Чи зможе медіація стати ефективним замінником суду в комерційних та корпоративних спорах? — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник № 10 (174) » Чи зможе медіація стати ефективним замінником суду в комерційних та корпоративних спорах?

Чи зможе медіація стати ефективним замінником суду в комерційних та корпоративних спорах?

Рубрика Новини

Олег ГОРЕЦЬКИЙ

адвокат, медіатор, керуючий партнер «Горецький і Партнери»

— Стрімкий розвиток медіації в Україні свідчить про ефективність цієї процедури як на рівні приватноправових відносин, так і на рівні бізнесу. У першому читанні вже прийнято проєкт закону № 3504 «Про медіацію», підготовлений Мін’юстом, і це, вважаємо, є проривом, адже медіатори повинні працювати за чітко визначеними законодавчо правилами.

Ряд переваг медіації — економія коштів, часу, збереження конфіденційності, «розвантаження» судів, можливість збереження взаємин на майбутнє — дасть змогу застосувати її як альтернативу суду.

Варто відзначити, що медіація є гнучким процесом: тобто за її допомогою можна вирішити корпоративні та інші спори, не обмежуючись процесуальними рамками, на відміну від вирішення спору в суді.

Важливо, щоб медіатор одразу міг забезпечити юридичний супровід оформлення медіаційних угод, який включає безпосередню підготовку процесуальних документів, отримання необхідних документів, підготовку до нотаріального посвідчення правочинів тощо.

 

Олег МАЛЬСЬКИЙ

партнер ETERNA LAW

— На мою думку, медіацію треба розглядати лише як додатковий механізм при вирішенні комерційних чи корпоративних спорів, адже медіація не зможе замінити суди у сфері розв’язання спорів. Судова влада має монополію на виконання її рішень і судові рішення є обов’язковими для виконання сторонами. У той же час медіація як спосіб вирішення спорів покладається на добру волю сторін, де після процесу медіації обидві сторони будуть згодні з цим рішенням і фактично добровільно його виконають.

Для наших реалій медіація часто може використовуватися з неправильним підходом, для затягування процесу та отримання додаткової інформації щодо позицій іншої сторони. Навіть при отриманні рішення медіатора одна із сторін може його не виконати, що змусить іншу сторону понести суттєві витрати на процес медіації і на судовий процес.

у ряді випадків медіація є непоганим досудовим способом вирішення спорів. У разі коли сторони не бачать варіанта прийняття мирової угоди між собою, медіатор, маючи значний дос­від, може надати той чи інший варіант, до якого сторони самостійно не дійшли б. Це може допомогти суттєво розвантажити судові органи від певної кількості судових спорів.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA