Перехід в офлайн — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Перехід в офлайн

Рубрика У фокусі
Новий порядок підвищення кваліфікації адвокатів України передбачає посилення контролю за змістом відеокурсів для перегляду онлайн
Незалежно від тривалості відеокурсу, його перегляд оцінюватиметься всього в один заліковий бал

Адвокати повинні підвищувати кваліфікацію по-новому. Зміни стосуються переліку операторів, видів активності, за які дають залікові бали, та порядку їх нарахування за перегляд навчальних відеокурсів. Нову редакцію Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України було затверджено 3 липня 2021 року рішенням Ради адвокатів України № 63 (Порядок). З цієї дати нові правила підлягають застосуванню.

 

Зміни у складі операторів підвищення кваліфікації

За новою редакцією Порядку, статус оператора підвищення кваліфікації адвокатів в Україні більше не поширюється на всі без винятку органи адвокатського самоврядування.

Серед органів самоврядування статус операторів без потреби додаткової акредитації залишився лише за радами адвокатів регіонів, але виключно у форматі живих заходів (які можна дивитися онлайн у режимі реального часу) і виключно для адвокатів свого регіону.

Проводити підвищення кваліфікації за відеокурсами ради адвокатів більше не зможуть. Так само як і довільно змінювати дати заходів.

Також додаткової акредитації не потребує і головний оператор підвищення кваліфікації, яким тепер є Вища школа адвокатури (ВША) Національної асоціації адвокатів України (НААУ). Усі заходи, організовані нею, є заходами з підвищення кваліфікації адвокатами України.

Крім того, згідно з Порядком оператором підвищення кваліфікації виступає Координаційний центр з надання правової допомоги та його регіональні центри — виключно для адвокатів, які співпрацюють із системою надання безоплатної правової допомоги. Акредитація їхніх заходів здійснюється за заявочним принципом.

Таким чином, з 3 липня 2021 року право проводити заходи підвищення кваліфікації втратили:

  • Національна асоціація адвокатів України;
  • Вища кваліфікаційно-дисцип­лінарна комісія адвокатури;
  • регіональні КДКА.

Заходи цих операторів, які вже заплановані, мають чітко визначену дату, плануються в режимі офлайн або з трансляцією у режимі реального часу і акредитовані ВША НААУ — не втрачають акредитації, можуть бути проведені, а адвокатам, котрі візьмуть у них участь за старими правилами, будуть нараховані бали.

У той же час залишилася можливість для організацій стати сторонніми операторами підвищення кваліфікації адвокатів в Україні через отримання акредитації Експертною радою НААУ.

 

Встановлено більш ретельний контроль за змістом навчальних відеокурсів

Форми підвищення кваліфікації суттєво не змінилися. Так само зараховуватиметься з відповідною кількістю балів:

  • участь в акредитованих заходах підвищення кваліфікації як слухачів чи лекторів (для лекторів кількість балів подвоюється);
  • здобуття наукових ступенів і видання монографій;
  • участь у роботі органів адвокатського самоврядування;
  • роботу в комітетах НААУ та рад адвокатів регіонів.

Збережені й інші форми підвищення кваліфікації адвокатами.

Абсолютно новими опціями для підвищення кваліфікації стали:

  • успішне проходження онлайн-тестування з подальшим нарахуванням залікових балів (тести розробляються ВША, а з питань Правил адвокатської етики — ВША спільно з ВКДКА);
  • успішне проходження онлайн-тестування на тему «Нормативне регулювання статусу та питання діяльності органів адвокатського самоврядування».

В обох випадках кількість балів не може бути більше двох залікових балів на рік. Такі опції будуть цікаві адвокатам, які не отримали достатньої кількості залікових балів протягом року, зокрема, з питань адвокатської етики.

У той же час нова редакція Правил уточнює підходи до нарахування балів за участь в онлайн-заходах. Відеокурси як вид підвищення кваліфікації зберігається, але це має бути окремий продукт, а не запис іншого заходу з підвищення кваліфікації, який проходив наживо чи відбувався онлайн. Такий нав­чальний курс повинен:

  • мати чітку структури курсу нав­чання;
  • передбачати тестування після перегляду у розрахунку не менше трьох тестів за годину заходу.

В іншому випадку, незалежно від тривалості відеокурсу, його перегляд оцінюватиметься всього в один заліковий бал.

Нагадаємо, що за загальним правилом одна година навчання на заходах з підвищення кваліфікації (офлайн або з трансляцією наживо) оцінюється в один заліковий бал. Лектори за викладання отримують удвічі більше.

 

Нові можливості отримання залікових балів активними учасниками органів самоврядування

Адвокати, які беруть участь у роботі органів адвокатського самоврядування зможуть отримати більше балів. А саме:

  • входження до складу органів адвокатського самоврядування — даватиме особі 5 залікових балів замість 2;
  • робота у ВКДКА та дисциплінарних палатах КДКА регіонів — даватиме додатково по 2 бали на рік з питань Правил адвокатської етики;
  • голова та члени ради Комітету НААУ з питань адвокатської етики — також матимуть додатково 2 бали на рік з питань Правил адвокатської етики;
  • участь адвоката в роботі комітетів із захисту прав адвокатів рад адвокатів регіонів — оцінюватиметься у 10 балів на рік для голови та заступників і 5 балів — для інших членів.

При цьому встановлено ліміт на кількість членів Комітету захисту прав адвокатів — до його складу зможуть увійти не більш ніж 15 осіб. Виключення передбачене лише для Рад адвокатів м. Києва та Київської області. У цих регіонах чисельність членів комітету «обмежується членами, які беруть активну участь в його роботі».

 

Закрити всі питання одним видом підвищення кваліфікації не вийде

Загальна кількість балів, яку мають отримати адвокати, щоб вважатися такими, що підвищили свою кваліфікацію, не змінилася.

Вона становить 10 балів — для всіх адвокатів.

16 балів на рік або не менше 48 балів за три роки — для адвокатів перших трьох років адвокатської діяльності.

При цьому для всіх адвокатів діє правило, що:

  • не менше 50 % залікових балів мають бути отримані адвокатом під час заходів, організованих операторами підвищення кваліфікації адвокатів (можна отримувати і як слухачі, і як лектори);
  • не менше 2 залікових балів необхідно отримати з питань Правил адвокатської етики.

За новими правилами дос­туп до системи підвищення кваліфікації адвокатів отримають тільки ті адвокати, які не мають заборгованості зі сплати щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Адвокатам, які не виконали вимоги цього Порядку за попередні роки, надається можливість отримати сертифікати з підвищення кваліфікації за ці роки за умови успішних проходжень спеціальних тестувань у Вищій школі адвокатури НААУ за кожен рік невиконання.

Такі тестування розроблятимуться Вищою школою адвокатури НААУ, а їх зміст та обсяг залежатимуть від кількості балів, які потрібно доотримати адвокатами.

 

Особливості переходу на новий Порядок

Новий порядок набув чинності 3 липня 2021 року, таким чином того ж дня втратив чинність Порядок підвищення кваліфікації адвокатів України, затверджений рішенням Ради адвокатів України від 21 вересня 2019 року № 111 у попередніх редакціях.

Оскільки змінені оператори і вимоги до заходів, то встановлено такі правила:

  • заходи, організовані суб’єктами, які втратили статус оператора підвищення кваліфікації, подані на акредитацію завершують таку акредитацію та проводяться такими операторами в заплановані дати;
  • акредитовані заходи таких операторів — проводяться ними в заплановані дати;
  • заходи операторів підвищення кваліфікації — органів адвокатського самоврядування, які не мають чіткої дати проведення і перебувають у постійному доступі онлайн, знімаються з акредитації з дати набуття цим Порядком чинності.
Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Орієнтир на лідера

Від редактора

Право у відповідь

Дивіться!

Сполучені Штати проти Біллі Голідей

Думки вголос

Вебсайт — ЗМІ

Компанія

Управлінська імпровізація Романа Загрія

Новини

627 адвокатів долучилися до надання БПД

Цифрові рішення на допомогу юристам

Виконавчі документи будуть пересилати в електронній формі

80 % коштів на систему БПД йдуть на оплату послуг адвокатів

Утриманцям СІЗО дадуть доступ до телефону та інтернету

ВП ВС уточнила нюанси співмірності витрат на адвоката

Особистий кабінет адвоката інтегрується з системою EasyCon

РАУ рекомендує членам ВРП від адвокатури скласти повноваження

Репортаж

Бізнес-інфраструктура

Судові рішення

Червень-липень 2021 року

Теорія і практика

Тверезий погляд

У фокусі

Ордероносці

Перехід в офлайн

Адвокат іn-house

Фотоновина

Спілка адвокатів України обрала нове керівництво

Читайте!

Загадка 622 номера

Школа майстерності

Право ІВ на програмне забезпечення

Інші новини

PRAVO.UA