Мобільне судочинство — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 12 (176) » Мобільне судочинство

Мобільне судочинство

Рубрика Новини
В Україні презентована та запущена для тестування платформа онлайн-вирішення спорів, яка має пришвидшити розгляд спорів незначних категорій
«Розробки, які можуть допомогти суддям швидше справлятися зі своїми завданнями і прискорювати розгляд справ, для нас є вкрай важливими», — зазначила Валентина Данішевська

Анатолій ГВОЗДЕЦЬКИЙ

«Судовий вісник»

Розвиток онлайн­правосуддя сьогодні є загальносвітовим трендом. Не стала винятком і Україна. Так, 17 грудня ц.р. відбулася презентація платформи онлайн­вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень». Ця платформа була розроблена експертами Програми Агентства США з міжнародного розвит­ку (USAID) «Нове правосуддя» і суддями Київського районного суду м. Одеси за підтримки Вищої ради правосуддя. В онлайн­презентації взяли участь Голова Верховного Суду (ВС) Валентина Данішевська, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, голова Ради суддів України Богдан Моніч, судовий адміністратор двадцятого судового округу штату Мічіган Кевін Дж. Боулінг, суддя Четвертого судового округу штату Колорадо Девід Прінс, голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін та суддя цього суду Володимир Петренко, керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон та експерти цієї Програми.

Виклики сучасності

Зокрема, перед презентацією платформи ОВС «Пошук рішень» Голова ВС Валентина Данішевська зазначила, що вже декілька років судова система України працює над впровадженням Єдиної судової інформаційно­телекомунікаційної системи (ЄСІТС), проте з різних, у тому числі об’єктивних, причин її повноцінного впровадження не відбулося. Йде поступове впровадження деяких елементів системи. Утім, за словами Голови ВС, карантинні заходи, пов’язані з пандемією, кадровий голод та критичне недофінансування «підштовхують» судову систему до впровадження нових технологій у судові процеси. Валентина Данішевська висловила впевненість, що судді і суспільство високо оцінять технології, які пришвидшують процес прийняття рішень. «Якщо людям доведеться менше чекати судового рішення, то це забезпечить не лише швидке здійснення правосуддя, а й підвищить довіру до суду, адже люди будуть отримувати судові послуги вчасно і якісніше», — відзначила пані Данішевська.

Девід Вон нагадав, що фахівці Програми USAID «Нове правосуддя» сприяли автоматизації судової системи України, запровадженню проєкту «Електронний суд» та автоматизації робочих процесів установ судової влади України. Проте сьогодні багато країн уже створили онлайн­суди, що наближає правосуддя до людей, особливо в часи пандемії. «Онлайн­вирішення спорів надає можливість пересічній людині розв’язати просту, але важливу для неї юридичну проблему, і все, що для цього потрібно, це смартфон, планшет чи домашній комп’ютер. Тому наша програма підтримала ще одну ініціативу судової влади — запровадження в Україні онлайн­врегулювання спорів», — наголосив Девід Вон.

Наразі, за його словами, на першому етапі запуску проєкту було вирішено почати з незначних справ, але у разі успішного запровадження є можливість поширити таку практику на всю територію України та на інші категорії справ.

Суддя Четвертого судового округу штату Колорадо Девід Прінс зазначив, що ОВС — це не робот­суддя, а лише чергова технологія, яка надає громадськості більш ширший і зручний доступ до механізмів правосуддя. «Технологія не приймає жодного судового рішення. Ця платформа може допомогти отримувати традиційні судові послуги, але в іншому форматі», — зауважив Девід Прінс.

Функціонал

Презентуючи платформу ОВС «Пошук рішень», юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя» Сергій Сученко звернув увагу на те, що вона має вигляд звичайного вебсайту. На сьогодні платформа орієнтована на вирішення в режимі онлайн спорів щодо незначних порушень Правил дорожнього руху, розір­вання шлюбу за умови згоди обох сторін, а також стягнення аліментів на дітей. «За допомогою покрокового запов­нення полів будь­яка людина, не маючи юридичної освіти, зможе подати грамотно складений позов до суду», — зазначив пан Сученко.

Користувачі зможуть: отримати систематизовану правову інформацію, яка буде автоматично адаптуватися під обставини конкретної справи; прийняти інформоване рішення щодо подальших дій; підготувати відповідні документи для звернення до суду або іншого органу залежно від обраного способу вирішення спору; подати документи до суду за допомогою електронного цифрового підпису.

Також, за словами Сергія Сученка, надалі зазначена платформа може бути остаточно інтегрована в систему судової влади і стати одним із блоків ЄСІТС. Також у планах з розвитку платформи — співпраця з Антимонопольним комітетом України щодо оскарження процедур державних закупівель, а також застосування процедур фасилітації та медіації.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За лаштунками

Злочин і крапка

Новини

Мобільне судочинство

Пошук відповіді

Які першочергові завдання стоятимуть перед судовою системою у 2021 році?

Які події 2020 року, на вашу думку, стали найбільш ключовими, яскравими та репрезентативними в судовій системі України?

Які виклики, на вашу думку, постали перед судовою системою у 2020 році?

Які виклики постали перед судовою системою у 2020 році?

Які події 2020 року, на вашу думку, стали найбільш ключовими, яскравими та репрезентативними в судовій системі України?

Які події 2020 року стали найбільш ключовими в судовій системі України?

Підсумки року

Рік за рогом

Судова практика

Відшкодування збитку: як суди застосовують статтю 625 ЦК

Судові втрати

Трансфер знання

Організаційні питання

До одного місяця

Судові рішення

Дії, спрямовані на протидію невиправданому і надмірному насильству з боку поліцейського, не можуть кваліфікуватися як опір

Щодо розрахунку неустойки за прострочення повернення орендованого приміщення

Про нюанси кваліфікації злочину, скоєного з перевищенням меж необхідної оборони

Щодо особливостей відступлення прав за іпотечним договором

Інші новини

PRAVO.UA