Професійне відкриття — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 41-42 (1242-1243) » Професійне відкриття

Професійне відкриття

Рубрика Актуально
Традиція відкриття Року Права до Дня юриста залишається символом єднання представників усіх юридичних професій
Відкриття Року Права відбувається за участі молоді, тих, хто підтримуватиме традицію у майбутньому. НА ФОТО: Анна ОГРЕНЧУК (ліворуч) та Юлія СЕРЕДИНСЬКА

У Києві відкрили Рік Права, відроджуючи традицію, яку підтримує Асоціація правників України (АПУ). Урочиста церемонія відбулася 11 жовтня в Музейно‑виставковому центрі Музею історії Києва.

На прийом із нагоди відкриття Року Права збираються правники різних спеціалізацій: адвокати, юрисконсульти, нотаріуси, науковці, судді, законотворці, посадовці. Це підкреслює ідею самої традиції — об’єднання представників усіх правничих професій довкола головної цінності — Права. Цьогорічне зібрання не стало винятком і було чудовою нагодою зустрітися колегам‑друзям. Тим більше, що у 2020 році, зокрема через невизначеність щодо карантинних обмежень, церемонію провести не вдалося.

Сама церемонія доволі проста: символічно в буквальному сенсі відкривається меморіальна табличка, що ознаменовує початок відліку нового року, впродовж якого кожен правник на своєму місці повинен із честю служити професії, яку обрав, звіряючи свою повсякденну діяльність з ідеалами права. І хоча складно забезпечити дотримання всіх принципів верховенства права в сучасній Україні, проте кожен здатен наблизити до цього країну.

Цього року символічно відкрили Рік Права президент АПУ Анна Огренчук та голова ліги студентів АПУ Юлія Серединська.

Як підкреслила Анна Огренчук, відкриваючи Рік Права, головне — звіритися щодо стану права в країні. Пам’ятати про основні цінності не раз на рік, а постійно, в щоденній роботі.

З привітанням до колег‑юристів із нагоди професійного свята — Дня юриста, який відзначали напередодні, та відкриття Року Права — 2021 звернулася і Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона підкреслила, що цей дружній та відкритий майданчик, створений Асоціацією правників України, дає змогу поспілкуватися в професійному колі, підбити підсумки року, що минає, та надихнути одне одного на майбутні звершення. Особливі надії покладаються на синергію досвіду та молодості — в залі були присутні молоді юристи й авторитетні фахівці, зокрема ті, хто вже завершив активну професійну діяльність, проте є носієм професійної мудрості. Пані Данішевська підкреслила, що таке саме поєднання є в сучасному Верховному Суді, і йдеться не лише про різні покоління юристів, а й про те, що суддями стали представники трьох правничих професій.

Валентина Данішевська зауважила, що запорукою поліпшення здійснення правосуддя є створення таких умов для суддів, щоб вони могли ставати кращими.

Також учасників церемонії вітали:

 Мар’ян Мартинюк, партнер ЮК MORIS;

 Сергій Боярчуков, керуючий партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та Партнери»;

 Денис Маслов, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики;

— Ярослав Юрчишин, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної полі‑тики;

 Сергій Козьяков, старший партнер АО «АФ «Сергій Козьяков та Партнери».

Спікери вітали колег і відзначали важливість об’єднання юридичної професії довкола права як найвищої цінності незалежно від того, хто в якій правничій царині працює.

Кульмінацією церемонії стало вручення почесної відзнаки АПУ «За честь і професійну гідність». Вона вручається щороку з 2007 року (крім 2020 року) одному правнику, чия професійна доброчесність є визнаною і не викликає сумнівів.

Вручити нагороду випала честь Армену Хачатуряну, старшому партнеру Asters. «Мені дуже приємно вручати нагороду саме цьому лауреату — на засіданні номінаційної комісії в нас не виникло жодного сумніву, хто з цьогорічних претендентів її заслуговує», — сказав пан Хачатурян. Він також розповів історію, що коли створювалася Асоціація і була ідея об’єднати в одній організації всі юридичні професії, звісно, запросили і суддів. «У той час суди працювали вкрай погано, судді були закритими від світу, але після спілкування з цим суддею стало очевидно — надія є», — пригадав свої враження член номінаційної комісії АПУ.

Це все було сказано про Миколу Гусака, суддю Верховного Суду у відставці, члена піклувальної ради АПУ, який цього року отримав найвищу правничу нагороду від Асоціації.

Микола Гусак також поділився історією взаємин з АПУ, адже ввійшов до першого складу правління і тривалий час мало не самотужки представляв суддівський корпус в Асоціації. Долучитися до цієї ідеї лауреата закликали його колишні студенти. І принциповою умовою було збереження професійного спрямування без використання громадської організації з політичною метою. «Мені дуже приємно, що за стільки років, попри всі політичні перипетії в державі, Асоціація зберегла свою професійність», — зауважив лауреат.

Він пригадав чимало епізодів і зі своєї суддівської кар’єри, говорив про виклики, на які треба дати спільну відповідь практикам та науковцям, а подекуди і просто законодавчо виправити помилки, які перешкоджають реалізації принципів верховенства права.

«Усім хотілось би, щоб ми жили в ліпших умовах, у кращому майбутньому. Але не сподівайтеся, що хтось буде робити це краще майбутнє за нас. Кожен на своєму місці має робити все від нього залежне принципово і по совісті», — закликав Микола Гусак.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA