Подвійний стандарт — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №4 » Подвійний стандарт

Подвійний стандарт

Рубрика У фокусі
Стандартна схема діяльності правоохоронних органів вимагає від адвоката здійснювати захист на двох фронтах: прав свого клієнта і власних професійних прав та гарантій діяльності

Автор: Ольга ПРОСЯНЮК, адвокат, керівний партнер АО AVER LEX

 

Сьогодні правнича діяльність стала ризикованою, як ніколи. Адвокати, захищаючи клієнтів, самі можуть стати об’єктами переслідування та нападів, тому вимушені здійснювати посилений подвійний захист — інтересів клієнтів та своїх професійних прав. А якщо такий адвокат є представником юридичної фірми, то і її інтересів. Я неодноразово стикалася з цим особисто як практикуючий адвокат, як керівний партнер адвокатського об’єднання, як представник адвокатської спільноти.

Найпоширенішими ризиками для адвоката є:

  • ототожнення з клієнтом, яке найчастіше призводить до затримання захисника та тиску з боку державних органів і суспільства;
  • умисне порушення прав та гарантій адвокатської діяльності;
  • позбавлення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • умисні кримінальні та дисциплінарні переслідування або загрози переслідуванням з проведенням обшуків в офісах та за місцем проживання;
  • загроза особистій безпеці (вбивства, напади, пошкодження майна, погрози);
  • перешкоджання адвокатам у доступі до їх клієнтів і усунення їх з процесу, наприклад, невиконання обов’язків з доставки клієнта для участі в судовому засіданні, зловживання правом залучення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Що ж стосується юридичної фірми, представником якої є такий адвокат, то найбільш очікуваними є репутаційні ризики, відтік клієнтів, арешт рахунків, обшуки і вилучення документів, арешт керуючого партнера/директора та непередбачувана поведінка партнерів/колективу.

Аби максимально захистити себе та свою компанію від цих ризиків, доречними будуть ТОП­5 ефективних порад, які неодноразово перевірені на практиці.

 

Організуйте захист офісу, документів та підготуйте персонал

У першу чергу необхідно забезпечити повне збереження документів та іншої інформації клієнтів. Надійніше зберігати ці дані в офісі у сейфі або в інших місцях з обмеженим дос­тупом.

Варто подбати про безпеку офісу загалом та обов’язково оснастити його відеоспостереженням, якщо такого немає. Камери мають бути встановлені у важкодоступних місцях, а інформацію з них ліпше зберігати на віддалених серверах. Організуйте пропускний режим. Використовуйте паролі і кодування на комп’ютерах, які містять конфіденційну інформацію, і періодично змінюйте їх.

Досвід та знання кожного адвоката надають йому можливість здійснювати захист своїх прав. Але в стресових обставинах, а особ­ливо у разі провокацій, адвокату може бути важко контролювати ситуацію загалом та здійснювати захист своїх прав. Тому важливо провести спеціальні тренінги для всіх співробітників офісу з детальним обговоренням дій кожного працівника у разі обшуку, зокрема тих, хто знаходяться «на першій лінії»: служба охорони, секретарі, керівники практик.

Якщо слідчі дії вже проводяться, важливо відстежувати і одразу фіксувати порушення, допущенні правоохоронцями. Незважаючи на ситуацію, в якій опинився адвокат чи компанія, в якій він працює, необхідно ретельно стежити за дотриманням усіх норм і приділяти увагу дрібницям.

Враховуючи наш досвід захисту професійних прав у подібних ситуаціях, ми виділили ряд питань для керівників юридичних фірм для відпрацювання стовідсоткової готовності за будь­яких, навіть критичних, обставин та мінімізації можливих ризиків:

  • Які можливі сценарії блокування роботи юридичної фірми?
  • До розвитку яких сценаріїв готова команда, чи знає вона необхідні моделі по­ведінки?
  • До кого з колег зможете оперативно звернутися за наданням правової допомоги?
  • Яким чином відбуватиметься подальша робота за клієнтськими проектами?
  • Хто керуватиме і якими процесами у разі відсутності керівного партнера/партнера?
  • За необхідності хто з команди залишиться, а з ким доведеться попрощатися?
  • Яка зарплата буде у співробітників на цей період? (Рекомендуємо мати прожитковий мінімум фірми на шість місяців).
  • Чи є у компанії «військовий пакет» з інструкціями і паролями? У кого він зберігається?
  • До кого звернутися за антикризовим піаром?

 

Не замовчувати: збирати, повідомляти та поширювати інформацію про порушення

Під час підготовки Звіту про порушення прав адвокатів ми дій­шли висновку, що про дуже багато ситуацій, особливо в регіонах, не повідомляються ні профільні організації, ні, тим більше, право­охоронні органи шляхом подачі відповідних заяв про вчинення кримінальних правопорушень стосовно адвоката.

Ми вже неодноразово підтверджували своїми діями та діями колег ефективність звернень до органів адвокатського самоврядування та профільних організацій, які, в свою чергу, публікують відкритті звернення, направляють відповідні заяви до компетентних органів та застосовують дисциплінарну відповідальність, якщо порушення вчинені іншим адвокатом. Адвокат може надсилати відповідні заяви до Національної асоціації адвокатів України, а саме — Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, до ради адвокатів регіону, до Асоціації правників України і безпосередньо до Ініціативної групи із захисту прав адвокатів та Асоціації адвокатів України.

Також за підтримки названих організацій або ж за власною ініціативою та своїми силами можна збирати інформацію та оформлювати відповідні звіти про порушення прав адвокатів. Наприк­лад, я, як координатор Ініціативної групи із захисту прав адвокатів, проводила багато зустрічей з міжнародними експертами з цього приводу. На одній із них мені було запропоновано підготувати відповідний звіт, інформація з якого на сьогодні повідомлена багатьом національним та іноземним колегам і ­організаціям.

Крім того, я і мої колеги неодноразово звертали увагу правоохоронних органів та представників влади на важливість дотримання прав адвокатів шляхом публічних звернень, листів, спільних зустрічей та участі у мирних мітингах.

 

Об’єднуватись для досягнення позитивних результатів спільними зусиллями

Упевнена, що історії про те, як адвокати організовуються в момент порушення прав свого колеги і, залишаючи всі свої справи, мчать до офісу колеги або будь­куди, де потрібна підтримка, щоб зупинити ці порушення, завжди будуть живими і розповідатимуться як елемент успіху української адвокатури!

Не соромтесь звернутися за допомогою до колег у момент, коли ваші професійні права порушуються. Навіть присутність кількох адвокатів поруч іноді дозволяє не допустити подальше порушення прав та захистити від порушення адвокатську таємницю. І, звичайно, завжди відгукуйтеся на такі прохання колег, навіть якщо ви будете не першим, хто зреагував.

Також ефективним є об’єднання в рамках спеціалізованих груп для захисту прав на майбутнє.

 

Співпрацювати з правозахисними організаціями та…

Використовувати міжнародні інструменти

Для мене особисто 2018 рік став викликом у рамках привернення уваги міжнародної спільноти до проблеми порушення професійних прав українських адвокатів.

Ми підготували інформацію щодо тенденцій тиску на суддів та адвокатів, яка була презентована депутатам, міжнародним експертам та правозахисникам під час засідання з питань доступу до правосуддя, права на справедливий суд та дотримання прав і гарантій адвокатської діяльності в Європарламенті. За результатами засідання було зачитано резолюцію про те, що під егідою Європейського парламенту має бути створена спеціальна комісія, яка, крім іншого, сприятиме недопустимості тиску на адвокатів. Це рішення було висвітлене багатьма європейськими ЗМІ. Також інформація була озвучена на багатьох міжнародних правозахисних конференціях.

Були проведенні зустрічі з представниками Моніторингової місії ООН та Моніторингової місії ОБСЄ, представником відділу спеціальних процедур офісу Верховного комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі, депутатами Бундестагу, представниками державних органів США, правозахисних організацій Європи і США. Більшість обіцяли обговорити і відреагувати на факти тиску на адвокатів, звернувши увагу компетентних державних і правозахисних організацій своїх країн на проблемні ситуації.

Зрозуміло, що не завжди є можливість особисто проводити подібні зустрічі. Проте не варто ігнорувати інформування шляхом написання електронних листів чи надсилання заяв поштою. Незалежно від формату інформування, на такі звернення завжди є реакція міжнародної спільноти.

У сучасних умовах попередня підготовка, активна позиція і відсутність страху відстоювати і захищати порушені професійні права, навіть у найбільш кризових ситуаціях, сприяють протистоянню та зупиненню тиску на адвокатів. Сподіваюся, подальші активні спільні дії в цьому напрямі посилять позиції і незалежність адвокатури.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Досконалості межа

Дивіться!

Краще подзвоніть Солу

Конспект

Власна думка

Новини

НААУ проведе турнір з футболу серед адвокатів у місті Дніпро

Адвокатсько-суддівський погляд на правосуддя

EVRIS проконсультувала Concorde Capital щодо придбання боргів на 50 млн доларів США

Адвокати дотримуються стандартів надання БПД

У Києві відбувся Третій день англійського права

Схвалено проект гармонізації кримінального закону

МКЮ занепокоєна через бездіяльність держави щодо захисту адвокатів

ООН відзначає факти порушень прав адвокатів в Україні

НААУ та Координаційний центр домовилися про співпрацю

Офіс

Витонченість у деталях

Персона

Дати бій тіні

Репортаж

Погляд у майбутнє

Теорія і практика

Іноземна умова

У фокусі

Звернення за незалежністю

Подвійний стандарт

Читайте!

Верховенство права в реальному світі

Школа майстерності

Банкрутство

Інші новини

PRAVO.UA