Але водночас індивідуально навантаження вище у співробітників невеликих юрслужб.

Якщо говорити про кількісний склад юрдепартаменту, зберігається відсутність стійкого зв’язку між масштабом бізнесу і кількістю штатних юристів у компанії. Також поширеною практикою можна назвати наявність юристів у різних структурних підрозділах компанії, крім власне юрслужби. Іноді кількість таких юристів значно перевищує штат «основного» юрдепартаменту, що характерно для великих компаній з великою кількістю представництв, дочірніх структур і територіальних
відділень.

Що цікаво: до зовнішньої юридичної допомоги однаково активно вдавалися компанії як із великим штатом власних юристів, так і з досить компактними юрдепартаментами. Лише 16 % учасників дослідження заявили, що обходяться виключно своїми силами, як правило, це юрслужби середнього розміру. Водночас в абсолютної більшості респондентів рівень залучення юридичних радників не змінився порівняно з минулим роком. Постійній співпраці з перевірено юридичною фірмою — багаторічним партнером або групою таких юрфірм — цього року віддали перевагу 29 % компаній, вибирають із попередньо затвердженого переліку 33 %, 43 % проводять тендер щодо кожного проєкту.

Водночас витрати на зовнішній юридичний супровід дещо збільшилися. Так, 12 % наших респондентів платять юрфірмам понад 20 млн грн на рік (для порівняння, в 2020 році такі витрати декларували лише 6 % компаній), ще 8 % витрачають від 10 до 20 млн грн. Середній чек становить від 1 до 5 млн грн — в такому діапазоні перебувають витрати на юридичний супровід третини наших респондентів.

Що стосується гонорарної політики, 51 % представників бізнесу віддають перевагу фіксованим гонорарам, 45 % готові працювати за погодинними ставками. 20 % респондентів намагаються контролювати свої витрати шляхом встановлення певних обмежувачів (CAP’s). Зазначимо, що переважна більшість компаній не обмежуються якимось одним варіантом оплати, вважаючи за краще використовувати різні комбінації навіть у разі співпраці лише з однією юрфірмою.

Відповідаючи на запитання про пріоритетні критерії вибору зовнішніх юридичних радників, наші респонденти віддали пальму першості якості роботи юрфірм — це критично важливо для 88 % інхаус‑юристів. На другому місці — досвід юридичних радників (63 %). Вартість послуг цього року стала визначальною лише для 53 % опитаних. 47 %, обираючи зовнішніх юристів, орієнтуються на особистий досвіді співпраці.

Ми також запитали, які критерії сервісу юридичної фірми є пріоритетними для інхаусів. Уважність юрфірм високо оцінили 61 % респондентів. По 55 % набрали варіанти відповідей «прикладний характер консультацій» та «прозорість і прогнозованість витрат». А найбільше (82 %) цінується швидкість роботи та дотримання встановлених строків.


МЕТОДОЛОГІЯ


Критерії оцінювання

Методологія дослідження «50 провідних юридичних департаментів України» заснована на оцінюванні в балах діяльності кожної юридичної служби за кількома якісними та кількісними показниками (основні напрями (практики) діяльності юридичної служби та обсяг виконаних нею завдань за рік; кількість юристів і рівень диджиталізації юрслужби; ефективність використання наявних ресурсів). Дані, надані учасниками дослідження під час анкетування, можуть доповнюватися інформацією, отриманою дослідницькою групою з відкритих джерел, включаючи публікації в ЗМІ, коментарі юристів, їхні виступи на конференціях і семінарах, дані з офіційної звітності компаній, а також відомості з Єдиного державного реєстру судових рішень. «Юридична практика» залишає за собою право незалежного оцінювання отриманих даних.

Усі показники зводилися воєдино за допомогою зважених коефіцієнтів, які застосовуються до всіх юридичних служб однаково, і в цьому сенсі всі учасники дослідження перебували в рівному становищі. Істотний вплив на розташування юридичних департаментів у підсумковій таблиці мало визнання їх заслуг колегами‑юрисконсультами — учасники дослідження, заповнюючи анкети, відзначали найкращі, на їхню думку, юрдепартаменти та найкращих інхаус‑юристів в окремих сферах господарювання і напрямах юридичної практики, а також найкращих керівників юридичних департаментів. Місце юридичної служби компанії в підсумковій таблиці «50 провідних юридичних департаментів України 2021 року» відповідає кількості балів, які ця юридична служба одержала згідно із застосованою методикою.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA