Бізнес-план захисту — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 10 (182) » Бізнес-план захисту

Бізнес-план захисту

Рубрика Компанія
Досягненням адвокатів GRACERS у ніші захисту бізнесу є ефективна боротьба з новими «гравцями» на цьому ринку — хакерами, щоб зібрати докази для подальшого ефективного захисту в суді від рейдерства, — розповідає Сергій Лисенко

Бізнес — рушійна сила економіки. Це і джерело надходжень до бюджету, і ласий шматочок чужої праці для зловмисників. Тому дуже важливо захищати бізнес від усіх посягань, від кого б вони не надходили.

Про це напевне знають адвокати, які щодня, а іноді й цілодобово, допомагають захищатися бізнесу від зовнішніх та внутрішніх посягань.

Які загрози актуальні для бізнесу сьогодні та як захиститися від них, розповів керівний партнер GRACERS Law Firm Сергій Лисенко.

 

У бізнес-середовищі знову все частіше можна почути слово «рейдерство». Ця протиправна діяльність мала свій розквіт трохи більше як десятиліття тому, але згодом про неї було чутно все менше. Тепер от знову: бізнес усе більше турбується про ризики протиправного захоплення. Пане Сергію, за практикою вашої компанії, бізнес уже не отримує належного захисту від держави?

— Цього року відносини держави та бізнесу мало не досягли критичної точки. Практика юридичної компанії GRACERS Law Firm наочно продемонструвала, що, попри зменшення кількості заяв та звернень до правоохоронних органів, кількість рейдерських атак навряд чи реально знизилася.

Бізнесмени, як усі інші громадяни, підпорядковуються законодавству, посередниками в трактуванні та застосуванні якого виступають органи влади та державні службовці. Чи відповідальні ці органи за зростання кількості рейдерських захоплень? Відповісти можна і так, і ні.

Передусім варто розуміти, що ініціатива протиправного захоп­лення бізнесу йде, як правило, від конкурентів або осіб, які бажають уникнути великих витрат на власний розвиток. Тих, хто хоче скористатися чужими досягненнями. Вочевидь, для реалізації такого наміру рейдери неминуче користуватимуться владними інструментами та білими плямами в законодавстві, залучатимуть представників влади до незаконних дій, прикриватимуться фіктивними документами та фактажем.

З іншого ж боку, у цьому разі відповідальність представників органів влади хоча і є насправді, але не в належних, бажаних для правозахисників, обсягах. Якщо представник органу влади ­усвідомлював протиправність своїх дій, то він повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності як співучасник. Якщо загалом посадова особа діяла у межах ­своїх ­посадових повноважень, ­тобто була використана «всліпу», — за прогалини, якими скористалися зловмисники, повинна відповідати держава. Щонайменше — компенсацією збитків.

 

Однак ви говорите, що кількість заяв щодо випадків рейдерства не збільшується.

— Статистика зі зменшення випадків звернення до органів за звинуваченням у рейдерстві наводиться правдиво, однак причина проблеми розкривається у векторі критерію «статистика звернень».

Тобто ми маємо не статистику фактичних рейдерських захоп­лень, а лише статистику звернень з цього приводу. Попри те, що певні питання бізнес намагається вирішити самотужки, за допомогою своїх юристів, без звернення до держави, держава не справляється навіть з тими фактами, щодо яких офіційно повідомлена.

Ефективність органів із протидії рейдерству жодним чином не зростає ні при зміні структури органів, ні при зміні назв. Тому заявники вимушені шукати інші варіанти розв’язання своїх проблем, а згодом припиняють звертатися до посадовців. Найкраще у таких ситуаціях, як доводить практика, звертатися за захистом до суду та залучати допомогу кваліфікованих адвокатів.

 

До вас, вашої компанії, часто звертаються клієнти саме щодо рейдерства?

— Питаннями захисту бізнесу, зокрема від рейдерських захоплень і тиску з боку влади, наші фахівці займаються більшу частину свого робочого часу на постійній основі. Зазвичай такі справи не набувають розголосу, бо зберігається адвокатська таємниця. Крім того, клієнт не хоче публічності, намагається приховати, що став чи стає жертвою рейдерства, щоб не давати приводів менш агресивним конкурентам активізуватися. Але з точки зору юриспруденції можна впевнено сказати, що справи, які стосуються галузі захисту бізнесу, — це, безумовно, одна з найскладніших категорій справ.

Один із останніх кейсів компанії наочно доводить, що одним засіданням схожа справа закінчитися не може: це колосальний обсяг роботи та велика кількість процесів як адміністративних, так і господарських, не говорячи вже про кількість кримінальних проваджень, що потребують цілковитого занурення та уваги. І вони можуть стосуватися як дій опонентів, так і дій окремих правоохоронців та суддів.

Такі справи можна знайти як у Єдиному державному реєстрі судових рішень, так і в приватній практиці.

 

Що є принципово важливим, коли захищаєш бізнес клієнта від рейдерського нападу?

— Від спеціалістів за цих обставин можна вимагати лише одного — діяти відповідно до законодавства та робити все можливе заради досягнення бажаної мети та відновлення справедливості й законності.

Методи злочинців загалом не змінюються: за типово рейдерським сценарієм вони діяли як у 90-х, так і у 2000-х роках, але з поправкою на специфіку цифрового століття. І чомусь вони «прокачують» свої навички значно швидше за чесний бізнес.

Наразі найбільшим досягненням адвокатів GRACERS у ніші захисту бізнесу є ефективна боротьба з новими гравцями на цьому ринку — хакерами. Технічні спеціалісти, яких залучає компанія GRACERS Law Firm, володіють усіма необхідними знаннями й практичними навичками, аби відшукати сліди незаконного втручання в реєстри. Завдяки цьому актуалізуються докази для подальшого надання суду, адже саме судовий захист — єдиний законний шлях захистити свої права від рейдерства.

Попри складність роботи у галузі, що зумовлюється недоліками законодавства та досі не зруйнованою бюрократичною машиною, а також існуванням кіберзлочинців, компанія GRACERS упевнено крокує вперед, оперативно й ефективно реагуючи на виклики ринку. Результатом цього є почесні місця на дедалі нових п’єдесталах юридичного визнання, а також престижні нагороди. Це свідчить про те, що GRACERS Law Firm отримує позитивні оцінки не лише від клієнтів і колег, а й від держави. Хоча є прислів’я про те, що юристи не дають жодних гарантій, можна бути певними: адвокати GRACERS зроб­лять усе можливе, аби захистити інтереси своїх клієнтів відповідно до чинного законодавства.

 

Цього року ви продемонстрували значну динаміку розвитку, отримали чимало нагород за свою роботу. Особисто ви стали фіналістом у номінації «Адвокат року у сфері White Collar Crime & Anticorruption», лауреатом у номінації «Адвокат року з кримінальних справ» «Юридичної премії», а ще були визнані адвокатом року 2021 у сфері White Collar Crime за версією Асоціації адвокатів України.

— Незважаючи на складність питання захисту бізнесу в Україні, команда GRACERS змогла досягти ­значних успіхів у цьому напрямі: здобути довіру клієнтів, отримати визнання колег та відзнаки міжнародних юридичних рейтингів. Свої досягнення я також звик ділити з командою, адже багато справ ми ведемо разом.

У 2020 році GRACERS Law Firm посіла своє місце в ТОП-50 найкращих юридичних компаній України, залишивши позаду величезну кількість конкурентів. Цьогорічні результати Legal Awards повністю підтвердили звання однієї з найкращих — фірма стала переможцем у номінації «Юридична фірма — прорив року».

Досягненнями на національному рівні ми не обмежилися: GRACERS Law Firm визнано одним із лідерів міжнародного ринку юридичних послуг у категорії White Collar Crime за версією провідного міжнародного видання The Legal 500. Потрапити відразу до TOP-TIER 2 — це вже серйозна перемога на світовому рівні.

У 2021 році були подані документи на участь у рейтингу Benchmark Litigation — спеціалізованому міжнародному дослідженні серед провідних юридичних фірм — експертів у сфері вирішення спорів. Присутність компанії в Benchmark Litigation — ознака найвищої якості послуг та глобального визнання.

Цього року GRACERS Law Firm було названо найкращою компанією у сфері судової практики з кримінального права та WCC. Це неймовірно, але фірма увійшла до рейтингу з першої спроби.

Ми так старалися, що зробили хороший заділ і на майбутнє, — за версією міжнародного рейтингу The Best Lawyers 2022 я отримав персональне визнання як найкращий юрист України з кримінального права.

 

Бесіду вела Ірина ГОНЧАР, «Український адвокат»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA