Операція «Ліквідація» — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Юридична практика № 17-18 (1218-1219) » Операція «Ліквідація»

Операція «Ліквідація»

Рубрика VOX POPULI

Президент України вирішив у досить прямолінійний спосіб впоратися з негативним ажіотажем навколо Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК). 13 квітня 2021 року в парламенті було зареєстровано законопроєкт «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду» № 5369. Цей документ визначено як невідкладний.

За Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (Закон), проєкт закону про утворення чи ліквідацію суду вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя (ВРП). Підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно­територіального устрою. У пояснювальній записці необхідність цього законодавчого кроку обумовлюється такими формальними підставами: забезпечення доступності правосуддя, права громадян на розгляд їх справ незалежним і безстороннім судом та підвищення рівня довіри до судової гілки влади. А також ідеться про те, що ця ініціатива є наслідком відповідної електронної петиції на вебсайті глави держави, яку підписало понад 25 тисяч громадян України. Громадянське суспільство ініціативу Володимира Зеленського сприйняло «на ура».

Також у пояснювальній записці зауважується, що ВРП не висловила позиції щодо підтримки чи непідтримки законопроєкту № 5369, а у своєму консультативному висновку від 4 березня 2021 року зазначила, що «реалізація вказаного законопроєкту не видається можливою до моменту створення та початку роботи повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС), оскільки переведення суддів із ліквідованих до новоствореного суду може відбуватися виключно на підставі та в межах рекомендацій Комісії».

Тож як подолати кризу в Окружному адміністративному суді міста Києва? Як свідчать результати опитування «ЮП», серед юридичної спільноти немає одностайності з цього питання. Більшість респондентів вбачає доцільність у завершенні кваліфікаційного оцінювання суддів, щоправда, цей крок залежить від відновлення діяльності ВККС. Адже річ не у табличці чи в будівлі, річ у суддях, які і наповнюють сенсом судову інституцію — ОАСК.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Додаток до газети Юридична практика № 17-18 (1218-1219)

In memoriam

Назавжди перший

VOX POPULI

Операція «Ліквідація»

Актуально

Очікування — реальність

Акцент

Реформа і зміст

Галузі практики

Соціальна еволюція

Прописати процедури

Дайджест

Нові проблеми належного повідомлення

Держава та юристи

Земельний наділ

Обережно, мета

Новини

Новини юридичних фірм

Карта подій

IP REPORTER

Новини Євросуду

ЄСПЛ констатував, що суди повинні доводити правомірність втручання, коли призначають покарання за використання національної символіки

Новини з зали суду

Велика Палата ВС погодилася з тим, що кандидат у судді може подавати по одній заяві на участь у конкурсі в загальний і спеціалізований суд

Судова практика

Переважність причин

Процесуальні манери

Заповітний час

Судові рішення

Акціонер, який звертається в інтересах юридичної особи, не є позивачем, а є особою з особливим процесуальним статусом

Щодо призначення пенсії за вислугу років

Тема номера

Цифровий формат

Профспілковий страж

Віддати належне

У фокусі: ІР­-Реформа

Двигун внутрішнього загоряння

Інші новини

PRAVO.UA