Пошук відповіді — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Пошук відповіді

Які події 2019 року, на вашу думку, стали найбільш яскравими, ключовими та репрезентативними у судовій системі України?

Денис БУГАЙ

адвокат, партнер ЮК VB PARTNERS, президент Асоціації правників України

— Не можу сказати, що ці події є позитивними. Хотілося б виокремити топ-2 критично негативних подій року, що минає.

По-перше, скасування адвокатської монополії, по-друге, так звана судова реформа. Прийняття законопроєкту № 1008 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» перекреслює всі якісні зміни і починання, які були реалізовані впродовж минулих років.

Під новорічну ялинку маємо «подарунок» – критичний висновок Венеціанської комісії щодо нової судової реформи. Цей орган Ради Європи фактично підтвердив усе, що раніше говорила юридична спільнота. Зокрема, маніпуляції з Верховним Судом украй негативно вплинуть на майбутнє всієї судової системи України.

Олег ТКАЧУК

член Ради суддів України, суддя Великої Палати Верховного Суду

— Верховний Суд за цей рік майже завершив розгляд переважної більшості справ, які накопичились напередодні його створення у вищих спеціалізованих судах: «залишки» цих справ вдалося розглянути.

Також значною подією можна вважати створення Великої Палати Верховного Суду — метою створення цієї палати було намагання усунути конфлікт юрисдикцій, коли справи у жодній юрисдикції не розглядалися, бо господарські, адміністративні чи загальні суди відмовляли у відкритті провадження з фактично одних і тих самих підстав. Потім громадяни змушені були звертатися до Європейського суду з прав людини, оскільки були створені штучні перешкоди для доступу до суду. І, власне, Велика Палата у цьому році все-таки змогла діяти таким чином, щоб у більшості справ (земельних, податкових тощо) сформувати єдину практику.

Також я відзначив би прийняття законодавчих актів щодо реформування судового врядування та переформатування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, удосконалення законодавства щодо функціонування Вищої ради правосуддя, Верховного Суду. Як на мене, саме ці три напрями діяльності, до яких було залучено судову систему, можна вважати ключовими у році, що минає.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA