Подолання корупції потребує зміни свідомості людей — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 11-12 (183-184) » Подолання корупції потребує зміни свідомості людей

Подолання корупції потребує зміни свідомості людей

Рубрика Новини

У  LHS відбувся Discussion Hub «Адвокат у «Бермудському» трикутнику», модератором якого став Олег Валендюк, керуючий партнер АО Benchers. У привітальному слові Рустам Колесник, шеф-редактор «Юридичної практики», відзначив прогресуючий стан корупції в державі, починаючи з 90-х років минулого сторіччя, та наголосив, що реальна боротьба з цим злом розпочалася лише тепер, коли створено систему відповідних органів та внесено необхідні зміни до законодавства.

Як зазначив Олег Валендюк, символічно, що LHS Discussion Hub відбувся напередодні Міжнародного дня боротьби з корупцією, який відзначається 9 грудня. Він розповів про історію його заснування та наголосив, що метою запровадження було поглиблення розуміння проб­лем корупції та ролі Конвенції ООН проти корупції. Також, за його словами, саме цього дня Transparency International публікує доповідь «Барометр світової корупції».

Світовим досвідом становлення, розвитку та взаємодії антикорупційних органів з учасниками дискусії поділилася Ольга Шаповалова, партнерка АО Benchers, суддя Верховного Суду України у відставці, к.ю.н.

Олександр Лисак, партнер EQUITY, наголосив на необхідності гуманізації відповідальності та підкреслив, що міра покарання, передбачена українським законодавством за корупційні злочини, більш сувора, ніж у Європі. Ольга Булейко, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верхов­ного Суду, к.ю.н., зауважила, що ухвалювати рішення легко, якщо аналізуються докази винуватості особи, отримані в порядку, передбаченому КПК України, та особами, уповноваженими на отримання таких доказів.

Віталій Пономаренко, в.о. заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, наголосив, що, виносячи покарання за корупційні злочини, суди повин­ні діяти в межах, передбачених Кримінальним кодексом України. Катерина Широка, суддя Вищого антикорупційного суду, к.ю.н., повідомила, що наразі працює робоча група з розробки КК України, отже, питання диференціації покарань за корупційні злочини можна надсилати на її адресу для урахування.

«Коли суддя бере хабар, відповідальність він несе не за розмір цього хабара, а за порушення права людини на справедливий суд», — переконаний Володимир Володін, прокурор відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На думку адвоката Віталія Положишника, практика, що склалася сьогодні довкола істотних порушень кримінального процесуального законодавства, що допускаються під час розслідування корупційних злочинів, є помилковою.

Резюмуючи дискусію, Олег Валендюк зазначив, що антикорупційні органи існували в Україні і до створення НАБУ та САП — були спецпідрозділи у складі органів внутрішніх справ, прокуратури та СБУ. Однак низька ефективність їхньої роботи спричинила необхідність створення спеціалізованих відокремлених підрозділів з відповідними гарантіями незалежності. Головне — не наявність інституцій, а їхня ефективна робота, зазначив він.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA