Посадова відповідальність — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №1 » Посадова відповідальність

Посадова відповідальність

Рубрика Новини

Законом України «Про адміністративні послуги», який набув чинності у 2013 році, окрім основних вимог до порядку та процедур надання адміністративних послуг або відмови в їх наданні, передбачено й відповідальність за порушення таких вимог. Також документом визначено, що посадові особи, уповноважені відповідно до закону надавати адміністративні послуги, та адміністратори несуть дисциплінарну, цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законом, за порушення вимог законодавства у сфері надання адміністративних послуг.

Закріпити безпосередні механізми відповідальності таких осіб покликаний законопроект № 9449 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності посадових осіб при наданні адміністративних послуг» (законопроект), переданий на розгляд парламенту групою народних депутатів України.

На думку авторів документа, досі так і не було внесено необхідних змін до Кодексу законів України про адміністративні правопорушення (КУпАП) в частині визначення правопорушень у сфері надання адміністративних послуг та встановлення санкцій за їх вчинення. «Як наслідок, цей важливий закон досі залишається без основного правового механізму забезпечення його реалізації — відповідальності за додержання вимог законодавства у сфері надання адміністративних послуг» — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом, зокрема, запропоновано внести зміни до Кодексу законів про працю України, якими встановити обов’язок власника або уповноваженого ним органу звільнити посадову особу в разі повторного порушення нею вимог законодавства у сфері ліцензування, з питань видачі документів дозвільного характеру або у сфері надання адміністративних послуг, передбачених статтею 16626 КУпАП.

Відповідними нормами може бути доповнено і КУпАП. Так, загадана вище стаття (нова норма, якою і пропонують доповнити кодекс), запроваджує адміністративну відповідальності за несвоєчасне повідомлення суб’єктом надання адміністративної послуги суб’єкта звернення або адміністратора про відмову в наданні адміністративної послуги. Крім того, відповідальність також встановлюється за порушення суб’єктом надання адміністративної послуги термінів розгляду справ та прийняття рішень, встановлених законом; порушення строків подання необхідних для надання адміністративної послуги документів або інформації; відмову суб’єкта надання адміністративної послуги суб’єкту звернення в наданні адміністративної послуги з підстав, не передбачених законом.

Зазначимо, що за такі дії пропонується накладати на суб’єктів надання адміністративної послуги штрафні санкції. Зокрема, повідомлення суб’єктом надання адміністративної послуги суб’єкта звернення або адміністратора про відмову в наданні адміністративної послуги з порушенням строків, встановлених законом, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На думку авторів законопроекту, такі зміни дадуть змогу зменшити кількість випадків незаконних та/або безпідставних відмов у наданні адміністративних послуг, а також посилити службову дисципліну посадових осіб суб’єктів надання адміністративних послуг при здійсненні ними своїх повноважень.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA