Початкове прискорення — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 29-30 (1230-1231) » Початкове прискорення

Початкове прискорення

«Інститут закриття кримінальних проваджень на стадії підготовчого судового засідання дає змогу прискорити розгляд справ», — вважає Вадим Заворітний, керуючий партнер DixiLex
Вадим ЗАВОРІТНИЙ: «Перелік підстав для закриття кримінального провадження викладено в статті 284 КПК України»

Доволі актуальною та малодослідженою темою в галузі кримінального процесуального права є закриття кримінальних проваджень на стадії підготовчого судового засідання. Тож про особливості закриття кримінального провадження та нормативне забезпечення цього процесу саме на стадії підготовчого судового засідання ми поговорили з Вадимом Заворітним, співзасновником і керуючим партнером DixiLex.

 

— Чим обумовлено можливість закриття кримінального провадження вже на стадії підготовчого судового засідання?

— Інститут закриття кримінальних проваджень після надходження до суду регламентовано

статтями 284 та 314 Кримінального процесуального кодексу (КПК) України. Так, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти низку рішень, зокрема і рішення про закриття провадження в разі встановлення підстав, передбачених пунктами 4—8, 10 частини 1 або частиною 2 статті 284 цього кодексу (пункт 2 частини 3 статті 314 КПК України).

Отже, положення статті 314 відсилають до статті 284 КПК України, де відображено перелік підстав для закриття провадження, однак не будемо зупинятися на всіх цих підставах, оскільки то чималий список.

 

— Які підстави для закриття провадження наразі є найбільш актуальними?

— На основі аналізу судової практики можна виділити низку найбільш актуальних на сьогодні підстав, зокрема закриття кримінальних проваджень у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності (пункт 1 частини 2 статті 284 КПК України), адже відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру судових рішень серед загальної кількості прийнятих на території України рішень про закриття кримінальних проваджень на стадії підготовчого судового засідання за останні 30 днів понад 41 % із них було закрито саме на цій підставі.

Значна кількість кримінальних проваджень закривається згідно із зазначеним пунктом, проте існує чимало підстав, визначених Кримінальним кодексом України, для звільнення від кримінальної відповідальності.

Це може бути або певна поведінка особи після вчинення кримінального правопорушення, яку держава заохочує (дійове каяття, примирення винного з потерпілим, припинення злочинної діяльності та добровільне повідомлення про вчинене, добровільне звернення до лікувального закладу тощо), або настання певної події (передання особи на поруки, зміна обстановки, закінчення строків давності, застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру).

 

— Чи може обвинувачений впливати на рішення суду?

— Цікавим нюансом у цьому випадку є той факт, що, вирішуючи питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, суд (суддя) під час підготовчого судового розгляду справи з’ясовує думку цієї особи стосовно звільнення. Тобто, встановивши обставини, що дають підстави для закриття справи, суд їх досліджує і в разі згоди особи ухвалює рішення про її звільнення від кримінальної відповідальності.

Якщо ж обвинувачений, щодо якого передбачено звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього, судовий розгляд проводиться в повному обсязі в загальному порядку.

Також актуальною новелою закриття кримінальних проваджень на стадії підготовчого судового засідання є підстава, яку зазначено в пункті 11 частини 2 статті 284 КПК України з відсиланням до пункту 31 частини 1 статті 284 КПК України, а саме закриття провадження в разі, якщо не встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, та закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності, крім випадків вчинення особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який згідно із законом може бути призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

 

— Як ця новела вплинула на роботу правоохоронних органів?

— Доповнення статті 284 КПК України вказаною підставою допомогло розвантажити правоохоронні органи, адже це дало можливість закривати кримінальні провадження, в яких досудове розслідування здійснюється роками (так звані фактові провадження), де всі необхідні слідчі (розшукові) дії проведено та можливості зібрати додаткові докази вичерпано.

Про це свідчить і статистика, адже на підставі пункту 11 частини 2 статті 284 КПК України та відповідно до пункту 31 частини 1 статті 284 КПК України було закрито понад 24 % кримінальних проваджень із загальної кількості прийнятих за останні 30 днів на території України рішень про закриття таких проваджень на стадії підготовчого судового засідання.

Водночас варто зазначити, що згідно з частиною 4 статті 284 КПК України закриття кримінального провадження з підстави, передбаченої пунктом 31 частини 1 цієї статті, здійснюється судом за клопотанням прокурора, тобто виключно прокурор уповноважений ініціювати перед судом питання щодо закриття кримінального провадження, в якому закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності та не встановлено особу, що вчинила кримінальне правопорушення.

 

— А що стосовно потерпілого? Чи може він вплинути на закриття провадження?

— Пунктом 7 частини 1 статті 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається в разі, якщо потерпілий (а у випадках, передбачених цим кодексом, — його представник) відмовився від обвинувачення в кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім провадження щодо кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством.

Статистика свідчить, що відсоток рішень про закриття кримінальних проваджень на стадії підготовчого судового засідання на підставі вказаного пункту, прийнятих на території України за останні 30 днів, становить понад 25 % із загальної кількості прийнятих рішень.

Під час розгляду питання щодо закриття кримінального провадження із зазначеної підстави суд враховує низку обставин, зокрема чи належить вказане провадження до кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення на час вирішення питання про закриття провадження (згідно з вимогами статті 5 КПК України процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається відповідно до положень цього кодексу, чинних на момент початку виконання такої дії або прийняття рішення); чи потерпілий добровільно відмовився від подальшого підтримання обвинувачення; чи зрозумілі потерпілому наслідки такої відмови.

 

— Які ще підстави для закриття провадження можна виділити?

— Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII частину 1 статті 284 КПК України доповнено ще однією революційною підставою закриття кримінального провадження, а саме пунктом 10, згідно з яким кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи.

Зазначеним законом чітко окреслено, до яких саме кримінальних проваджень застосовується ця норма, а також визначено, що зміни не мають зворотної дії в часі та застосовуються до проваджень, щодо яких відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань після початку дії цих змін (пункт 10 частини 1 статті 284 КПК України почав діяти 16 березня 2018 року).

 

— Що повинен зробити адвокат, щоб цю норму було застосовано до його клієнта?

— Така підстава покладає на сторону захисту непрямий обов’язок перевірити та обрахувати строки досудового розслідування під час підготовки до участі в підготовчому судовому засіданні.

У разі встановлення факту недотримання процесуальних строків сторона захисту повинна звернутися з клопотанням про закриття кримінального провадження на підставі пункту 10 статті 284 КПК України, а суд, своєю чергою, його розгляне та за наявності обґрунтованих доводів сторони захисту може задовольнити клопотання і закрити кримінальне провадження.

Відповідно до статистики відсоток прийнятих на території України рішень серед загальної кількості рішень про закриття кримінальних проваджень на стадії підготовчого судового засідання за останні 30 днів, відповідно до вказаного пункту, становить понад 6 %, тобто в багатьох випадках у разі наявності підстав суди задовольняють клопотання сторони захисту про закриття кримінального провадження на підставі пункту 10 статті 284 КПК України.

Підсумовуючи все зазначене, хочу наголосити, що інститут закриття кримінальних проваджень саме на стадії підготовчого судового засідання є досить важливим та необхідним у системі кримінального процесуального законодавства, адже не тільки дає змогу зберегти державні кошти, значно прискорити розгляд судових справ, розвантажити правоохоронні та контролювальні органи, а й забезпечує організаційно-правові механізми реалізації права на захист, справедливий судовий розгляд та вирішення справи в розумні строки.

Бесіду вів Олесь ЄВТЄЄВ, «Юридична практика»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA