Народні депутати України пропонують урегулювати колекторську діяльність — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 10 (174) » Народні депутати України пропонують урегулювати колекторську діяльність

Народні депутати України пропонують урегулювати колекторську діяльність

Рубрика Новини

У парламенті зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості» № 4241, яким, зокрема, пропонується встановити певні вимоги до кредитодавців, включаючи колекторські компанії, при врегулюванні простроченої заборгованості.

Законопроєктом, крім іншого, запропоноване визначення таких термінів: «врегулювання простроченої заборгованості» та «колекторська компанія».

Так, врегулювання простроченої заборгованості — це заходи, спрямовані на погашення у позасудовому порядку заборгованості споживача, який прострочив виконання грошового зобов’язання за договором про споживчий кредит або іншим договором. У свою чергу, колекторська компанія визначається як юридична особа (в тому числі фінансова установа), яка в інтересах кредитодавця та/або нового кредитора відповідно до договору з таким кредитодавцем та/або новим кредитором здійснює врегулювання простроченої заборгованості та включена до Реєстру колекторських компаній, який вестиме Національний банк України.

Пропонується встановити, що кредитодавці будуть зобов’язані інформувати боржника про залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості та/або відступлення права вимоги новому кредитору, повідомляти Національний банк України про укладення з колекторською компанією відповідного договору, а також контролювати дії залучених колекторських компаній та надавати рекомендації щодо усунення порушень. Окремо будуть встановлені вимоги до етичної поведінки при взаємодії зі споживачем (його представником) під час врегулювання простроченої заборгованості.

Законопроєктом також пропонується наділити Національний банк України пов­новаженнями зі здійснення нагляду за додержанням законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг банками, іншими фінансовими установами та особами, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, а також колекторськими компаніями.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA