Поставити на картку — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 29-30 (1230-1231) » Поставити на картку

Поставити на картку

Виставлення «червоної картки» неможливе, якщо прохання про надання допомоги стосується злочину, пов’язаного з політичним або податковим правопорушенням
Важливо знати, що «червоне оповіщення» не є міжнародним ордером на арешт

Інтерпол — це міжнародна організація кримінальної поліції, що займається пошуком певного об’єкта, людини, сприяє пошукам національних органів поліції.

Як передбачено пунктом 1 розділу IV Інструкції про порядок використання правоохоронними органами України інформаційної системи Міжнародної організації кримінальної поліції — Інтерполу, затвердженої спільним наказом цілої групи міністерств і відомств від 17 серпня 2020 року № 613/380/93/228/414/510/2801/5 (Інструкція), уповноважений підрозділ надсилає запит щодо публікації Генеральним секретаріатом Інтерполу «червоного оповіщення» (також Red Notice, «червона картка») стосовно осіб, які розшукуються з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі, екстрадиції в Україну.

Запит щодо публікації «червоного оповіщення» надсилається за таких умов: вчинене особою діяння кваліфіковано як злочин відповідно до Кримінального кодексу України; особу в установленому законодавством порядку оголошено в розшук правоохоронними органами України; з метою притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на максимальний строк щонайменше два роки; з метою виконання вироку, яким особу засуджено до позбавлення волі на термін щонайменше шість місяців або якщо невідбута особою частина покарання становить не менш ніж шість місяців.

 

Подати особисте попередження

Оскарження «червоного оповіщення» Інтерполу — досить нелегка процедура, яка вимагає кропіткої підготовки та значних зусиль.

«Червоні оповіщення» публікуються Інтерполом на прохання країни-члена, та вони повинні відповідати Європейській конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах.

Важливо знати, що «червоне оповіщення» не є міжнародним ордером на арешт!

У разі виникнення необхідності захистити певну особу від небажаного втручання в її життя, якщо є обґрунтовані побоювання за її подальшу долю або є інформація про те, що готується звернення державних органів до Інтерполу, передбачено можливість подання до Інтерполу особистого попередження.

Але треба пам’ятати, по-перше, що згідно з Інструкцією з відповідним запитом про публікацію «червоного оповіщення» можуть звертатися не тільки Національна поліція, органи прокуратури та Служби безпеки України, але й Державне бюро розслідувань, Державна кримінально-виконавча служба України, Державна міграційна служба України, Державна митна служба України, Державна прикордонна служба України і Національне антикорупційне бюро України.

По-друге, особисте попередження про те, що публікація «червоного оповіщення» порушить правила Інтерполу, треба встигнути подати до моменту, коли держава, яка звертається із запитом, встановить контакт з Інтерполом.

 

Звернутися із запитом

Оскільки вирішення питань, пов’язаних з екстрадицією, згідно з вимогами статей 573–594 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України віднесено до компетенції судів, а статтею 589 КПК України передбачено вичерпний перелік підстав для відмови в екстрадиції особи, виникає запитання: як потрібно діяти в тому разі, якщо було відмовлено в екстрадиції, але наявна інформація, що відносно певної особи Інтерполом виставлено «червоне оповіщення»?

Як передбачає пункт 1 розділу VI Інструкції, обмін інформацією в інформаційній системі Інтерполу щодо опублікованих оповіщень, надісланих циркулярних оповіщень (циркулярів) припиняється в разі:

— закриття кримінального провадження;

— втрати особою відповідного процесуального статусу;

— скасування постанови про оголошення розшуку (постанови про зупинення досудового розслідування) або прийняття слідчим, прокурором рішення про припинення розшуку особи;

— набрання законної сили рішенням суду про припинення розшуку особи;

— зміни обраного особі запобіжного заходу на інший, ніж тримання під вартою, скасування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи закінчення строку дії ухвали слідчого судді, суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Але потрібно враховувати, що представники правоохоронних органів навіть у таких випадках не поспішають звертатися щодо припинення дії «червоного оповіщення».

Слід враховувати, що обмін інформацією в інформаційній системі Інтерполу стосовно опублікованих оповіщень, надісланих циркулярних оповіщень (циркулярів) припиняється також у разі ухвалення Генеральним секретаріатом Інтерполу чи Комісією з контролю файлів Інтерполу (CCF) рішення про заборону використання інформаційної системи Інтерполу щодо вказаних у запиті/зверненні осіб, об’єктів або обставин злочину.

Необхідно звернутися до Інтерполу із запитом на видалення або виправлення, що передбачено Правилами контролю інформації та доступу до файлів Інтерполу.

Зазначений запит треба ретельно обґрунтувати та водночас врахувати, що Правилами обробки даних Інтерполу передбачено такі підстави для видалення відомостей про особу:

— якщо інформація про особу не відповідає умовам розміщення персональних даних у базі Інтерполу;

— якщо досягнуто мети розміщення відповідної інформації або пов’язаної з нею інформації;

— якщо бюро, за заявою якого розміщено повідомлення, володіє інформацією, що дає змогу виконати необхідні дії, але не чинить жодних дій для досягнення мети його розміщення.

До того ж необхідно враховувати, що виставлення «червоного оповіщення» неможливе, якщо прохання про надання допомоги стосується правопорушення, яке є політичним, або пов’язаним із політичним, або податковим правопорушенням (пункт «а» статті 2 Європейській конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах).

 

Оскаржити бездіяльність

Комісія з контролю за файлами Інтерполу є органом, що забезпечує відповідність власним правилам усіх персональних даних, які обробляє Інтерпол. Вказана комісія має Палату із запитів, яка збирається кожні три місяці та під час засідання розглядає звернення. Запит про видалення або виправлення «червоного оповіщення» подається особою або її представником до Комісії з контролю файлів Інтерполу, та його має бути розглянуто в найкоротші строки.

Але треба враховувати, що рішення про видалення або виправлення «червоного оповіщення» буде прийматися Генеральним секретаріатом Інтерполу за рекомендаціями CCF, тому необхідно максимально якісно та ґрунтовно готувати відповідний запит.

Водночас не виключається й оскарження в суді бездіяльності правоохоронних органів із приводу невідкликання запиту до Генерального секретаріату Інтерполу про публікацію «червоного оповіщення» відносно певної особи.

 

Задіяти всі можливості

Тому для захисту персональних даних, поновлення прав і свобод та інтересів, відновлення чесного імені певної особи необхідно використовувати всі передбачені чинним національним і міжнародним законодавством механізми та можливості.

ЛИСЕНКО Сергій — керуючий партнер GRACERS law firm, м. Київ


КОМЕНТАР

Зобов’язати через суд
Елеонора САЛОВА, радник, адвокат, керівник практики White-Collar Crime ADER HABER

Публікацію «червоної картки» здійснює Генеральний секретаріат Міжнародної організації кримінальної поліції — Інтерполу на підставі запиту уповноваженого органу, яким в Україні є департамент міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України.

Частиною 2 статті 81 Правил кон­тролю інформації та доступу до файлів Інтерполу передбачено, що департамент відкликає свій запит і просить Генеральний секретаріат негайно скасувати повідомлення, якщо воно більше не відповідає умовам публікації.

Як правило, умовою для публікації «червоної картки» є наявна ухвала про обрання міри запобіжного заходу або вирок щодо особи за наявності певних підстав.

Скасування такого судового рішення є підставою для порушення питання перед департаментом щодо відкликання свого запиту про публікацію Генеральним секретаріатом Інтерполу «червоного оповіщення» або подання скарги самостійно до Комісії з контролю файлів Інтерполу, яка розташована у м. Ліон, Франція.

На практиці департамент за власною ініціативою не звертається до Інтерполу для відкликання запиту, що дає можливість подати позов до адміністративного суду та оскаржити бездіяльність посадових осіб.

Право через суд зобов’язати департамент відкласти запит насамперед виникає в разі зміни обставин, які існували під час публікації «червоної картки», наприклад скасування ухвали про обрання міри запобіжного заходу або вироку.

Водночас треба пам’ятати, що отримання рішення не гарантує його швидкого виконання органами поліції, зазвичай скаргу про видалення такого повідомлення до Комісії з контролю файлів Інтерполу може бути розглянуто швидше.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA