Сrime Story — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Сrime Story

«Клієнти найчастіше приходять до нас у зв’язку з тим, що їх Сrime Story тягнеться роками і ніяк не закінчується» наголошує Олексій ШЕВЧУК, партнер АО Barristers
Олексій Шевчук
Народився 13 липня 1985 року у Києві. У 2007 році отримав диплом магістра права Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана за спеціальністю «Правознавство». У 2017 році зарахований до аспірантури (заочна форма навчання) в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України за спеціальністю «Право», спеціалізація — конституційне право.Відомий участю як адвокат в резонансних кримінальних справах. З 2013 року є арбітражним керуючим. 21 грудня 2020 року призначений радником з правових питань Київського міського голови Віталія Кличка. Ведучий телевізійних проєктів «Злочин та Кара», «Судові справи», «Сімейний суд». Визнаний одним із найкращих юристів з кримінального захисту в Україні за версією Міжнародного рейтингового агентства Best Lawyers.

 

— Як кримінальна практика Barristers пережила карантин? Адже саме «кримінальним» адвокатам доводилося частіше за інших залишати ізоляцію, відвідувати суди, виїжджати на обшуки…

— Модель роботи адвокатів змінилася лише тим, що ми звикли та адаптувалися до нових умов роботи. Якщо пам’ятаєте, ми були одними з перших на юрринку, хто під час пандемії коронавірусу активно лобіював електронний документообіг у судах. Тоді завдяки нашим відкритим зверненням до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України всі відповідні процеси значно прискорилися. Наразі наші адвокати повністю адаптувалися до відеоконференцій та електронного документообігу. Ми все частіше використовуємо електронний цифровий підпис і все менше відвідуємо судові засідання, які проводяться онлайн. Звичайно ж, у цьому є як плюси, так і мінуси.

Що стосується впливу карантинних обмежень на робочі відносини, то клієнти тепер перестали шукати у нас сеанси психолога і витрачати дорогоцінний час на зустріч з адвокатом не як із юристом, як це належить, а лише для психологічної підтримки. Тому з приходом коронавірусу сеанси психотерапії закінчилися! Відтепер клієнти дорожать перш за все своїм часом, а разом із ним — і часом адвоката.

 

— Якими виявились мінуси для вашої професії від пандемії?

— Це хіба що мінуси, які стосуються всієї країни загалом. Як жартує наш адвокат Олександр Тананакін: «житалізація» поки що не покрила всю Україну і часом на трасі Київ — Харків не можна налаштувати інтернет, щоб взяти участь у судовому онлайн-засіданні. Тож якщо такі мінуси і є, то вони часто мають загальнонаціональний характер.

 

— Як Barristers підготувалася до другої хвилі пандемії?

— Ми готові на сто відсотків! Усі адвокати вакцинувалися, мають відповідні сертифікати та інші необхідні документи. Наші юристи навчилися працювати в режимі онлайн, робити круті конференц-дзвінки та відеоконференції. Ми провели закриті канали зв’язку, ввели елемент бізнесової IP-телефонії, встановили свій постійний кол-центр.

 

— З настанням нової цифрової доби кваліфікація яких злочинів перебуває у правоохоронних органів на особливому рахунку?

— Статистично нічого не змінилося. У правоохоронців також залишаються популярними статті «Шахрайство», «Заволодіння чужим майном». Додалося лише багато екологічних злочинів, пов’язаних із забрудненням вод, земель та вирубуванням лісів. Але особ­ливої «популярності» набувають цифрові злочини. Власне, практика кібербезпеки, яку ми запускали минулого року, продовжує активно розвиватись.

 

— Тобто спрацювала ваша ставка на розвиток практики кібербезпеки. А як справи з іншою сферою кримінальної практики, якій ви приділяли велику увагу на початку пандемії, — із захистом медиків від кримінальних переслідувань?

— У медицині склалися свої, досить вузькі ніші. Ми готові брати кримінальні та адміністративні кейси, пов’язані з медичним елементом охорони здоров’я, але все одно клієнт змушений звертатися до вузькопрофільних фахівців, які працюють у цій спеціалізації вже багато років. Тому кримінально-медична галузь у нас не «вистрілила», але водночас на практиці проявили себе кримінальні елементи у сфері захисту прав інтелектуальної власності. Усілякі шахраї, злочинці та хулігани перейшли в мережу та почали шукати там легку наживу. Наприклад, почастішало незаконне заволодіння чужими торговельними марками, адже злочинці теж шукають собі нові ніші для заробітку. Виявилося, що інтереси клієнтів у цьому сегменті теж часто страждають, відповідно, і в адвокатів побільшало роботи у цій сфері.

 

— Які ще трендові ніші у практиці кримінального права були цього року? За якими клієнтами полювали адвокати WCC?

— Пам’ятайте, як говорилося в радянському кіно: «Доцент, ты, конечно, вор авторитетный…». Тому треба йти до авторитетних клієнтів для того, щоб представляти їхні інтереси, а також щоб репутація команди юридичної компанії таким чином зростала.

 

— Ви часто порівнюєте менеджмент Barristers з восьминогом або кальмаром, у якого є мозковий центр, але водночас — кілька щупалець, які діють як самостійні організми. Як цей складний організм розвивається за нинішніх складних умов?

— Наша команда має єдині цілі:

1. Заробити більше гонорарів.

2. Посилити репутацію компанії.

3. Показати високу якість послуг.

4. Бути спритніше, швидше та мобільніше.

Нині це головні постулати, якими я заряджаю команду. І це справді працює! Основна перевага Barristers полягає в тому, що в цьому великому блакитному океані юридичного бізнесу ми, немов кальмари, — значно динамічніші, більш повороткі і хитріші за інших. Наприклад, є великі юрфірми — топи юрринку, важкі наче криголами. Але ж штурвал такого великого корабля складно розвернути, якщо ви пливете на скелі… Тому маневреність — наша головна перевага перед гігантами. Саме маневреність сьогодні ефективно працює, і це буде лейтмотивом юрринку на наступний рік.

 

— Як розподіляється прибуток у бізнес-моделі такого кальмара-восьминога, у якого кожне із щупалець діє самостійно?

— Цього року ми намагаємось імплементувати нову модель розподілу доходів. Партнер — це агент, який приводить клієнтів у компанію і може забирати 15—20 відсотків прибутку з такого клієнта. Решта прибутку має розподілятися рівнозначно між учасниками проєкту. У цій моделі все чудово працює — тоді всі розуміють, що заробляють, що вони в команді і що до них є повага. Усі в рівних умовах. Партнера сприймають як друга та члена команди, а не як Карабаса-Барабаса згори.

 

— У чому саме проявляється маневреність Barristers порівняно з конкурентами?

— Це відсутність складних бюрократичних процесів, які є у наших колег та конкурентів. Там — тривалі погодження та наради, у нас усе дуже просто — відповідь «так/ні», адвокати моментально виїхали, представили клієнту план-звіт. При цьому кожен партнер відповідає за свою ділянку роботи та кожен веде своїх клієнтів. Наприклад, я не лізу в питання Костянтина Глоби, Ілля Новіков не впливає на справи, якими опікується Олександр Шадрін, а той, у свою чергу, не закидає проблемами Дениса Пономаренка. Це як велика комунальна квартира: поки ніхто не ріже чужу ковбасу, не запитавши дозволу, всі дуже добре уживаються та допомагають один одному.

 

— Якщо ми вже заговорили про «кальмари», то чи схожа робота в рамках кримінального процесу на гру? У чому вона проявляється для адвоката у кримінальних справах?

— На сьогодні існування Barristers на юрринку — це велика гра. У цій грі ми граємо і з конкурентами на ринку, і з правоохоронними органами. Але у випадку з колегами по юрринку це більше схоже на фільм «Голодні ігри», а у випадку з правоохоронцями — «Злови мене, якщо зможеш». У нас є стабільні два-три союзники на юридичному ринку, назви яких нехай залишаться в секреті. Це стабільні союзники, які не зраджують, не кидають на гроші і не віджимають клієнтів. Це надійні та порядні люди. А з усіма іншими ми знаходимося в режимі голодних ігор.

 

— Якщо кримінальний процес — це гра, то від яких порушень правил найчастіше страждають клієнти?

— Клієнти найчастіше приходять до нас у зв’язку з тим, що їх Сrime Story тягнеться роками і ніяк не закінчується, навіть коли їхню історію допомагають писати так звані лідери юридичного ринку. У правоохоронних органів також подекуди прийнято затягувати кримінальний процес та працювати за принципом «обшук, арешт, чекаємо». Але тут нічого не вдієш, адже питання порушення процесуальних термінів — це повсюдна історія для української системи.

 

— Адвокати, як у старому анекдоті, звикли до довгограючих процесів, адже це їм вигідно з фінансової точки зору…

— Це точно не наша модель роботи! Ми працюємо за принципом державної хірургічної лікарні — швидко прооперували та прийняли наступного пацієнта! Історія про тривале лікування за багато грошей — не про нас!

ЗАВАНТАЖИТИ

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

50 провідних юридичних фірм України 2021 року

«Бронзова ліга» провідних юридичних фірм України 2021 року

Історія рейтингу

Переможці рейтингу «50 провідних юридичних фірм України» у 1998—2021 роках

Галузі практики

Шокова M&A-терапія

Кваліфікаційне оцінювання

Лідери ринку. Корпоративне право та M&A

Лідери ринку. Інформаційні технології

Лідери ринку. Енергетика і природні ресурси

Інфраструктурні зміни

Сила переконання

Регуляторний виклик

Дія Сіті: завантаження триває

Лідери ринку. Нерухомість, будівництво та земельне право

Найбільші публічні угоди

Знайти баланс

Ринкові відносини

Прописати процедури

На захист інновацій

Звітний період

Лідери ринку. Банківське та фінансове право

Конкурентне право

Лідери ринку. Інтелектуальна власність

Лідери ринку. Конкурентне право

Встановити контроль

Консервативна позиція

Гостра справа

Найбільші публічні угоди у сфері антимонопольного права

Кримінальне право та процес

Область підвищеного тиску

«Прес-служба»

Цивільна конфіскація

Ввідні процедури

Апеляційна плата

Сrime Story

Захисні можливості

Комплексний підхід

Антикорупційний ландшафт

Помилки в електроніці

Лідери ринку. Кримінальне право / White-Collar Crime

ВАКС-фактор

Методологія

Формула успіху

Податкова практика

Фіскальні акценти

Лідери ринку. Оподаткування

Податкові штрафи: як зменшити

Найбільші публічні спори у сфері оподаткування

Регіональні ринки

Фірмові налаштування

Крайня необхідність

Провідні регіональні юридичні фірми України

Бій на місці

Реструктуризація та банкрутство

Недійсність правочинів боржника

Час відновлення

Лідери ринку. Банкрутство

Антикризове управління

Спірні переходи

Дискримінаційний підхід

Судова практика

Труднощі виконання

Реальні кроки

Найбільші публічні судові та арбітражні спори

Робота під розкриттям

Змінне поле

Знайти, хто відповість

Ефективні рішення

Лідери ринку. Судова практика

Лідери ринку. Міжнародний арбітраж

Верховні пересуди

Юридичний ринок

Бізнес-акцент

Інвестиційний запит

Творчий експеримент

Від редакції

50 провідних юридичних фірм України за доходами

50 провідних юридичних фірм України за кількістю юристів

50 провідних юридичних фірм за фінансовою ефективністю

Рейтинг визнання юридичних фірм за галузями практики

Нова хвиля

Модельний лад

Експертна рада

Ставка на сталий розвиток

Нове дихання

Рейтинг визнання юридичних фірм

Інші новини

PRAVO.UA