Підготовка до шкоди — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №1-2 (2020) » Підготовка до шкоди

Підготовка до шкоди

Рубрика За кордоном
З вересня в Англії та Уельсі закривається Фонд страхування відшкодування збитків, завданих соліситорами

Усі адвокати Англії та Уельсу традиційно поділяються на соліситорів та баристерів. Раніше соліситори не мали права виступати у Верховному та Апеляційному судах Англії, але наразі вони мають право виступати в усіх судах на рівні з баристерами, якщо складуть відповідний іспит. Тож відстань між соліситорами та баристерами поступово зменшується. До того ж соліситорів в Англії зараз набагато більше, і їхня основна роль полягає в наданні різноманітних юридичних послуг населенню, наприклад, щодо заподіяння шкоди здоров’ю, операцій з нерухомістю, складання контрактів і вирішення питань спадкування, а також питань сім’ї та шлюбу.

Національні стандарти професійної поведінки та освіти юристів в Англії та Уельсі встановлюються Товариством юристів (The Law Society). Усі соліситори, які хочуть здійснювати юридичну практику, повинні щорічно отримувати від Товариства юристів спеціальний сертифікат на здійснення такої діяльності. Зокрема, до компетенції Товариства юристів належить питання страхування та діяльність компенсаційних фондів. Соліситори повинні бути застрахованими від пред’явлення позовів щодо їх недостатньої компетентності або професійної недбалості.

Згідно із законодавством Англії та Уельсу після закриття юридичної фірми її клієнти та партнери захищені від позовів щодо відшкодування збитків додатковим страхуванням професійної цивільної відповідальності соліситорів. Додаткове страхування професійної цивільної відповідальності соліситорів можна придбати разом із страхуванням професійної цивільної відповідальності на термін шести років.

Відповідно до Правил страхування відшкодування збитків (SRA) та Кодексу поведінки адвокатів усі соліситори повинні мати страхування професійної цивільної відповідальності (PII), включаючи додаткове страхування.

Додаткове страхове відшкодування — це страхування від позовів, пред’явлених до юридичної фірми після того, як вона припиняє свою діяльність. Додаткове страхове відшкодування діє протягом шести років по закінченні терміну основного страхування професійної цивільної відповідальності юридичної фірми. Це гарантує, що:

  • клієнтам може бути задоволено вимоги, висунуті ними після закриття юридичної фірми;
  • партнери, що вийшли у
    відставку, мають фінансовий захист і не несуть особистої відповідальності за будь-які претензії.

Більшість позовів виникає у той час або незабаром після того, як виявляється передбачувана помилка адвоката. Однак приблизно 40 % вимог з’являється через три роки після такої події. Наприклад, це може статися, коли клієнт купує нерухомість і виявляє, що його було неправильно проконсультовано під час покупки, лише тоді, коли вирішує продати його через певний період часу.

Дія страхового відшкодування після шестирічного періоду називається продовженим додатковим страховим відшкодуванням. Донедавна продовжене додаткове страхове відшкодування забезпечувалося Фондом страхування відшкодування збитків (SIF), який не прийматиме до розгляду нові позови про відшкодування збитків уже з кінця вересня 2020 року.

Частину Фонду страхування відшкодування збитків було збережено в Англії та Уельсі для забезпечення надання додаткового страхування закритим юридичним компаніям, коли термін їх обов’язкового шестирічного покриття закінчився, після того, як соліситори проголосували за перехід від системи спільного
страхування до придбання страхування професійної цивільної відповідальності (PII) на відкритому ринку.

Якщо діючий соліситор перей­мається зараз персональною відповідальністю після закриття SIF, йому рекомендується розглянути можливість придбання нової страховки.

SIF закриється 30 вересня 2020 року, тому таким особам важливо якомога швидше розглянути інші варіанти страхування професійної цивільної відповідальності. Без належного страхування колишні керівники фірм, які закрилися після 31 серпня 2000 року, та навіть окремі працівники можуть нести персональну відповідальність за збитки від будь-яких звернень клієнтів.

Ризики полягають у тому, що близько 11 % претензій пред’являються по закінченні обов’язкового додаткового страхування. Більшість із них надходять між 6 та 15 роками після закриття фірми. Деякі типи юридичних пос­луг піддаються більшій небезпеці того, що претензії буде подано по закінченні шестирічного періоду, зокрема:

  • супровід операцій з нерухомістю;
  • операції із заповітами;
  • особисті травми дитини.

Наразі соліситорам потрібно запитати в їхнього поточного страхового брокера, чи можуть вони продовжити дію страховки понад обов’язковий шестирічний період. Якщо вони не в змозі цього зробити і не можуть надати альтернативний варіант страхування, тоді соліситори повинні якомога швидше зв’язатися з іншими брокерами.

Якщо фірма займається справами, які не входять до групи справ підвищеного ризику, то пропонується все-таки врахувати потенційну відповідальність, перш ніж приймати рішення про отримання альтернативного страхування.

Якщо особа є соліситором, перебуває під захистом SIF і знає про будь-яку справу, яка може викликати претензію клієнта, то їй треба серйозно розглянути можливість зв’язатися з колишніми клієнтами (або їхніми бенефіціарами) та заохотити їх подати претензії до SIF до 30 вересня 2020 року.

Наразі Товариство юристів розглядає різні можливі варіанти для подальших дій соліситорів. Проте соліситорам наполегливо рекомендується шукати альтернативних варіантів страхування професійної цивільної відповідальності.

Дослідження практики впровадження та дії страхування професійної відповідальності адвокатів в інших державах, зокрема в Англії та Уельсі, надзвичайно цікава для України, оскільки поки що у нас немає обов’язкової вимоги для адвокатів страхувати професійну відповідальність. Насамперед це спричинено тим, що у нашій державі панує дуже низький рівень довіри до страхування як до інструменту врегулювання економічних конфліктів. Проте адвокати повин­ні розуміти, що наявність відповідного страхування професійної відповідальності надає їм значних переваг перед колегами, адже невизначеність питання компенсації або неможливість відшкодування клієнту збитків у разі недбалості викликає недовіру до адвоката та значно впливає на імідж. Також треба пам’ятати, що страхування професійної відповідальності адвокатів поширюється лише на випадки неналежної практики адвоката.

Вважаю за необхідне наголосити, що Національна асоціація адвокатів України підтримує ідею запровадження страхування професійної відповідальності адвоката, адже цей механізм є необхідним для існування непохитного балансу за наявності виключного права адвокатів на представництво інте­ресів клієнтів у судах.

Зокрема, нагадую, що декілька років тому Національною асоціацією адвокатів України було ґрунтовно досліджене питання страхування професійної діяльності адвокатами різних країн від пред’явлення позовів, пов’язаних з недостатньою компетентністю, та за підтримки Європейського Союзу розроблено спеціальну брошуру для адвокатів, з якою ви можете ознайомитися на нашому сайті.

Варто відзначити, що хоча на сьогодні ринок страхування професійної відповідальності в Україні незначний, проте помітно його стрімкий розвиток. Адже страхові компанії розуміють: якщо вони нададуть адвокатам якісний страховий продукт, який гарантуватиме належне покриття у випадках допущення помилки адвокатом унаслідок невиконання або неналежного виконання адвокатом своїх професійних обов’язків, то все більше адвокатів звертатимуться за цією послугою насамперед задля задоволення власних інтересів у сучасних реаліях стрімкого розвитку сфери надання юридичних послуг.

Національна асоціація адвокатів України постійно здійснює активну діяльність у сфері вивчення міжнародного досвіду ефективності та необхідності впровадження страхування професійної відповідальності адвокатів, адже ми усвідомлюємо, що є необхідність вдосконалення цього ринку послуг для підвищення довіри громадськості до адвокатської професії загалом.

Автор: Валентин ГВОЗДІЙ
адвокат, керівний партнер ЮФ GOLAW, заступник голови Ради адвокатів України

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Від редактора

Судова вада

Дивіться!

Шлюбна історія

Дозвілля

Law-up

За кордоном

Підготовка до шкоди

Конспект

У обшуках істини

Новини

Стартували безоплатні консультації з питань відновлення платоспроможності фізичних осіб

KPMG в Україні перемагає в турнірах «Що? Де? Коли?»

Депутати можуть звільнити від сплати подвійного ЄСВ адвокатів

Верховна Рада проголосувала за скасування адвокатської монополії

Сергія Боярчукова обрано головою Ради арбітражних керуючих м. Києва

ССВЕ хоче отримати статус консультативного органу Ради Європи

НААУ розробляє «тривожну кнопку» для адвокатів

Українці взяли участь у відкритті юридичного року у Мілані

АО зобов’язане інформувати РАР про зміни у складі

Персона

Приватна справа

Репортаж

Агросхема

Банківська порада

Теорія і практика

Курс з валют

У фокусі

Між двох вогнів

Цінні папери

Обмежений перегляд

Читайте!

Щасливі незаможні (Євангеліє від Матфєя)

Інші новини

PRAVO.UA