Набули чинності — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Набули чинності

Рубрика Новини

«Деякі питання спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги»

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2019 року № 1134

З метою спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, що надається відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», в частині підтвердження належності особи до субєктів права на безоплатну вторинну правову допомогу за критерієм малозабезпеченості до законодавчого врегулювання відповідних питань Кабінет Міністрів України надав можливість центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги отримувати інформацію з відповідних державних реєстрів, у тому числі Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, Державного реєстру загальнообовязкового державного соціального страхування (реєстри), для підтвердження належності особи до субєктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Строк подання інформації з реєстрів органами, що забезпечують ведення реєстрів, на запити центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги не може перевищувати трьох робочих днів з дня отримання зазначених запитів.

Міністерство юстиції України разом із заінтересованими центральними органами виконавчої влади мають у тримісячний строк з дня набуття чинності цією постановою розробити та затвердити порядки подання інформації з реєстрів центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги для підтвердження належності особи до субєктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

«Про затвердження Змін до Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит»

Постанова правління Національного банку України від 16 січня 2020 року № 8

НБУ змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту. Це зроблено у звязку з введенням у дію 19 січня 2020 року нових вимог законодавства з питань захисту прав споживачів фінансових послуг.

Відтепер до вартості споживчого кредиту залежно від його виду та за наявності додаткових та супутніх послуг третіх осіб банки включатимуть вартість страхових та податкових платежів, зборів на обовязкове державне пенсійне страхування, вартість послуг нотаріусів, платежі за послуги державних реєстраторів, оцінювачів тощо.

Мета цієї норми — розкривати інформацію про повну вартість споживчих кредитів, аби споживачі фінансових послуг розуміли всі свої витрати на отримання та обслуговування таких кредитів.

Також НБУ ухвалив нові вимоги, відповідно до яких банки мають розкривати повну інформацію про свої послуги, зокрема і вартість, на своїх вебсайтах та у рекламі.

Зміни набули чинності з 19 січня 2020 року.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Обличчя місяця

Актуальне питання

За кордоном

Імунний статус

За лаштунками

Поза конкуренцією

Кадри

Січові стільці

Новини

Набули чинності

Законотворчість

Де офшоризація?

Поза процесом

Третя гілка — владі

Вступати на зміну

Листо ноша

Прецедент

Іпотечна настанова

Судова практика

Проти України

Секретні матеріали

Сумнівна саморегуляція

Вексель зобов’язує

Перевірити на слово

Судове рішення

Щодо неупередженості членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів під час проведення співбесіди у рамках кваліфікаційного оцінювання судді

Апеляційна скарга може бути подана безпосередньо до апеляційного суду

Факт участі в ліквідації аварії на ЧАЕС не може бути встановлений у судовому порядку

Нюанси визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний із виробництвом

Перегляд справи у зв’язку з нововиявленими обставинами не має на меті усунення судових помилок*

Щодо надання статусу біженця

Інші новини

PRAVO.UA