Судовий побір — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Судовий побір

Рубрика Новини

Сплата судового збору — одна з головних умов, що дозволяють відкрити провадження у справі. Час від часу народні обранці роблять спроби внести зміни до профільного закону щодо зміни регулювання питань судового збору. І представники останньої каденції не стали винятком.

Отже, народні депутати України від фракції «Слуга народу» надали на розгляд парламенту законопроєкт  2427 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».

«Метою цього законопроєкту є усунення ряду суперечностей та уточнення норм щодо сплати судового збору за подання заяв про перегляд судових рішень, уточнення норм, які регулюють звільнення від сплати судового збору, усунення подвійної сплати збору за вимоги, що не оскаржуються» — зазначається у пояснювальній записці до документа.

До того ж, на думку авторів, його прийняття має спростити доступ до правосуддя ширшому колу учасників судових справ, гарантії захисту прав яких визначені законом, а також дасть змогу реалізувати принцип сплати судового збору пропорційно оскаржуваній частині вимог.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України та Законів України «Про судовий збір» і «Про захист прав споживачів» задля узгодження норм щодо звільнення від сплати судового збору осіб, які звертаються із заявами про перегляд судових рішень у звязку із виключними обставинами.

Безпосередньо законопроєктом запропоновано замінити формули розрахунку ставки судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг із встановленням граничного розміру такого збору для фізичних осіб, а також взяти за основу розрахунку ставку, що підлягала сплаті винятково за оскаржувану частину позовних вимог. Також можливе і зниження розміру судового збору за подання апеляційних та касаційних скарг на ухвали у порядку адміністративного судочинства. Чергове нововведення пропонує доповнити перелік осіб, звільнених від сплати судового збору, внутрішньо переміщеними особами, споживачами, діючими або колишніми працівниками у питаннях захисту їхніх трудових прав, а також особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав на підставі зразкових рішень Верховного Суду, та звільнити від його сплати осіб, які намагаються встановити факти, що мають юридичне значення та мали місце на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, мСевастополя, Донецької та Луганської областей.

Також законопроєкт передбачає можливість для відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати не тільки для позивачів, а й для інших учасників судового процесу.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA