Обращение за консультацией — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Выпуск №41 (772) » Обращение за консультацией

Обращение за консультацией

Державна митна служба України,
вул. Дегтярiвська, 11г, м. Київ, 04119

Товариство з обмеженою відповідальністю «А»,
вул. Клінічна, 25, м. Київ, 03141,
тел. (044) 495-19-28

Вих. № 01-04/09/2012

26 вересня 2012 року

Звернення щодо надання консультації

Товариство з обмеженою відповідальністю «А» має на меті здійснити ввезення транспортних засобів на територію України в митному режимі тимчасового ввезення.

Відповідно до частини 1 статті 21 Митного кодексу України, за зверненнями підприємств та громадян, що переміщують товари, транспортні засоби комерційного призначення через митний кордон України або провадять діяльність, контроль за якою, відповідно до цього Кодексу, покладено на митні органи (заінтересованих осіб), митні органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи.

Згідно з частиною 2 вказаної статті консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи надаються митницями за місцем розташування підприємств (за місцем проживання або тимчасового перебування громадян) або цент­ральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, в усній, письмовій або, за бажанням заінтересованої особи, електронній формі у строк, що не перевищує 30 календарних днів, наступних за днем отримання відповідного звернення. Консультації в письмовій формі надаються у вигляді рішень митних органів.

ТОВ «А» необхідна консультація стосовно порядку тимчасового ввезення транспортних засобів на територію України щодо наступного.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 265 Митного кодексу України, декларантами мають право виступати, зокрема, представництва іноземних фірм — щодо товарів, що не підлягають відчуженню та призначені для службового користування цих представництв при декларуванні в митні режими тимчасового ввезення, реекспорту, транзиту, а також імпорту щодо товарів, ввезених для власних потреб таких представництв.

Відповідно до частини 1 статті 103 Митного кодексу України, тимчасове ввезення — це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами і без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

Згідно з частиною 1 статті 105 Митного кодексу України, у митний режим тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами поміщуються виключно товари, транспортні засоби комерційного призначення, зазначені у статті 189 цього Кодексу та в додатках В.1 — В.9, С, D до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік), на умовах, визначених цими додатками, а також повітряні судна, які ввозяться на митну територію України українськими авіакомпаніями за договорами оперативного лізингу.

Слід зазначити, що положеннями Митного кодексу України не передбачено транспортних засобів приватного використання, але таке право надається міжнародними актами, а саме: Конвенцією про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік), до якої 24 березня 2004 року приєдналася Україна, що набула чинності 22 вересня 2004 року (Конвенція).

У разі тимчасового ввезення товарів на умовах Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік) гарантування їх перебування в митному режимі тимчасового ввезення здійснюється відповідно до положень зазначеної Конвенції.

Стаття 2 Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 рік) визначає, що, відповідно до положень цієї Конвенції, кожна із Договірних Сторін зобов’язується надавати згоду на тимчасове ввезення товарів (у тому числі транспортних засобів), зазначених у додатках до цієї Конвенції.

Не впливаючи на положення Додатку «E», режим тимчасового ввезення надається з загальним умовним звільненням від ввізного мита і податків та без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру (час­тина 2 статті 2 Конвенції).

Згідно зі статтею 2 Додатку «С» до Конвенції, правом на тимчасове ввезення, відповідно до статті 2 Конвенції, користуються транспортні засоби комерційного чи приватного використання.

Для цілей цієї Конвенції додатки, чинні стосовно Договірної Сторони, становлять невід’ємну частину цієї Конвенції; стосовно такої Договірної Сторони будь-яке посилання на Конвенцію включає в себе також і посилання на такі додатки.

Під терміном «приватне використання» розуміється перевезення особою виключно для особистих потреб, за винятком будь-якого комерційного використання («комерційне використання» — платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів). Згідно з пунктом «і)» статті 1 Конвенції, термін «особа» означає як фізичну, так і юридичну особу, якщо інше не передбачено контекстом.

Також з додатків виходить, що пільги, які надаються цим Додатком, зокрема режимом тимчасового ввезення із загальним умовним звільненням від сплати ввізного мита та податків і без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру, поширюються лише у таких випадках: а) транспортні засоби комерційного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території; b) транспортні засоби приватного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які постійно проживають на такій території.

ТОВ «А» вважає необхідним отримати консультацію з питань практичного застосування вказаних норм законодавства України з питань державної митної справи (статті 103, 105 Митного кодексу України) з метою отримання відповіді на питання: чи може бути застосований до транспортного засобу, що надходить на митну територію України і належить іноземній компанії для службового приватного використання представництвом такої компанії, режим тимчасового ввезення з повним звільненням від оподаткування митними платежами? Якщо так, то яким є строк такого тимчасового ввезення? Якщо ні, в якому порядку слід ввозити транспортні засоби для службового використання представництвом іноземної компанії? Чи можна в цьому випадку керуватися, зокрема, правовою позицією Вищого адміністративного суду України, що закріплена в ухвалі у справі № К/9991/25756/11 від 14 грудня 2011 року.

З урахуванням викладеного, керуючись статтями 103, 105 Митного кодексу України,

Прошу:

1. Надати консультацію з питань практичного застосування норм законодавства України з питань державної митної справи (статті 103, 105 Митного кодексу України), в якій роз’яснити, чи може бути застосований до транспортного засобу, що надходить на митну територію України і належить іноземній компанії для службового приватного використання представництвом такої компанії, режим тимчасового ввезення з повним звільненням від оподаткування митними платежами та який строк такого тимчасового ввезення?

2. У разі якщо ввезення транспортних засобів в режимі тимчасового ввезення для приватного використання представництвом іноземної компанії є неможливим, просимо повідомити, яким чином слід здійснювати оформлення ввезення транспортних засобів для службового використання представництвом іноземної компанії.

3. Відповідь на це звернення прошу надати в письмовій формі за адресою: вул. Клінічна, 25, м. Київ, 03141 (для Адвокатського об’єднання «Адвокатська компанія «Соколовський і Партнери»).

Додатки:

1. Копія ухвали Вищого адміністративного суду України у справі № К/9991/25756/11 від 14 грудня 2011 року (8 аркушів).

З повагою, директор ТОВ «А» І.В. Балицький


Комментарий эксперта

Кирилл НОМИНАС,
адвокат АО «Адвокатская компания «Соколовский и Партнеры»

Новый Таможен­ный кодекс Укра­ины, внеся существенные изменения в регулирование соответствующих отношений, часто ставит субъектов хозяйствования в затруднительное положение, связанное с непониманием определенных его положений. В таких случаях полезным, или даже необходимым, является предварительное согласование с таможенными органами определенных действий, которые могут осуществляться, в том числе, в порядке получения таможенной консультации.

Таможенный кодекс Украины по аналогии с Налоговым кодексом Украины (с налоговыми консультациями) урегулировал институт предоставления таможенных консультаций. То есть по сравнению с предыдущим Таможенным кодексом более полно были установлены правила их предоставления и последствия применения, и дело не только в четком определении сроков их предоставления и их бесплатности.

Основная польза от таможенных консультаций состоит в том, что нельзя привлечь к ответственности лицо, которое действовало согласно консультации по вопросам практического применения норм таможенного законодательства Украины, а также в возможности судебного обжалования предоставленной консультации как акта индивидуального действия. А это, в свою очередь, обеспечивает определенную степень защиты от произвольного толкования норм законодательства.

Таким образом, мы настоятельно рекомендуем субъектам хозяйствования по спорным вопросам получать таможенные консультации, что будет способствовать правильному применению таможенного законодательства.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

VOX POPULI

Юридический форум

Гадание на вакантной гуще

Актуальный документ

Документы и аналитика

Обращение за консультацией

Акцент

Тень победы

Государство и юристы

Новости законотворчества

В парламенте зарегистрирован законопроект о новой космической программе

Государство и юристы

Вводные процедуры

Государство и юристы

Новости законотворчества

Парламент поддержал сокращение списка бланков строгой отчетности

За основу принят законопроект, повышающий ставки судебного сбора

Государство и юристы

За рубежом

Wolf Theiss открывает офис в Польше

Документы и аналитика

Не ведают, что благотворят

Книжная полка

Фирменное управление

Неделя права

Вскрыть картели

Окно в Евросуд

Взялись за дисциплину

Неделя права

Новости из-за рубежа

Автозаки оснастят видеокамерами

Книгоиздатели помирились с Google

Неделя права

Месть за достоинство

Новости из зала суда

Судебная практика

Дело «Эпицентр К» на 9,9 млн грн направлено в ВХСУ

Приговорен убийца судьи

Новости юридических фирм

Частная практика

Наталья Мещерякова возглавила новый департамент интеллектуальной собственности AstapovLawyers

ЮФ «Саенко Харенко» сопровождает наибольшее количество M & A-проектов на Украине

МЮФ Integrites успешно урегулировала конфликт компании Galika с госорганами

ЮФ «Лавринович и Партнеры» выступила юрсоветником дополнительного размещения еврооблигаций на сумму 600 млн долл. США

АО Arzinger усиливает практику конкурентного и антимонопольного права

ЮФ «Антика» выступила советником «Надра Украины» в ходе закрытия сделки по продаже компании «Захидгазинвест»

Отрасли практики

Степень недопуска

Долевая порука

Суды не идут на мировую

Рекламная пауза

Судьба нерезидента

Штрафы поставили на место

Рабочий график

ВССУ утвердит рабочий проект своего нового здания

СТРАНИЦА ИЗ ЕЖЕНЕДЕЛЬНИКА ЮРИСТА

КАЛЕНДАРЬ на неделю

Финальные конференции

Решения недели

Судебная практика

Не воспользовался правом

Независимо от вида договора

Название не оригинальное

Самое важное

Правосудный день

Новый формат

Сборная помощь

Судебное прозрение

Спецпроект

Сфера вливания

Судебная практика

Доля ответственности

Обмену подлежит

Судебная практика

Судебные решения

Лицо освобождается от платы за землю за земельный участок, на котором находится объект незавершенного строительства

Об определении лиц, которым предоставляются льготы на оплату коммунальных услуг

Судебная практика

Цена запроса

Тема номера

Курс медиации

Частная практика

Конференция по-киевски

Тройная точка

20-летие аттестации на патентного поверенного

Юридический форум

Твердая «пятерка» CMS Cameron McKenna

На Дублин!

Інші новини

PRAVO.UA