Погляд у майбутнє — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №4 » Погляд у майбутнє

Погляд у майбутнє

Рубрика Репортаж
Адвокатам доречно бути сміливішими у своїх прогнозах майбутнього професії, дивитися на неї ширше, виходити за межі юриспруденції

Напередодні старту навчання третьої сотні учасників програми «Адвокат майбутнього» відбулася щорічна конференція програми, присвячена питанням майбутнього юридичної професії.

Як зазначив керівник програми Андрій Вишневський, хоча проект є тренінговим, але його мета — через розвиток, опанування м’якими навичками адвокатами підготувати основу для реальних змін у правничому, адвокатському, суддівському та юридичному сере­довищі загалом.

Посол США в Україні Марі Йованович також привітала учасників, відзначивши ефект від проекту. «Ми віримо, що всі ви відображаєте назву програми, ви є майбутнє правничої професії в Україні. Роль адвоката є основоположною в усіх суспільно вагомих явищах, будь­то розробка нових законів чи захист у суді», — зауважила пані посол, акцентувавши увагу на важливості комунікації у сучасних відносинах.

Потім Вілфрід де Вевер, генеральний директор Humanity Solutions (Голландія), презентував свої роздуми щодо майбутнього і ролі юристів у ньому. Він звернув увагу правників на те, що відбулося стрімке зростання кількості населення на землі, а тому потрібні нові системи управління ними. Ми, юристи та правники, повинні розуміти не тільки правові закони, а й закони природи, фізики загалом. Юристи майбутнього повинні вміти працювати з усім цим.

Наприклад, більшість населення планети проживає в Азії, значна частина в Африці, то чи доречно орієнтуватися винятково на Європу? Або той факт, що на планеті збільшується кількість людей похилого віку, чи знають юристи їхні потреби та проблеми? Також експерт зауважив, що українцям доречно дбати про екологію, адже наша земля володіє значними ресурсами. І хоча все це нібито не стосується юриспруденції, але насправді, на думку лектора, зв’язок прямий, його вже можна побачити, замислившись на хвилинку, а за якихось 20 років він стане ще більш очевидним. Тому час подумати: що треба робити сьогодні та чого не варто робити, аби мати майбутнє. «Як ваша компанія може допомогти вам підготуватися до майбутнього? Запитайте себе про це і, якщо не знайдете відповіді, — змінюйте свою компанію» — резюмував пан Вілфрід.

Захід продовжила цікава дискусія про заскорузлість юридичних шаблонів, необхідність відходу від перевантаження інформацією, тобто позбутися всілякої «юрні», ловити хайп і дбати про дизайн документів, щоб бути зрозумілим своєму клієнту. У дискусії, окрім пана Вілфріда, взяли участь представники Bot & Partners Андрій Удовиченко та Микита Підгайний, представник HiiL в Україні Дмитро Форемний, радник та керівник практики з інтелектуальної власності АО «Василь Кісіль і Партнери» Іларіон Томаров разом із модератором Дмитром Гадомським, СЕО Axon Partners.

Завершилася конференція надихаючою промовою і відкритим інтерв’ю музиканта та громадського діяча Святослава Вакарчука. За його словами, Україна сьогодні веде дві війни: із зовнішнім ворогом і внутрішню війну за майбутнє нашої країни. Але є ще й третя, прихована війна, війна за мораль.

«Кожного дня ми стикаємося з вибором: як вчинити. Коли немає очевидного, коли немає чорного і білого, а залишаються лише відтінки сірого, дуже складно зрозуміти, як же правильно? Війна самих із собою, війна на моральному фронті дуже виснажує нас, деморалізує, спустошує, забирає сили, які потрібні для ведення перших двох воєн. У країнах усталених демократій уже сформоване поняття справжньої еліти, завданням яких є бути носіями, утримувачами моральних норм. У нас такої еліти немає. Адвокати як освічені люди могли би бути основою такої еліти — люди правничих професій у більшості країнах асоціюються з мораллю… У США у витоків державності стояли адвокати: Едісон, Джефферсон, Гамільтон…

Давайте ширше дивитися на питання, не можна закриватися буквою закону! Справедливість — це більше здорового глузду…», — зазначив пан Вакарчук, поба­жавши адвокатам побільше справедливості.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Досконалості межа

Дивіться!

Краще подзвоніть Солу

Конспект

Власна думка

Новини

НААУ проведе турнір з футболу серед адвокатів у місті Дніпро

Адвокатсько-суддівський погляд на правосуддя

EVRIS проконсультувала Concorde Capital щодо придбання боргів на 50 млн доларів США

Адвокати дотримуються стандартів надання БПД

У Києві відбувся Третій день англійського права

Схвалено проект гармонізації кримінального закону

МКЮ занепокоєна через бездіяльність держави щодо захисту адвокатів

ООН відзначає факти порушень прав адвокатів в Україні

НААУ та Координаційний центр домовилися про співпрацю

Офіс

Витонченість у деталях

Персона

Дати бій тіні

Репортаж

Погляд у майбутнє

Теорія і практика

Іноземна умова

У фокусі

Звернення за незалежністю

Подвійний стандарт

Читайте!

Верховенство права в реальному світі

Школа майстерності

Банкрутство

Інші новини

PRAVO.UA