Антирейтинг процесуальних диверсій — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №5-6 (165-166) » Антирейтинг процесуальних диверсій

Антирейтинг процесуальних диверсій

Школа майстерності Ігоря КРАВЦОВА, адвоката, партнера, керівника практики транскордонних спорів Юридичної групи LCF

ПАЛІТРА СПОСОБІВ
зловживання процесуальними правами ще пів року тому була значно яскравішою: судова реформа 2016–2017 років створила різноманіття процесуальних дій, які стали справжніми новелами для вітчизняної правової системи. Найбільш спірні нововведення були доволі сумнівним копіюванням положень західних норм здійснення правосуддя, і за два роки деякі з них стали «рідними» для тих адвокатів, які в такий спосіб затягували розгляд справ та досягали позиційних переваг в юридичних битвах.

З ухваленням Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» від 15 січня 2020 року № 460-ІХ, що набув чинності 8 лютого 2020 року, найодіозніші способи судових диверсій були скасовані чи оптимізовані. Але дещо залишилося в арсеналі майстерного адвоката. Зловживання процесуальними правами були, є і будуть. Зменшити їх кількість змогла б ефективна система притягнення порушників до відповідальності. Проте наразі її фактично немає, тому залишається насолоджуватись смаком повної процесуальної свободи.

Пропонуємо розглянути десять ­популярних та ефективних засобів досягнення результату. Певна річ, деякі з них можуть бути на межі відповідності положенням законодавства та Правилам адвокатської етики. Проте наша мета не спонукати до дій, а дослідити ті випадки, з якими вже зустрічалися на практиці.

 

«КАРАНТИННІ ЗАХОДИ» 
впевнено очолюють «хіт-парад». З березня 2020 року суди легко відкладають розгляд справ, якщо хоча б одна зі сторін заявить таке клопотання, посилаючись на карантин. А автоматичне або майже гарантоване продовження процесуальних строків дало ідеальну можливість потягнути час. Відповідно, деякі сторони використовують продовження строків та відкладення розгляду справ винятково для затягування часу.

 

ПОДАННЯ ЗУСТРІЧНОГО ПОЗОВУ
та оскарження відмови в його прийнятті. Для відповідача один із популярних способів ­потягнути час — висунення зустрічних позовних вимог. Але такі вимоги не повинні бути «занадто обґрунтованими», адже тоді заяву приймуть і розглядатимуть разом із первісним позовом. А от якщо зустрічний позов буде трішечки безглуздим, то суд відмовить, і це дасть час на апеляційне та касаційне оскарження, протягом якого і первісний позов не розглядатимуть.

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ 
та подальше ненадання необхідних документів для її проведення, несплата коштів за проведення експертизи. Підібрати ту сферу, де необхідні спеціальні знання для розгляду справи, не так і просто. Проте якщо ваше клопотання задовольнять, будувати комунікацію з експертною установою можна так, щоб сильно затягнути процес. Більше того, в деяких випадках можна повернутись у точку відліку, якщо не надати документи чи не оплатити її проведення.

 

ЗАЛУЧЕННЯ ТРЕТІХ ОСІБ.
Вдалося виявити того, на чиї права може вплинути розгляд справи? Тоді можна спробувати залучити їх як третіх осіб. Так, звісно, таким особам доведеться найняти адвокатів, ознайомлюватись із матеріалами, подавати свої заяви й клопотання. Усе це потребує часу. А якщо йдеться про нерезидента, то його взагалі можна інформувати за Гаазькою конвенцією (ще на пів року справа ставиться на паузу).

 

ВІДВІД СУДДЯМ
після січневих змін став менш дієвим заходом, хоча певний час був доволі популярним. Раніше можна було очікувати на відкладення засідання на строк від декількох днів до декількох тижнів. Натомість тепер треба клопотати про відвід за три робочих дні до засідання, тож видається, що кількість відводів суттєво знизиться.

 

ЗУПИНЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ
у справі до вирішення іншої справи. Не завжди вдається знайти такі обставини, без яких неможливо вирішити вашу справу. Але варто спробувати, тоді розгляд справи може затягнутися на роки…

 

ДЕФЕКТИ У ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТАХ — 
далеко не завжди це випадкові помилки. Не підтвердили повноваження, не сплатили судовий збір, залишили у заяві інші недоліки — це дасть змогу не проґавити строку звернення, проте залишить справу без руху та забезпечить додаткових декілька днів чи навіть тижнів. Офіційно це називається «час на усунення недоліків».

 

ОСКАРЖЕННЯ НЕОСКАРЖУВАНИХ УХВАЛ.
З останніми змінами таких випадків буде суттєво менше, але ідея не нова — ­використовується і тепер, якщо дуже потрібно.

 

ПОДАННЯ ПОЗОВІВ «ВІЯЛОМ».
Як правило, поєднується із дефектами у позові для залишення його «без руху» та створення підстав для «вибору» судді. Раніше особливо не переймались, подавали «віялом» п’ять-шість позовів одночасно, а далі можна було обрати найкращий варіант. Тепер же доречно ­подавати позови по черзі, за можливості змінювати якісь формальні дані, щоб уникнути відповідальності за зловживання процесуальними правами. Але треба пам’ятати, що кожна наступна «подача» привертає увагу самих суддів і зменшує шанси на успіх.

 

ВИПРАВЛЕННЯ ОПИСОК
та арифметичних помилок у судових рішеннях. Часто їх можна знайти, просто відкривши «Український правопис». Значення для суті справи це, звісно, не має, але може допомогти зберегти декілька тижнів перед оскарженням, наприклад.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Актуально

Платний вихід

Від редактора

Свій — чужий

Дивіться!

Державні таємниці

Компанія

Системне будівництво

Новини

РАУ звернеться з приводу грубого порушення ВАКС права на правову допомогу

НААУ підтримує білоруських колег щодо обов’язку адвокатів надавати допомогу кожному

Застосування peer review до адвокатських досьє неможливе

Юристи бігтимуть, щоб діти дихали

Відбувся публічний діалог про правосуддя

Камеру в СІЗО можна оплатити наперед

БПД доступна у мобільному застосунку

АПУ засудила невиправдану жорстокість до протестувальників

Відбулася церемонія Legal Awards 2020

Перевірено практикою

Право на суть

Репортаж

Кримінальні справи

Судові дебати

Теорія і практика

Алімент несподіванки

У фокусі

Єдині стандарти

Неприбутковий податок

Податкові міни

Читайте!

Ефект Квазімодо

Школа майстерності

Антирейтинг процесуальних диверсій

Інші новини

PRAVO.UA