Просветительская забота — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридическая практика №22-23 (1171-1172) » Просветительская забота

Просветительская забота

Все просветительские и образовательные мероприятия, которые мы воплощаем в жизнь, направлены на популяризацию ІР, рассказывает руководитель IP Academy Ольга Кулинич
Ольга КУЛИНИЧ: «Помимо отдельной специальности актуальным является вопрос возвращения интеллектуальной собственности как отдельного курса в ЗВО»

Качественное образование в сфере интеллектуальной собственности (IP) является залогом улучшения правовой культуры и развития правоотношений в этой области. Повышение уровня осведомленности в ІР-сфере и уважения к интеллектуальной собственности — в числе приоритетов IP Academy, проекта, созданного еще Национальным офисом интеллектуальной собственности, который не так давно был реорганизован в Отделение развития отношений в сфере интеллектуальной собственности ГП «Украинский институт интеллектуальной собственности» («Укрпатент»).

Теперь IP Academy является структурным подразделением Отделения и называется Отдел учебных программ и обеспечения просветительских мероприятий, а IP Academy используется как наименование для продвижения проекта в информационном пространстве.

Чем сейчас занимается IP Academy и каким образом они намерены достигать задекларированных целей, рассказывает руководитель IP Academy, доктор юридических наук Ольга Кулинич.

Интервью публикуем на языке оригинала.

 

— Ольго, розкажіть, будь ласка, чи зазнала IP Academy структурних перетворень у зв’язку з процесом реформування Національного офісу інтелектуальної власності.

— Ідеологія та місія проєкту не змінилися. Зміни торкнулися лише інституційної приналежності та, власне, найменування. Назва «Національний навчальний центр інтелектуальної власності» фігурувала в меморандумі, укладеному торік у жовтні тодішнім Міністерством економічного розвитку і торгівлі України з Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ). Зараз функції цього центру виконуємо ми — Відділ навчальних програм та забезпечення просвітницьких заходів «Укрпатенту».

Торік улітку Національний навчальний центр інтелектуальної власності отримав ліцензію Міністерства освіти і науки (МОН) України для ведення діяльності щодо підвищення кваліфікації в ІР-сфері. Одним із напрямів роботи було розроблення програм підвищення кваліфікації для співробітників митних, податкових, правоохоронних органів — тих осіб, які з огляду на свою діяльність зіштовхуються з порушеннями ІР-прав. Утім ми не обмежуємося державним сектором, програми підвищення кваліфікації будуть діяти для викладачів закладів вищої освіти (ЗВО), нотаріусів, адвокатів і навіть кандидатів у патентні повірені. Ми активно працюємо над стартом цієї програми.

Окрім того, розроблено низку досить гнучких програм, які можна адаптувати відповідно до замовлення щодо підвищення кваліфікації. Таке навчання може бути як денне, так і заочне, і моделюватися відповідно до потреб замовника. Інтелектуальна власність напрочуд різноманітна, має свої прояви та особливості відповідно до сектору економіки та бізнесу.

Наразі в IP Academy триває організаційний етап: ми формуємо штат, посилюємо свою інституційну спроможність, розробляємо навчальні програми і поки що обмежуємося просвітницькими заходами, безкоштовними освітніми проєктами для окремих категорій слухачів. Зараз, як відомо, триває процес реформування системи правової охорони інтелектуальної власності, і ми з нетерпінням чекаємо на його завершення. Сподіваємося, за його результатами для нас відкриються максимальні можливості ведення освітньої та просвітницької діяльності в Україні.

Зрештою, злагоджена робота всіх гілок влади та органів у сфері інтелектуальної власності має призвести до виключення України зі «списку 301», який є клеймом на «інтелектуальній» репутації України на міжнародній арені.

— IP Academy отримала статус першого та єдиного в Україні Національного навчально-освітнього центру за підтримки ВОІВ. Які перспективи перед Академією відкриває такий статус?

— Так, справді, такий статус було перед­бачено меморандумом, і ми його отримали. Наразі тривають перемовини з ВОІВ щодо наших наступних кроків і планів, а зовсім скоро стартує програма підготовки тренерів для такого навчально-освітнього центру. У процесі затвердження перебуває також бізнес-план діяльності IP Academy — дорожня карта розвитку Академії з огляду на теперішні й майбутні суспільні виклики. Проте останні події в Україні та світі втрутилися в ці процеси, внесли власні корективи, вплинути на які ми, на жаль, не можемо. Пандемія коронавірусу пригальмувала реалізацію практично всіх офлайн-проєктів, тож ми закцентували свою увагу на онлайн-програмах.

Приміром, нещодавно завершився курс із розвитку базових знань в ІР-сфері. Цільова аудиторія — студенти, але з цим курсом могли ознайомитися всі охочі. За результатами навчання ми вирішили об’єктивізувати здобуті знання в посібнику. Основи інтелектуальної власності в ілюстраціях та схемах — перше науково-популярне видання «Укрпатенту». Ми робимо все від нас залежне, щоб надати потрібні та корисні знання, які буде застосовувано на практиці.

У перспективі в Україні буде функціонувати Національний навчально-освітній центр за підтримки ВОІВ, який надаватиме спеціалізовану підготовку магістрів у сфері інтелектуальної власності. Наразі таких центрів у світі лише вісім. Україна може стати наступною. Але, як я вже сказала, цей процес не є швидким.

Зараз формується пул кваліфікованих тренерів у сфері інтелектуальної власності, зокрема авторитетних викладачів спеціалізованих університетів, а також юристів, що приватно практикують, — представників профільних юридичних компаній та державної системи охорони інтелектуальної власності. Для того щоб отримати статус сертифікованого тренера у сфері інтелектуальної власності на території України, їм потрібно пройти тривалу та інтенсивну підготовку.

Звісно, ВОІВ долучається до цих процесів. Наші міжнародні партнери не тільки делегують нам своїх викладачів, а й діляться досвідом щодо розробки необхідних дорожніх карт. Наприклад, нещодавно розпочалася серія обговорень важливого документа — політики в ІР-сфері для університетів. Такий документ має бути ухвалено кожним ЗВО для імплементації прогресивних практик і розвитку. На часі — наступний етап обговорення документу. Ми хочемо презентувати МОН України справді якісний документ, який матиме право на життя.

 

Ольга КУЛИНИЧ: «Мы убеждены, что уважение к интеллектуальной собственности следует закладывать с детства»

 

— Попри стабільний розвиток права інтелектуальної власності як науки за останні кілька років спостерігається скорочення відповідних магістерських програм в українських вишах. Чи поділяєте ви занепокоєння цією проблемою?

—Раніше я очолювала кафедру інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Київського інституту інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», маю досвід викладацької діяльності, тому добре обізнана з проблемами сучасної освіти та науки, особливо в ІР-галузі.

Безперечно, таке занепокоєння ми поділяємо. Кілька років тому з переліку спеціальностей МОН України виключив таку специфічну спеціальність, як 8.18010011 «Інтелектуальна власність». Тобто раніше охочі могли отримати диплом фахівця у сфері інтелектуальної власності за відповідною спеціальністю. ІР-освіту тепер можна здобути тільки в межах підготовки за іншими спеціальностями, наприклад «право» чи «менеджмент».

Я гадаю, що до такого підходу залишається багато відкритих питань. Інтелектуальна власність об’єднує в собі багато елементів: це і економіка, і правознавство, і технології… Оскільки економіка трансформується і стає інноваційно-креативною, актуальними стають питання компетенцій, освіти, культури й розуміння правової природи ІР серед людей, які її генерують та споживають. Освіту у сфері ІР має бути включено до національної системи освіти із вмістом, адаптованим до кожного рівня, від початкової шкільної до вищої освіти. Про це, зокрема, йдеться в проєкті Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні.

Окрім ІР-спеціальності, досить актуальним є питання повернення інтелектуальної власності як окремого курсу в заклади вищої освіти. Ще кілька років тому він був обов’язковим, а зараз ця дисципліна є факультативною (вибірковою). На жаль, такий підхід не сприяє поліпшенню ситуації щодо поширення знань з інтелектуальної власності.

Ми в IP Academy занепокоєні таким станом речей, тож спрямовуємо нашу діяльність якраз на усунення прогалин. Якщо в студентів є бажання здобути знання у сфері інтелектуальної власності, то наш базовий курс допоможе ці знання засвоїти. І такий курс розраховано як на студентів-юристів, так і економістів та менеджерів.

 

— Чи є попит на таке навчання серед сучасної молоді?

—Авжеж. Цей процес невідривно пов’язаний з розвитком економіки. Наприклад, студенти-дизайнери відчувають потребу в базових ІР-знаннях для того, щоб захистити результати своєї творчої, інтелектуальної діяльності та визначити стратегію най­­ефективнішої подальшої комерціалізації цих результатів. Тобто те, скільки вони зароблять грошей, залежить не тільки від їхніх творчих можливостей, а й від того, наскільки якісно вони розпорядяться ситуацією.

Насправді така потреба є не тільки в студентів. Відповідні освітні проєкти планується впровадити на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, Малої академії наук України та її регіональних центрів. Завдяки цьому ми охопимо чималу кількість школярів, які вже приймають активну участь у різноманітних конкурсах наукових робіт і прагнуть знань для розвитку свого науково-технічного чи літературно-художнього потенціалу.

Ми плануємо розвивати подібні ініціативи на регіональному рівні, адже на місцях учителям і викладачам бракує спеціалізованих знань і методик викладання. Основне наше завдання на даному етапі полягає в поширенні знань і впровадженні безкоштовних освітніх проєктів для школярів і студентства.

 

— IP Academy — це інноваційна освітня платформа. А які інноваційні методи навчання ви застосовуєте?

— Ми визначилися, що в процесі навчання тій чи іншій аудиторії ми маємо подавати такий матеріал, який їх зацікавить. Школярам наводити одні приклади та ілюстрації, а студентам університетів — інші. Головне, щоб ці приклади їх захопили та були зрозумілими.

А ще в нас є соціальний проєкт для наймолодшої категорії. Ви помітили, як ми протягом нашої розмови поступово переходимо від професійної аудиторії до студентства, а потім школярів і дошкільнят? Ми переконані, що повагу до інтелектуальної власності слід закладати змалку: саме в малечі формуються базові уявлення про культуру та повагу до чужої роботи. Це тільки підтверджує тезу про те, що навчатися треба протягом усього життя. Це один із пріоритетів нашої роботи.

На постійній основі в освітньому просторі «Школа Супергероїв», який розташований на території лікарні «Охматдит», діє один із наших проєктів, його ми також реалізовували в школі № 89 міста Києва. Для того щоб розповісти дітям про ІР, ми демонстрували відео, ілюстрації, пояснювали, що таке оригінальність. Приміром, ми показувати мишок із різноманітних мультфільмів, акцентували увагу на різниці характерів, манери поведінки, зовнішнього вигляду. Завдяки таким простим прикладам діти розуміли, що таке оригінальність. На другому-третьому занятті маленькі слухачі вже самі позначали знаком копірайта свої малюнки. І в подальшому використовували цей знак на інших уроках, не пов’язаних із нашими факультативними заняттями.

Інноваційність методів викладання також можна розглядати як певну нестандартність. Те науково-популярне видання, про яке я згадувала на початку нашої розмови, виконано в схемах та ілюстраціях. Це дещо відрізняється від академічних підходів, чи не так?

 

— То що є основними орієнтирами для IP Academy?

—Ваші інтереси для нас найвища цінність. Ми оцінюємо їх крізь призму інтелектуальної власності та пояснюємо, як їх застосовувати та поліпшувати… Кожна професія має свої «родзинки», які стосуються ІР. Ми виділяємо ці особливості й акцентуємо на них увагу під час підготовки програм курсів підвищення кваліфікації. Ми відбираємо проблематичну й цікаву інформацію, яка буде актуальною саме для вас.

Тож ми пропонуємо гнучкі програми, які випливають із ваших потреб та інтересів, а не з наших. Усі просвітницькі та освітні заходи, які ми втілюємо в життя, спрямовані на популяризацію ІР. Ми допоможемо вам полюбити інтелектуальну власність так, як любимо її ми.

Бесіду вела Христина ПОШЕЛЮЖНА, «Юридическая практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Карантинная активность

Акцент

Налоговые изменения по Закону 466-IX полностью изменят жизнь налогоплательщиков

Государство и юристы

Включить передачу

Просветительская забота

Народные депутаты предлагают альтернативный механизм назначения судей на административные должности

Дайджест

Суррогатное материнство: границы допустимого

Новости

Новости юридических фирм

Новости Евросуда

Новости из зала суда

Карта событий

Отрасли практики

Согласованные действия, направленные на преодоление кризиса, могут требовать предварительного разрешения АМКУ

Практика возврата ошибочно уплаченного судебного сбора потребителем

Судебную систему сможет разгрузить введение третейских судов

Репортаж

Спасать подчистую

Самое важное

Правосудное лишение

Судебная практика

Налоговая консультация: что обязан сделать налоговый орган

Споры с АМКУ по публичным закупкам могут рассматривать хозяйственные суды

Судебные решения

Не все земельные участки в черте города подлежат согласованию с подразделениями райгосадминистраций

Тема номера

Этика арбитражных управляющих в процедуре банкротства

Институт субсидиарной ответственности - важная составляющая экономических процессов государства

Балансодержатель

Перенять право

Усовершенствован механизм признания сделок недействительными при банкротстве

Частная практика

Финальное решение

Інші новини

PRAVO.UA