РЕЗОЛЮЦІЯРади Комітету з процесуального права Асоціації правників України — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Выпуск №42 (982) » РЕЗОЛЮЦІЯРади Комітету з процесуального права Асоціації правників України

РЕЗОЛЮЦІЯ
Ради Комітету з процесуального права Асоціації правників України

Прийнята 13 жовтня 2016 року у місті Києві, Україна

 

Беручи до уваги роль Асоціації правників України як найбільш чисельної всеукраїнської громадської організації, яка бере участь у розбудові правової держави,

зважаючи на активну участь Асоціації у судовій реформі,

виражаючи свою громадянську позицію та будучи потужним голосом правничої громади,

Комітет з процесуального права як самостійний орган АПУ робить заяву про таке.

Ми глибоко занепокоєні ситуацією, що склалась внаслідок незабезпечення охорони судів і підтримки в судах громадського порядку, що спричинило збільшення фактів незаконного впливу та неприхованих погроз суддям під час здійснення ними правосуддя.

30 вересня 2016 року набрали чинності зміни до Конституції України (щодо правосуддя) та нова редакція Закону України «Про судоустрій і статус суддів», метою яких є утвердження незалежності судової влади та забезпечення права кожного на справедливий суд.

Ми впевнені, що дотримання гарантій незалежності суддів, як і дотримання гарантій адвокатської діяльності, є рівнозначними складовими права на справедливий суд та основоположними чинниками на шляху встановлення верховенства права.

Незалежність і недоторканність суддів не є привілеєм суддівського корпусу, а встановлюються з метою забезпечення і дії принципу верховенства права та права осіб на справедливе правосуддя.

(Рекомендації № R (94) 12 Комітету міністрів Ради Європи державам-членам)

 

Судові органи вирішують справи без будь-яких обмежень, неправомірного впливу, спонуки, тиску, погроз або втручання, прямого чи непрямого, з будь-якого боку і з будь-яких причин. Неправомірний або несанкціонований вплив на здійснення правосуддя не допускається.

(Основні принципи незалежності судових органів, схвалені резолюціями 40/32 та 40/146 Генеральної Асамблеї ООН від 29 листопада та 13 грудня 1985 року)

 

Однак на сьогодні все частіше створюються перешкоди у веденні судового процесу та здійсненні належного захисту інтересів сторін, що порушує гарантії незалежності суддів, унеможливлює здійснення правосуддя на засадах верховенства права та ставить під сумнів законність рішень, прийнятих у такий спосіб.

Згідно з даними моніторингу та обліку звернень суддів щодо втручання в їх діяльність (стаття 376 Кримінального кодексу України), наявними на офіційному сайті Ради суддів України, у 2015 році зареєстровано 62 звернення, а з початку 2016-го — 59. За жодним із звернень досі не прийнято рішення з боку відповідних органів.

Як визначено перехідними положеннями до Закону Украйни «Про судоустрій і статус суддів», до створення Служби судової охорони підрозділи Національної поліції України та Національної гвардії України зобов’язані здійснювати підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду.

Проте, за повідомленням Ради суддів України та Державної судової адміністрації, станом на сьогодні охороняються тільки 47 % приміщень судів, з них цілодобово — лише 19 %. Крім того, існують приклади припинення охорони приміщень судів без будь-якого попередження.

Одним з підтверджень кризового стану охорони судів та незабезпечення дотримання громадського порядку є події, які відбулися 5 жовтня 2016 року в судах м. Одеси та м. Харкова.

За повідомленням суддів Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області, 5 жовтня 2016 року в ході судового засідання в Одеському апеляційному господарському суді у справі про банкрутство ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» групою невідомих осіб, які представилися громадськими «активістами», вчинено фізичний напад на суддів із застосуванням хімічної рідини, що потрапила на обличчя суддів, у тому числі в очі. Також пошкоджено майно суду, що перебуває у залі судового засідання. Всі дії відбувалися в присутності поліцейських, які не реагували на правопорушення і не вживали жодних заходів для їх припинення.

В результаті вказаних дій та повідомлень про мінування будівель суду зборами суддів Одеського апеляційного господарського суду і Господарського суду Одеської області було прийнято рішення про припинення проведення судових засідань, призначених на 5 жовтня 2016 року.

Як наслідок, голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Морщагіна звернулася до Верховної Ради і Вищої ради юстиції з проханням звільнити її від займаної посади у зв’язку з відсутністю безпечних умов для здійснення належного і неупередженого правосуддя. 

Також 5 жовтня 2016 року Господарський суд Харківської області повідомив про викрадення з канцелярії суду сейфу з печатками.

Ми розуміємо, що відсутність належних умов для здійснення професійної діяльності та особистої безпеки веде не тільки до неможливості забезпечити здійснення незалежного судочинства, але й не зберігає кваліфіковані суддівські кадри та не сприяє залученню до роботи в системі судової влади нових спеціалістів із найкращих представників адвокатської та наукової правничої спільноти.

Безперечно, неналежний стан охорони судів та висвітлені вище випадки ставлять під загрозу особисту безпеку не лише суддів, а й всіх учасників судового процесу, в тому числі адвокатів та юристів, та унеможливлюють здійснення ними судового представництва сторін.

Враховуючи вищезазначене, ми закликаємо уповноважених осіб відповідальних органів державної влади:

1. Здійснити розслідування за кожним фактом незаконного впливу на суддів.

2. Забезпечити цілодобову охорону всіх приміщень судів силами підрозділів Національної поліції України та Національної гвардії України, а також охорону і підтримку громадського порядку в судах, припинення проявів неповаги до суду.

3. Підготувати та затвердити проект положення про Службу судової охорони.

4. Передбачити у проекті закону про Державний бюджет України на 2017 рік видатки, пов’язані зі створенням та діяльністю Служби судової охорони.

Крім того, ми переконливо просимо громадські організації та громадських активістів не допускати факти втручання у здійснення правосуддя, незаконного впливу на суд або суддів у будь-який спосіб, неповагу до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, не вчиняти заклики до невиконання судових рішень.

 

Голова Комітету з процесуального права Асоціації правників України, керуючий партнер LCF Анна Огренчук

Рада Комітету з процесуального права Асоціації правників України у складі:

Ірини Гвоздецької, оглядача, в.о. редактора, ПрАТ «Юридична практика»;

Сергія Гришка, партнера, ЮФ Redcliffe Partners;

Володимира Павленка, адвоката, ке­рівника судової практики KPMG Ukraine;

Олексія Случа, радника АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери»;

Володимира Яремка, радника, керівника практики міжнародного арбітражу та транскордонних спорів АО «Спенсер и Кауфманн»

Арсена Мілютіна, заступника голови Комітету з процесуального права Асоціації правників України, Радника судової практики ЮБ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери» Україна

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Самое важное

Не судом едины

Государство и юристы

Чистота колебаний

Документы и аналитика

Операционные усложнения

Новости юридических фирм

Частная практика

ЮФ AVELLUM консультировала Х. Алихани относительно разрешения АМКУ на приобретение банка «Центр»

ЮФ Asters вышла в финал премии «Лучшая европейская юридическая фирма года» от The British Legal Awards

Ольга Ворожбит стала партнером DLA Piper

МПЦ EUCON расширяет партнерский состав

Sayenko Kharenko — юрсоветник по вопросам дистрибуции новой технологии отслеживания движений в спортивных матчах

ЮФ «Салком» — докладчик на ежегодной конференции Немецко-украинского объединения юристов

Д. Бугай выступил на XV Международном форуме корпоративных юристов в Батуми

МЮФ Integrites и ЮФ «Антика» сопровождали сделки по приобретению Dragon Capital логистических комплексов

Отрасли практики

Оценочное сужение

Операционное бремя

Рабочий график

КАЛЕНДАРЬ НА НЕДЕЛЮ

Minsk Legal Forum

СТРАНИЦА ИЗ ЕЖЕНЕДЕЛЬНИКА ЮРИСТА

Самое важное

РЕЗОЛЮЦІЯ
Ради Комітету з процесуального права Асоціації правників України

Украинские Innovative Lawyers

Ревизор в кадре

Своя игра

Судебная практика

Регистрационное содействие

Тема номера

Сплошной обмен

Дорогая передача

Дискретный привод

Игра в карты

Частная практика

Мобильное предложение

Юрдепартаменты

Комплекс знаний

Гала-концепт

Пренебречь преюдицией

Повестка для...

Продам недорого

Вывести из состязания

Маршрут исследования

Інші новини

PRAVO.UA