Податкова прозорість — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 39-40 (1240-1241) » Податкова прозорість

Податкова прозорість

Рубрика VOX POPULI

Податки є основним джерелом наповнення державного бюджету. Напевно, через це з кожною зміною влади в державі змінюються і «правила гри» щодо оподаткування як представників бізнесу, так і «цивільного» населення.

Останнім часом широкого обговорення набув законопроєкт № 5600, який було схвалено парламентом у першому читанні. І хоча законопроєкт не передбачає збільшення кількості податків (окрім запровадження акцизного збору для виробників альтернативної енергетики), він збільшує податкове навантаження на платників у сферах нерухомості, сільського господарства та користування надрами.

Законопроєкт у другому читанні мала розглядати Верховна Рада України позаминулого тижня, проте його виключено з порядку денного. Та й текст законопроєкту, підготовлений до другого читання, також зазнав значних змін.

І хоча від частини ідей представники влади відмовилися, сам факт збільшення податкового навантаження провокує запитання: яких податків нам ще бракує?


КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА


Володимир ЧИЖИКОВ, керуючий партнер А1 Consulting

 

Результати опитування говорять самі за себе: не потрібно нових податків. Потрібно ефективно та, вибачте, за призначенням використовувати ті надходження, які ми маємо. Хоча, судячи з усього, в нашій державі це тренд — постійно змінювати Податковий кодекс України.

Упродовж тільки останнього року ми запровадили план BEPS (план Організації економічного співробітництва та розвитку з протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з‑під оподаткування), «Дію Сіty» та гіг‑контракторів, «податок на гугл», податкову амністію, а ще й от‑от на розгляді законопроєкт № 5600, який підвищує екологічні податки (податок на повітря) та не дозволяє менеджменту компаній виїжджати за кордон за наявності податкового боргу (майже податок на вихід із дому). Тому на запитання, яких податків нам бракує, відповідь очевидна: тих, які прозоро витрачаються (або просто прозорих).

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA