Адвокатам хочуть дозволити спрощене оподаткування — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат № 11-12 (183-184) » Адвокатам хочуть дозволити спрощене оподаткування

Адвокатам хочуть дозволити спрощене оподаткування

Рубрика Новини

У  Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих адвокатом, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, № 6358.

Автори законопроєкту — народні депутати пропонують встановити можливість для адвокатів обирати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності в межах, визначених Податковим кодексом України. Ідеться про внесення змін до ПК України для вдосконалення застосування спрощеної системи оподаткування стосовно адвоката, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Законодавча ініціатива подана на виконання Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021—2023 роки, затвердженої указом Президента. Стратегія, зокрема, передбачає удосконалення низки напрямів, які стосуються роботи адвокатури, одним із яких є вдосконалення організаційно-правових форм провадження адвокатської діяльності та посилення гарантій.

На сьогодні податкове законодавство вказує на те, що адвокат, який здійснює індивідуальну діяльність, повинен стояти на обліку в податковому органі як самозайнята особа, яка займається незалежною професійною діяльністю (за КВЕД 69.10). Оподатковується така діяльність за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПК України, — 18 % бази оподаткування щодо доходів та 1,5 % військового збору.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA