Набули чинності — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Набули чинності

Рубрика Новини

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні»

Закон України від 20 вересня 2019 року № 132-IX

У середині жовтня набули чинності зміни до низки кодексів України, спрямовані на стимулювання інвестиційної діяльності. Зокрема, главу 49 Цивільного кодексу України доповнено новим параграфом, що регламентує питання довірчої власності.

Передбачено, що за договором про встановлення довірчої власності одна сторона (довірчий засновник) передає майно другій стороні (довірчому власнику) на праві довірчої власності для забезпечення зобовязання боржника за кредитним договором, договором позики.

Право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобовязань (довірча власність) є різновидом права власності на майно, за яким кредитор, котрий отримав майно у довірчу власність (довірчий власник), не має права самостійно відчужувати таке майно, крім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб у порядку, встановленому законом.

Обєктом довірчої власності може бути майно, яке може бути відчужене і на яке може бути звернене стягнення.

Якщо законом не встановлено інше, обєктом довірчої власності не можуть бути цінні папери та корпоративні права.

Нові норми також регулюють обовязки користувача та правові наслідки порушення зобовязання боржником.

Протягом пяти робочих днів з дня припинення (у тому числі у звязку з його повним виконанням) основного зобовязання довірчий власник зобовязаний передати право власності на обєкт довірчої власності довірчому засновнику, якщо інше не визначено договором про встановлення довірчої власності.

Передача права власності на обєкт довірчої власності здійснюється згідно з актом прийманняпередачі, який підписується довірчим власником та особою, якій передається обєкт довірчої власності. Акт прийманняпередачі нерухомого обєкта довірчої власності підлягає нотаріальному посвідченню.

Зміни також внесено до Земельного та Господарського процесуального кодексів України.

У Законі України «Про нотаріат» передбачено, що договори про встановлення довірчої власності, об’єктом якої є нерухоме майно, яке належить третім особам і стане власністю довірчого засновника після укладення такого договору, посвідчуються до моменту оформлення встановленого законодавством документа про право власності довірчого засновника на нерухомість.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA