Поставлено на паузу — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 49-50 (1250-1251) » Поставлено на паузу

Поставлено на паузу

Рубрика Актуально
Кандидата на посаду члена ВРП за квотою з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ не обрано через ненадходження від Етичної ради списку рекомендованих кандидатів

10 грудня 2021 року відкрився з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Одним із питань його порядку денного було обрання членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Під час з’їзду головуючий повідомив делегатам, що 9 грудня 2021 року до ВРП надійшов лист від Етичної ради. У цьому листі йшлося про те, що висновки ради та список кандидатів, рекомендованих нею для обрання (призначення) на посаду члена ВРП, буде надіслано органу, що обирає (призначає) члена ВРП. Проте станом на восьму годину 10 грудня 2021 року від Етичної ради не надходили висновки щодо відповідності будь­якого кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності. Також не надійшов список кандидатів, рекомендованих для обрання з’їздом.

Відповідно до абзаців 2 і 3 частини 8 статті 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» № 1798­VIII від 21 грудня 2016 року (Закон № 1798­VIII) Етична рада надає органу, який скликає відповідний з’їзд або конференцію, висновок щодо відповідності кожного кандидата критеріям професійної етики та доброчесності, а також список кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена Вищої ради правосуддя. Такий список має містити кількість кандидатур, яка щонайменше вдвічі перевищує кількість вакантних посад членів Вищої ради правосуддя. Якщо кількість рекомендованих Етичною радою кандидатів, які відповідають критеріям професійної етики та доброчесності, є меншою за кількість кандидатів, визначену абзацом 2 цієї частини, оголошується новий конкурс, що проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Водночас за змістом частини 2 статті 13 Закону № 1798­VIII голосування проводиться виключно за кандидатів у члени Вищої ради правосуддя, яких внесено до списку рекомендованих Етичною радою для обрання на посаду члена Вищої ради правосуддя.

Таким чином, затвердження і надання Етичною радою списку кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена Вищої ради правосуддя, є обов’язковим етапом відбору. А отже, обрання відповідних кандидатів за відсутності висновків Етичної ради щодо відповідності кожного кандидата критеріям професійної етики та доброчесності є нелегітимним.

Зважаючи на відсутність юридичних підстав для голосування за кандидатів у члени ВРП, у роботі з’їзду було оголошено перерву. Делегати вирішили звернутися до ВРП та Етичної ради з інформацією про це. Роботу з’їзду буде продовжено після отримання від Етичної ради списку кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена Вищої ради правосуддя. Відповідне рішення було прийнято одноголосно.

У цьому контексті слід зазначити, що Етична рада розпочала свою діяльність лише 1 грудня ц.р. А останній розділ Регламенту Етичної ради та Методологію оцінювання відповідності кандидата на зайняття посади члена Вищої ради правосуддя та членів Вищої ради правосуддя критерію професійної етики та доброчесності було затверджено 9 грудня 2021 року. Тобто напередодні проведення з’їзду.

Слід зауважити, що Етична рада проводить відбір кандидатів на посади члена Вищої ради правосуддя в два етапи: (1) проведення відбору кандидатів за результатами розгляду поданих ними документів, результатів спеціальної перевірки і відповідної інформації з відкритих джерел та формування списку кандидатів, допущених до співбесіди; (2) проведення співбесіди з відібраними кандидатами та складання списку кандидатів для рекомендації органам, що обирають (призначають) членів Вищої ради правосуддя.

За інформацією, наведеною на офіційному сайті Етичної ради, після затвердження Регламенту та Методології оцінювання лише планується розпочати перший етап оцінювання кандидатів на посади членів ВРП. З цією метою невідкладно відбудеться розподіл між членами Етичної ради 38 справ кандидатів. Жодної інформації щодо строків завершення цього етапу оцінювання ні делегатам з’їзду, ні ВРП не повідомлено. Відсутня така інформація і на офіційному сайті Етичної ради.

Нагадаємо, що 5 серпня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» № 1635­IX від 14 липня 2021 року.

Відповідно до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» цього закону передбачено, що органи, які обирають (призначають) членів Вищої ради правосуддя, невідкладно, але не пізніше від тридцяти днів із дня набрання чинності цим законом, оголошують про проведення конкурсу на вакантні станом на день набрання чинності зазначеним законом посади членів Вищої ради правосуддя. Однією з вакантних посад членів Вищої ради правосуддя станом на 5 серпня 2021 року була посада за квотою від з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Підсумуємо: очевидно, що станом на момент проведення з’їзду Етична ради лише розпочала спеціальну перевірку кандидатів у члени ВРП. Усього від з’їзду представників юридичних вишів та наукових установ було висунуто 9 кандидатів. Попереду ще проведення співбесіди з відібраними кандидатами та складання відповідного списку. Отже, на жаль, навряд можна прогнозувати швидке продовження роботи з’їзду і заповнення вакантної посади.

Дар’я ГОВОРУН «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA