Свій — чужий — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Свій — чужий

Ірина ГОНЧАР, редакторка журналу «Український адвокат»

Cпробуйте уявити, до кабінету в прокуратурі чи поліції заходить новенький колега-стажер, нинішній адвокат, і старші колеги передають досвід: як заводити кримінальні провадження, як так викликати на допит, щоб не  викликати, а потім створити підстави для приводу й арешту, коли ліпше повідомити про підозру та інші тонкощі своєї професії, про які не пишуть у КПК та яких не навчають у вишах. Складно?

А от ситуація навпаки цілком реальна — до адвокатів на стажування приходять чинні працівники правоохоронних органів: із СБУ, прокуратур різного рівня, слідчі й детективи. Стажуються, дізнаються премудрості роботи захисника (на чому підловити слідчого, як отримати докази від свідків, коли стратегічно не вигідно робити певні дії, як переконати суд тощо), при цьому не полишаючи роботи в органах. Ба більше, по завершенні стажування щодо них можуть ухвалити рішення про надання права на зайняття адвокатською діяльністю.

Єдине що, свідоцтво їм не видадуть і до присяги адвоката не приведуть допоки не буде усунено несумісництво. А воно може бути ніколи не усунуте. Або через кілька років, на пенсії за вислугою років. Такий собі запасний аеродром на випадок чергової реформи.

І, справді, закон не забороняє чинним співробітникам правоохоронних органів, які відповідають кваліфікаційним вимогам щодо освіти і стажу, подавати заяви та складати кваліфікаційні іспити на здобуття права на зайняття адвокатською діяльністю. Так само, як у разі успішного іспиту їм зобов’язані призначити керівника стажування і надати можливість пройти всі етапи становлення професії. Ба, навпаки, відмову в таких допусках може бути визнано незаконною судами. Та від цього адвокатам, які надають правову допомогу за покликом серця, не легше. Відчувається якась зрада професії.

Звісно, найкраще було б вирішити питання однозначно. Роз’ясненням Ради адвокатів України, а ще ліпше — поправками до профільного закону визначити, що вимоги про несумісність стосуються так само стажерів адвокатів. Тобто, після успішного складення іспиту людина матиме три роки, аби усунути несумісність і приступити до стажування. Або ж право на адвокатську професію так і не буде набуте.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Платний вихід

Від редактора

Свій — чужий

Дивіться!

Державні таємниці

Компанія

Системне будівництво

Новини

РАУ звернеться з приводу грубого порушення ВАКС права на правову допомогу

НААУ підтримує білоруських колег щодо обов’язку адвокатів надавати допомогу кожному

Застосування peer review до адвокатських досьє неможливе

Юристи бігтимуть, щоб діти дихали

Відбувся публічний діалог про правосуддя

Камеру в СІЗО можна оплатити наперед

БПД доступна у мобільному застосунку

АПУ засудила невиправдану жорстокість до протестувальників

Відбулася церемонія Legal Awards 2020

Перевірено практикою

Право на суть

Репортаж

Кримінальні справи

Судові дебати

Теорія і практика

Алімент несподіванки

У фокусі

Єдині стандарти

Неприбутковий податок

Податкові міни

Читайте!

Ефект Квазімодо

Школа майстерності

Антирейтинг процесуальних диверсій

Інші новини

PRAVO.UA