Юрист часів війни: сьогодення та перспективи — PRAVO.UA Юрист часів війни: сьогодення та перспективи — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Юрист часів війни: сьогодення та перспективи

Юрист часів війни: сьогодення та перспективи

  • 27.03.2023 15:43
Анна Франкова, адвокат

Мабуть, ніхто не міг спрогнозувати, наскільки війна змінить умови життя кожного з нас, яким стане побут, умови праці, щоденний життєвий режим і навіть відносини з людьми. Ми не в змозі обрати час, в якому ми маємо жити, час диктує нам умови життя, і ми лише підлаштовуємось під нього.

Пристосування до нових умов життя

АТО, ООС, воєнний стан в Україні змусили багатьох правників змиритися з реаліями сьогодення та перелаштуватися на нові умови життя: зміна місця проживання, пошук роботи, вирішення складних життєвих ситуацій, в тому числі в професійній сфері, а в деяких випадках зміна професії в цілому. Орієнтація на попит, потреби воєнного часу та адаптація під нові умови — це основна задача для будь-якого пересічного громадянина. Тому передусім юрист має зайняти свою ланку задля реалізації професійної діяльності, застосовувати набуті навички та знання у сферах, що до війни не мали великого попиту.

Пошук свого призначення в нових галузях права

У часи війни професія юриста має неабияке значення, оскільки наслідки війни безпосередньо пов’язані з юридичними фактами. Безумовно, цінним є досвід юристів у сфері військового права, яким володіють зазвичай люди, що безпосередньо мали стосунок до військової справи, які досконало оперують військовою термінологією і в змозі застосувати свої навички в такий складний для країни час. Популярними також є такі галузі права, як право соціального забезпечення (особливо військовослужбовців та членів їхніх сімей), трудове, міграційне, кримінальне, цивільне право, право інформаційних технологій.

Має попит досвід у сфері міжнародного права, європейського права з огляду на те, що відбуваються численні приватноправові та публічно-правові процесі в державі та за її межами, що мають або будуть мати безпосередній стосунок до розбудови України (зокрема, у післявоєнний період).

В умовах війни економіка держави продовжує працювати, суб’єкти господарювання провадять свою господарську діяльність в нових жорстких умовах. Тому застосування глибоких знань юриста у сфері господарського права, в тому числі у зовнішньоекономічній діяльності, є важливими під час прийняття управлінських рішень.

Умови та режим роботи

Не виявляється вже чимось дивним робота в бомбосховищі в очікуванні закінчення тривоги, пристосування роботи під години постачання електроенергії (і це не завжди денний час), пошук місця з доступом до Wi-Fi. Це все нові виклики у професії та подолання бар’єрів воєнного часу. Маючи мінімум засобів для телекомунікаційного зв’язку, цілком можливо облаштувати робоче місце в кафе, в машині, в метро, вдома.

Воєнний стан передбачає також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень (ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»). Зокрема, такі обмеження визначено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» в частині тривалості робочого часу, надання відпусток з урахуванням вимог ст. 24, ст. 64 Конституцій України.

Професійне вигорання

Доля ставить виклики, але задля збереження наснаги до професії та уникнення емоційного виснаження, розчарувань, ігнорування демотиваційних факторів намагайтесь керуватися принципом «стакан наполовину повний». Пам’ятайте, що війна – це завжди випробування, і завзяття в роботі може стати шляхом до пошуку нових смислів, цілей, прагнень тощо.

Хоч як це банально звучить, але добрі справи наповнюють емоційно і часом дають більше, ніж ви могли очікувати. Pro bono під час війни — гідна справа для юриста, що має фінансові можливості та час для надання юридичної допомоги постраждалим від війни.

Суспільне значення та роль юристів у захисті Батьківщини, волонтерській діяльності

Слід віддати велику шану юристам, які долучилися до боротьби з російським агресором та вирішили служити Батьківщині, активно проводять організацію зборів на потреби Збройних сил України та інші військові формування тощо. На жаль, частина героїв відійшла у вічність, деякі герої отримали бойове поранення. Важливе суспільне значення має залучення таких колег до нормотворчої діяльності, участі в громадській діяльності, адже їх професійна думка має впливати на світогляд українського суспільства в правовій сфері.

На перспективу

В очікуванні, що невдовзі війна скінчиться, минає проміжок нашого життя, і прагматики вже задумаються над тим, яким воно буде після. Війна триває, але варто вже думати про перспективу. Що очікує юриста в професійній діяльності в післявоєнний період і які нові запити будуть у сфері юриспруденції? За наявності часу та можливостей, варто вже сьогодні освоїти суміжні професії та здобути знання, наприклад, в ІТ-праві, медіації, викладацькій діяльності, в праві європейських держав, вивчити іноземну мову (зокрема, додатковою), отримати водійські права, якщо ви досі цього не зробили, залучатися до спільних обговорень правових питань з колегами з інших держав тощо.

Слід зважити на те, що наука, технології рухаються вперед із шаленою швидкістю, і вже ведуться розмови в правових колах про можливість заміни юриста на штучний інтелект. Уже активно використовується програмне забезпечення зі складання договорів, первинних документів тощо, що спрощує, оптимізує процес провадження господарської діяльності.

Варто зауважити, що стосовно штучного інтелекту у грудні 2018 року Європейська комісія з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) прийняла Етичну хартію про використання штучного інтелекту в судових системах та їх середовищі, в нашій країні діє Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 р. № 1556-р та План заходів з реалізації Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні на 2021-2024 роки, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.05.2021 р. № 438-р. Так, відповідно до нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України серед пріоритетних задач є вирішення проблем відсутності застосування технологій штучного інтелекту в судовій практиці.

Активно відбувається апробація та застосовується штучний інтелект у правосудді в таких державах, як Китайська Народна Республіка, Сполучені Штати Америки, Франція, Велика Британія.

Виконавчий директор Google Сундара Пічаї зауважив: «Штучний інтелект — це нова електрика. Зовсім скоро нейронні мережі проникнуть у всі сфери життєдіяльності». Такі заяви можуть свідчити, що вже, ймовірно, є фундамент для реалізації готових проєктів, які будуть презентовані суспільству згодом.

Отже, постулати філософії ХХІ століття, а саме процеси глобалізації, здатність науки вирішувати всі соціальні проблеми, можуть поставити перед професіоналами у сфері права питання потреби в юристах у майбутньому. Адже вже йде мова не про конкуренцію серед колег у сфері права, а здатність конкурувати зі штучним інтелектом, який може витиснути цю професію з часом, і для цього є всі передумови, зокрема правове підґрунтя, що стрімко змінюється. Тому важливо здійснювати немайнові інвестиції у свою освіту та освіту своїх дітей, в здобуття нової суміжної професії, навичок, що виокремлюють вас поміж інших спеціалістів, робити вклад в наукову діяльність тощо. Окреслене питання потребує окремого аналізу.

Майбутні юристи

Абітурієнти, студенти, що обрали професію юриста, в умовах воєнного стану перебувають у нестандартних для навчання умовах, але завзята молодь не має обмежувати себе лише онлайн-навчанням у виші, варто приділяти увагу таким питанням:

  • самоосвіті у сфері права;
  • вже вивчати судову практику нескладних цивільних справ;
  • напрацьовувати практичний досвід, беручи участь у волонтерському русі, громадських організаціях;
  • шукати шляхи практичної діяльності у сфері юриспруденції на позиції практиканта;
  • залучатися до конференцій та онлайн-семінарів із правових питань;
  • розширювати кордони наданого викладачами навчального матеріалу;
  • підписуватися на правові новини та аналізувати їх вплив на життєдіяльність українського суспільства в цілому тощо.

Юристи українського суспільства

Варто згадати про відомих українських юристів XIX-ХХ століття, яким доводилось провадити діяльність у часи змін, нестабільної політичної ситуації, але вони займали активну позицію. Серед таких видатних юристів можна виокремити:

  • Бемка В.Л., який займав активну громадську позицію, брав участь у політичних процесах, сприяв наданню допомоги українським біженцям та всіляко відстоював національну ідею;
  • Бращайка М.М., який відзначився публіцистичною діяльністю, брав участь у нормотворчій діяльності;
  • Витвицького С.П., який вів просвітницьку діяльність, був захисником у справах про політичні переслідування;
  • Голубовича С.Т., який брав активну участь у державотворенні;
  • Міхновського М.І., який відстоював державну незалежність України, був деякий час військовим юристом;
  • інші відомі та визначні постаті української юриспруденції, дослідження постатей, яких потребує ряду окремих публікацій.

Наведено не вичерпний перелік видатних юристів Української держави задля підкреслення важливості наслідування їх професійного досвіду та потреби українського суспільства в проактивних юристах із лідерськими якостями, що здатні брати активну участь у міжнародно-правових питаннях розробки правового механізму виплати репарацій Україні, надавати консультаційну підтримку постраждалим від війни, військовозобов’язаним та їх сім’ям із питань їх соціального забезпечення, юридичну підтримку переселенців та біженців за кордоном.

Якості, навички, здібності юриста, які є цінними під час війни:

  • кризове мислення;
  • швидкість обробки інформації та прийняття потрібного рішення;
  • проактивність;
  • здатність до пошуку нестандартних рішень;
  • варіативність запропонованих рішень;
  • аналітичні здібності;
  • здатність до вивчення нового та застосування на практиці;
  • мобільність;
  • стресостійкість;
  • здатність виконувати роботу в стислі строки;
  • готовність до понаднормової роботи;
  • здатність працювати в мінімальних для роботи умовах;
  • готовність виконувати роботу за суміжними з юриспруденцією сферами;
  • високий рівень професійної культури та дотримання професійно-етичних правил поведінки.

Підсумовуючи, хотілось би зазначити, що юристи українського суспільства в різні історичні епохи приймали на себе виклики тогочасності, як за часів перших кроків розбудови незалежної України (1917–1921 рр.), Другої світової війни 1939-1945 років, у період знищення української мови, культури, національної ідеї за радянських часів, у часи набуття статусу незалежної суверенної правової Української держави та роки ідентифікації українського суспільства та сепарації від радянських постулатів і наслідувань. Війна, розпочата російським агресором в Україні у 2014 році, стала підставою для зміцнення законодавчої бази та розробки правових механізмів для боротьби з ворогом та пов’язаними з ними суб’єктами приватного і публічного права. Але незважаючи ні на що, в усі часи для юриста незмінними мають лишатися відданість професії, професійна етика та культура.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA