Коли фінансування критичне, суди мають альтернативу — 7AAC — PRAVO.UA Коли фінансування критичне, суди мають альтернативу — 7AAC — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Коли фінансування критичне, суди мають альтернативу — 7AAC

Коли фінансування критичне, суди мають альтернативу — 7AAC

  • 21.09.2022 13:28

Суди зобов’язані своєчасно повідомляти сторони про час та місце розгляду справи, її рух та результат вирішення спору. Це передбачено законодавством України.

Водночас у зв’язку з військовою агресією російської федерації та запровадженням на території України воєнного стану значно зменшилися надходження до спеціального фонду державного бюджету, а частина судів України станом на сьогодні навіть призупинила свою діяльність через активні бойові дії та тимчасову окупацію.

Фахівці 7ААС проаналізували альтернативні варіанти комунікації із судом в умовах критичного фінансування.

Відсутність надходжень ставить під загрозу спроможність держави забезпечити відправлення правосуддя, оскільки суди не можуть придбавати папір, марки, інші предмети, оплачувати послуги із доступу до інтернету, поштові послуги та інше, оплачувати комунальні послуги та сплачувати нарахування на заробітну плату (рішення Ради суддів України № 26 від 05.08.2022 року).

Звісно, ситуація з фінансуванням неабияк вибиває з колії звичну діяльність судів, однак для правової спільноти важливим є функціонування таких модулів ЄСІТС, як «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема  відеоконференцзв’язку. Такий альтернативний варіант комунікації із судом дає змогу не лише забезпечити всі процесуальні етапи розгляду справи, а й суттєво заощадити гроші і час.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, відповідно до закону, забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції (ч. 4 ст. 18 КАС України).

Таким чином суди надсилають судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси, вчиняють інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС.

Учасники судових процесів можуть зареєструватись у ЄСІТС добровільно, однак адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки мають в обов’язковому порядку зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Сторонам, які зареєстровані у ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, де вони є учасниками, лише в електронній формі, надсилаючи їх на офіційні електронні адреси таких осіб. Водночас, написавши окрему заяву, такі учасники судового процесу мають право отримати копію судового рішення у паперовій формі.

Що ж у підсумку нам дає перехід в електронний формат: належний виклик і повідомлення про стан розгляду справ учасників судового процесу, не затягування строків їхнього розгляду, суттєву оптимізацію часових і фінансових ресурсів тощо. Таким чином, усі процесуальні етапи можуть бути безперебійно забезпечені завдяки альтернативному варіанту комунікації із судом. Саме тому учасникам справ варто об’єктивно оцінювати реалії сьогодення та усвідомлено підходити до процесу комунікації з судами, стаючи активними користувачами ЄСІТС.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA