Сплатити по-мінімуму — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №12 » Сплатити по-мінімуму

Сплатити по-мінімуму

Розмір щорічного внеску на забезпечення адвокатського самоврядування встановлено на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Рішенням Ради адвокатів України (РАУ) від 13 грудня 2019 року встановлено розмір щорічного внеску адвоката на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування на 2020 рік. Хоча питання більш формальне, адже за рішенням З’їзду адвокатів України такий розмір повинен відповідати прожитковому мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня відповідного року. Згідно з підписаним напередодні Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», такий мінімум складає 2102 гривні.

При цьому, відповідно до Положення про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, РАУ визначила, що щорічний внесок повинен бути сплачений двома платежами, зокрема 70 % (або 1471,40 грн) від встановленого розміру щорічного внеску — на поточний рахунок відповідної регіональної ради адвокатів регіону, а 30 % (630,60 грн) — на поточний рахунок Національної асоціації адвокатів України.

Внески необхідно сплатити до 31 січня року, за який робиться внесок, і обов’язково двома окремими платежами на різні рахунки.

Згідно з абзацом 2 частини 2 статті 58 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» розмір щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування визначається з урахуванням потреби покриття витрат на забезпечення діяльності рад адвокатів регіонів, Ради адвокатів України, Вищої ревізійної комісії адвокатури та ведення Єдиного реєстру адвокатів України і не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого станом на 1 січня відповідного календарного року, і є однаковим для всіх адвокатів.

Зауважимо, що для зручності адвокатів на офіційному порталі НААУ передбачена можливість самостійно генерувати квитанцію на оплату щорічного внеску. Для цього треба знайти свій запис адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України або зайти в особистий кабінет адвоката на сайті НААУ, обрати свій профайл адвоката і згенерувати квитанції. Більше того, прямо через сайт НААУ можна здійснити оплату внеску онлайн — і на рахунок НААУ, і на відповідну раду адвокатів свого регіону.

Також треба нагадати, що, за рішеннями Ради адвокатів України, за бажанням адвокатів окремих категорій, їм може бути надано відстрочку, розстрочку або звільнено від сплати щорічного внеску. Це стосуєть­ся адвокатів-інвалідів, пенсіонерів, адвокатів певного віку, адвокатів з окупованих територій, учасників бойових дій, зокрема в зоні АТО та ООС, адвокатів з числа вимушено переміщених осіб. Для отримання відповідних пільг адвокатам рекомендовано звертатися до своєї ради адвокатів з відповідними ­заявами.

Авторка: Ірина ГОНЧАР
«Український адвокат»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA