Тренерська робота — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 11 (175) » Тренерська робота

Тренерська робота

Першими результатами роботи Тренінгового центру прокурорів України, метою створення якого було формування нової парадигми, що відповідає потребам прокурорів, та залучення найкращих тренерів ззовні, поділилася його директор Олеся Отраднова
Навчання для професіоналів — це не покарання, а можливість розвиватися та вдосконалюватися, вважає Олеся Отраднова

Прокуратура була і залишається важливим соціальним та правовим інститутом, увага до якого з боку громадськості завжди є пристальною. Не так давно в Україні був створений Тренінговий центр прокурорів України (ТЦПУ, Центр): на його базі проводиться підготовка нових прокурорів та підвищення кваліфікації діючих. Навчання відбувається у форматі тренінгів з викладачами­тренерами, що свідчить про прогресивність та хід «у ногу з часом» вищезгаданої інституції. Про ідеологію Центру, його перші здобутки, особливості діяльності, плани на майбутнє та в цілому про бекграунд світу прокуратури ми говорили з директором Тренінгового центру прокурорів України Олесею Отрадновою.

 

— Як ви наразі оцінюєте рівень підготовки прокурорів і прокурорську діяльність в Україні?

— Почну з прокурорської діяльності. Прокуратура в Україні — це серйозна система, яка виконує важливі конституційні функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства і держави. У цій системі працюють тисячі людей. І серед них є як професіонали, так і ті, які систему ганьблять. Перших — набагато більше. Я дуже пишаюся тим, що в органах прокуратури працює стільки висококваліфікованих, розумних, досвідчених та відданих своїй справі фахівців. А от від непрофесійних та недоброчесних прокурорів система почала позбавлятися. Уже відбулася атестація прокурорів Генеральної прокуратури України та регіональних прокуратур. Ті, хто успішно її пройшов, зараховані на прокурорські посади в Офіс Генерального прокурора та в обласні прокуратури. Наразі триває атестація прокурорів місцевих прокуратур.

Також проведено два добори на вакантні посади в Офіс Генерального прокурора. Кандидати на посади — це амбітні, як правило, молоді люди, як­то кажуть, «не із системи», що мають «вдихнути нове повітря» у роботу прокуратури.

Недавно Генеральний прокурор Ірина Венедіктова затвердила Стратегію розвит­ку прокуратури на 2021–2023 роки. Там передбачені цілі та напрями, реалізація яких ще більше вдосконалить та розвине прокурорську діяльність.

Система підготовки прокурорів на сьогодні також перебуває у процесі розвитку та вдосконалення. Та система, що існувала до березня 2020 року, викликала чималу критику перш за все у професійному прокурорському середовищі. Прокурорам­практикам було не цікаво слухати лекції викладачів­теоретиків. Тому було прийняте рішення докорінно цю систему змінити. Теоретичну підготовку шляхом читання лекцій залишити університетам, що готують студентів. А для навчання професіоналів обрати тренінговий формат, який має реалізовуватися переважно практиками, фахівцями у тематиці тренінгу.

 

— Розкажіть про діяльність і досягнення Тренінгового центру прокурорів України за останній час.

— Тренінговий центр було створено у непростий час. Він майже «ровесник» зміни Генерального прокурора, що відбулася у березні 2020 року, а також введеного у той же час жорсткого карантину для запобігання поширення COVID­19.

Активна діяльність ТЦПУ розпочалася у червні 2020 року. Тоді почав формуватися потужний колектив однодумців, розроблялися перші тренінгові програми, в основу яких була покладена нова парадигма — вибір тематики, що відповідає потребам прокурорів, та залучення найкращих тренерів ззовні.

На сьогодні можна вже стверджувати, що Тренінговий центр відбувся як інституція, що покликана надавати якісне навчання прокурорській спільноті. Ми організували первинне двотижневе стажування для осіб, які успішно пройшли добір на посаду прокурора в Офіс Генерального прокурора, проводимо тренінги для прокурорів онлайн та офлайн, забезпечуємо підвищення кваліфікації державних службовців органів прокуратури. Активно працюємо над наповненням каталогу тренінгів та створенням онлайн­платформи для дистанційного навчання. Ми створили свій слоган — «Підвищення Прокурорського Професіоналізму» — та слідуємо у цьому напрямку.

Серед наших досягнень — активна міжнародна співпраця, а також просвітницька робота зі студентством. Центр цього року разом із Офісом Генерального прокурора та Міністерством освіти і науки України проводить конкурс студентських творчих та наукових робіт на тему «Прокуратура та громадські активісти: чи можливе налагодження взаємодії». Ми отримали 276 робіт, є реально цікаві підходи, нешаблонні думки. Студенти інакше дивляться на деякі речі.

 

— Яким чином і ким проводиться підвищення кваліфікації прокурорів?

— На сьогодні навчання прокурорів та держслужбовців органів прокуратури в Тренінговому центрі відбувається у форматі тренінгів. Цей формат відрізняється від лекції або семінарського заняття саме практичною спрямованістю на застосування знань та «відточування» навичок. Тематика тренінгів обирається на підставі вивчення потреб прокурорів та держслужбовців. Тренінгові програми створюються експертами та консультантами Тренінгового центру разом із залученими зовнішніми тренерами. А далі тренери вже працюють із учасниками тренінгів.

У ТЦПУ немає штатних викладачів або тренерів. Ми залучаємо для проведення тренінгів прокурорів, держслужбовців, суддів, адвокатів, національних та міжнародних експертів, викладачів університетів та інших людей, які є фахівцями у тому чи іншому напрямі.

 

— Чи залучаєте ви до співпраці з Центром іноземних спеціалістів? Якщо так, то яким чином?

— Так. Тренінговий центр прокурорів України є вельми активним у міжнародному співробітництві. Ми підписали ряд договорів та меморандумів із міжнародними партнерами. Увійшли до підгрупи «Кримінальне правосуддя» галузевої робочої групи «Правова держава, юстиція», що створена Міністерством юстиції України для проведення регулярного діалогу та координації діяльності українських інституцій та міжнародних партнерів. Залучаємо іноземних експертів до дизайнування тренінгів. Беремо участь у міжнародних заходах, що організовуються онлайн або офлайн. Із нетерпінням чекаємо на закінчення карантину для здійснення міжнародних візитів та запрошення гостей до нас.

 

— Які особливості теоретичної і практичної підготовки прокурора у Центрі?

— Як я вже зазначала, ми використовуємо новий, тренінговий формат у підготовці прокурорів. Теоретична, лекційна частина складає не більш ніж 15–20 хвилин. А далі — практичне відпрацювання знань, умінь та навичок. Фахівці Тренінгового центру постійно підтримують зворотний зв’язок із учасниками тренінгів. Після тренінгу кожен учасник заповнює анкету та оцінює нашу роботу за різними критеріями: якість матеріалу, актуальність теми, майстерність тренера, технічні умови. На основі цих анкет ми формуємо рейтинг успішності тренера.

Для тих, хто вперше пробує себе у ролі тренера, ми пропонуємо ТоТ (Training of Trainers) або тренерську школу, а також надаємо консультації та матеріали, необхідні для розробки якісного тренінгу.

 

— Які плани на майбутнє Центр хотів би реалізувати?

— Психологи стверджують, що одна з основних цінностей для людини — стабільність. А це — антипод розвитку. Типова реакція на зміни — несприйняття, заперечення, скептичне ставлення. Тому одне з наших завдань на найближче майбутнє — подолати недовіру, показати суспільству, що новий, тренінговий, підхід до професійного навчання прокурорів — це зміни на краще.

Ми хочемо, щоб навчання сприймалося прокурорською спільнотою не як покарання за те, що десь щось зробив не так, а як можливість розвиватися та вдосконалюватися.

Для цього ми майже завершити розробку нашої Стратегії розвитку до 2023 року. Працюємо над створенням дієвої системи підвищення кваліфікації прокурорів та спеціальної підготовки кандидатів на посаду прокурора. Співпрацюємо з Офісом Генерального прокурора над системою оцінки якості роботи прокурора. Нам важливо запустити роботу регіональних центрів, зібрати пул тренерів, створити каталог тренінгів за прикладом закордонних тренінгових центрів. Та й ще є багато ідей та думок.

Тренінговий центр прокурорів України має стати своєрідним майданчиком для професійного діалогу між різними учасниками системи кримінальної юстиції.

 

(Бесіду вела Альона СТУЛІНА, «Судовий вісник»)

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA