Рейдерське охоплення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №5 » Рейдерське охоплення

Рейдерське охоплення

Рубрика Новини

Задля боротьби з рейдерством на законодавчому рівні з кожним роком приймаються нові законодавчі акти, за допомогою яких тим чи іншим чином намагаються врегулювати спірні питання щодо захисту бізнесу. Експерти відзначають, що так зване антирейдерське законодавство в нашій державі якісне, проте особи з недобросовісною метою намагаються застосовувати різні схеми для рейдерських атак.

Утім, у черговому законопроекті, спрямованому на забезпечення захисту права власності на нерухоме майно, пропонується чимало змін до низки законодавчих актів, які в першу чергу стосуються питання реєстрації прав власності на нерухоме майно.

Зокрема, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту права власності на нерухоме майно та запобігання рейдерській діяльності» (реєстраційний  10281) пропонується внести зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яким встановити обовязкове внесення матеріалів повного фіксування процесу проведення реєстраційних дій за допомогою відеозаписувальних технічних засобів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також включення до реєстраційної справи матеріалів повного фіксування процесу проведення реєстраційних дій.

Ще одне нововведення стосується встановлення тимчасової заборони на відчуження обєкта нерухомості, стосовно якого виник сумнів щодо справжності поданих документів, і тимчасового блокування державного реєстратора.

Також автори пропонують уточнити термінологію та офіційно на законодавчому рівні закріпити поняття «рейдерська діяльність», під яким мається на увазі діяльність державного реєстратора, спрямована на незаконну передачу права власності на нерухоме майно, вчинена на підставі завідомо неправдивих документів або за відсутності документів, на підставі яких заявлене речове право. У той же час може бути підсилена і відповідальність за такі дії. Зокрема, рейдерська діяльність є підставою притягнення субєктів державної реєстрації прав до кримінальної відповідальності у порядку, встановленому законом.

«У випадках вперше виявленого порушення порядку державної реєстрації прав державними реєстраторами, уповноваженими особами субєктів державної реєстрації прав, Міністерством юстиції України вживаються заходи щодо скасування акредитації субєкта державної реєстрації прав» — йдеться у чергових змінах до профільного закону в цій сфері.

Законопроектом передбачене також посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за внесення неправдивих відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та невнесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно матеріалів обовязкової фіксації процесу надання згоди на внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за допомогою звукота відеозаписувальних технічних засобів у випадках, визначених законами України.

На думку авторів, прийняття цього законопроекту суттєво посилить захист прав власників майна від здійснення незаконних нотаріальних та реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Новини

Рейдерське охоплення

Законотворчість

Набули чинності

Обитель правосуддя

Чорним по білому

Поза процесом

Чистий здобуток

Визначеним колом

Прецедент

Корпоративний дух

Судова практика

Крига скарг

Витратні розрахунки

Прокурорська призматичність

Непроста арифметика

Судове рішення

Органи дізнання, слідства та прокуратури під час здійснення досудового розслідування виконують владні процесуальні функції

Щодо забезпечення доказів шляхом витребування акта індивідуальної дії

Спори між обслуговуючим кооперативом та його членами розглядаються господарськими судами

Про стягнення заборгованості із заробітної плати за період до переведення працівника на роботу на підконтрольній Україні території

Щодо повноважень прокурора на звернення до суду з апеляційною скаргою

Про нюанси оскарження виправдувального вироку

Через мережу АЗС здійснюється виключно роздрібний продаж нафтопродуктів

Щодо права Держфінінспекції на звернення до суду з позовом до непідконтрольної їй установи

Інші новини

PRAVO.UA