Кримінальне браво — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Кримінальне браво

Рубрика Новини

«Законопроєкт спрямований на удосконалення правового регулювання кримінального процесу як для ефективного здійснення досудового розслідування, так і для надання стороні захисту додаткових гарантій від можливих зловживань з боку суддів, слідчих та прокурорів» — йдеться у пояснювальній записці до вже Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства».

Цей закон набув чинності 17 жовтня ц.р., але з першої редакції законопроєкту до повторного другого читання його було дещо змінено. Утім, усім учасникам кримінального процесу доведеться працювати з тими новаціями, які вже введено в дію.

Нові норми передбачають, що копія судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, копія судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна негайно після його оголошення вручається слідчому, прокурору. У разі відсутності слідчого, прокурора під час оголошення судового рішення його копія надсилається таким особам не пізніше наступного робочого дня.

Слідчий, прокурор після отримання судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна повинні негайно вжити заходів щодо виконання судового рішення та надіслати повідомлення про його виконання слідчому судді.

Також зміни надають право на прослуховування чиновників Національному антикорупційному бюро та Державному бюро розслідувань.

Щодо врегулювання порядку проведення експертизи, низку норм прийнято у новій редакції. Зокрема, встановлено, що експерт залучається у разі наявності підстав для проведення експертизи за дорученням сторони кримінального провадження. Сторона захисту має право самостійно залучати експертів на договірних умовах для проведення експертизи, у тому числі обовязкової. Змінено і порядок розгляду слідчим суддею клопотання про проведення експертизи. «Судовоекспертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом» — передбачає відповідна норма Закону України «Про судову експертизу».

Законодавці дещо підкоригували норми щодо судового процесу. Так, статтю 347 Кримінального процесуального кодексу України «Початок судового розгляду» викладено у новій редакції. Встановлено, що судовий розгляд починається з оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта.

Якщо у кримінальному провадженні предявлено цивільний позов, цивільний позивач або його представник чи законний представник, а у разі їх відсутності — головуючий оголошує короткий виклад позовної заяви.

Суд з урахуванням розумних строків може обмежити тривалість оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, а також оголошення короткого викладу позовної заяви.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA