Єдині стандарти — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА

Єдині стандарти

Рубрика У фокусі
Як законодавцю вдалося усунути дискримінацію за колом платників єдиного внеску стосовно адвокатів

Травень 2020 року платники податків і зборів можуть відмітити червоним хрестиком у календарях як місяць, коли держава нареш­ті зрозуміла те, про що незалежні професіонали та інші самозайняті особи говорили роками: не можна двічі страхувати одну особу, не даючи гарантій подвійного пенсійного забезпечення. Ухвалений 13 травня ц.р. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (Закон № 592-IX) має усунути подвійне, а іноді й потрійне, нарахування ЄСВ. Щоправда, сам закон набуде чинності з 1 січня 2021 року.

 

Що зміниться?

Закон передбачає зміни до статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Закон про ЄСВ), за якими звільняються від сплати за себе ЄСВ не тільки фізичні особи — підприємці та члени фермерського господарства, а й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме — наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

При цьому незалежні професіонали також звільняються від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як фізичних осіб — підприємців та провадження ними одного й того ж виду діяльності. Так само незалежні професіонали та ФОПи можуть не платити ЄСВ за себе, якщо мають основне місце роботи і якщо роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ добровільно за умови самостійного визначення за ­місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, бази нарахування, але не більше за максимальну величину бази нарахування єдиного внес­ку, встановлену цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Інакше кажучи, адвокати індивідуальної практики можуть не сплачувати за себе ЄСВ, якщо є зареєстрованими ФОП, основний вид діяльності якого — юридична практика, або найманими працівниками, пенсіонерами за віком або за вислугу років, особами з інвалідністю або отримувачами соціальних допомог на інших підставах.

 

Сплячі професіонали

Крім того, змінами до прикінцевих та перехідних положень Закону про ЄСВ передбачено можливість списати нараховану з 2017 року заборгованість за ЄСВ, коли всіх включили до числа застрахованих осіб автоматично, без заяв, незважаючи на попередню реєстрацію (як найманих працівників або ФОП). І ця норма набула чинності з 3 червня 2020 року.

Так, відповідно до нового пункту 915, за заявою платника підлягають списанню несплачені станом на день набуття чинності Законом № 592-IX суми недоїмки, нараховані платникам ЄСВ, ФОП (крім тих, хто перебуває на спрощеній системі оподаткування) та незалежним професіоналам, за період з 1 січня 2017 року до дня набуття чинності Законом № 592-IX, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їхньої діяльності. Таку заяву належить подати до контролюючого органу протягом 90 календарних днів з дня набуття чинності Законом № 592-IX.

Відмовити у списанні суми недоїмки, штрафних санкцій і пені можуть лише тоді, коли за результатами перевірки буде встановлено, що:

— платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року до дня набуття чинності Законом № 592-IX;

— суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому Законом про ЄСВ. Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до цього Закону не підлягають поверненню.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою. При цьому штрафні санкції до платника ЄСВ не застосовуються.

Вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день прий­няття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

 

Поспішати або чекати?

Попри позитивність Закону № 592-IX, в ньому є один нюанс — невизначеність у строках. Так, заяву про списання недоїмки за ЄСВ необхідно подавати протягом 90 днів з дня набуття чинності законом, проте сам акт чинності набуде лише з 2021 року. Наразі чинною є лише поправка в перехідні положення Закону про ЄСВ. І вона відсилає до подій, які настануть у майбутньому — до моменту набуття чинності Законом № 592-IX — тобто до 1 січня 2021 року. Так, саме відсутність доходу до цього моменту є підставою для списання нарахованих сум недоїмки.

Виходить, що юридичної визначеності цьому пункту бракує. Отже, цілком ймовірно, що читати норму треба так, що поспішати подавати заяву про списання до 31 серпня 2020 року не треба було, це можна буде зробити ще у перші три місяці 2021 року. Принаймні за принципом податкового законодавства тлумачити всі неточності треба на користь платника, чи не так?

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Платний вихід

Від редактора

Свій — чужий

Дивіться!

Державні таємниці

Компанія

Системне будівництво

Новини

РАУ звернеться з приводу грубого порушення ВАКС права на правову допомогу

НААУ підтримує білоруських колег щодо обов’язку адвокатів надавати допомогу кожному

Застосування peer review до адвокатських досьє неможливе

Юристи бігтимуть, щоб діти дихали

Відбувся публічний діалог про правосуддя

Камеру в СІЗО можна оплатити наперед

БПД доступна у мобільному застосунку

АПУ засудила невиправдану жорстокість до протестувальників

Відбулася церемонія Legal Awards 2020

Перевірено практикою

Право на суть

Репортаж

Кримінальні справи

Судові дебати

Теорія і практика

Алімент несподіванки

У фокусі

Єдині стандарти

Неприбутковий податок

Податкові міни

Читайте!

Ефект Квазімодо

Школа майстерності

Антирейтинг процесуальних диверсій

Інші новини

PRAVO.UA