Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27-31 березня Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27-31 березня
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Новини » Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27-31 березня

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 27-31 березня

  • 01.04.2020 18:03
  1. Ситнику відмовлено у відкритті дисциплінарної справи щодо судді 

Третя Дисциплінарна палата ухвалила відмовити у відкритті дисциплінарних справ за скаргою Директора НАБУ Артема Ситника стосовно судді Сарненського районного суду Рівненської області Олексія Рижого та судді Рівненського апеляційного суду Василя Сачука. Відповідно до статті 45 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» у відкритті дисциплінарної справи має бути відмовлено, якщо суть скарги зводиться лише до незгоди із судовим рішенням. Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи ухвалюється Дисциплінарною палатою та оскарженню не підлягає.

2. Вища рада правосуддя просить ВР привести законодавство у відповідність з рішенням КСУ щодо суддів Верховного Суду України

ВРП розглянула повідомлення виконувача обов’язків Голови Верховного Суду України В.І. Гуменюка та судді Верховного Суду України Б.М. Пошви. Вища рада правосуддя вирішила звернутися до ВРУ із пропозицією щодо невідкладного приведення положень законодавства України у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020. Крім того, ВРП ухвалила звернутися до голови ліквідаційної комісії Верховного Суду України щодо забезпечення безперебійної виплати суддівської винагороди суддям Верховного Суду України та заробітної плати працівникам апарату Верховного Суду України до приведення положень законодавства України у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 18 лютого 2020 року № 2-р/2020.

3. ВРП звернулася до Президента України та Верховної Ради України щодо забезпечення доступу до правосуддя в умовах пандемії

ВРП вважає, що право на справедливий суд не може бути обмежене, проте при встановленні справедливого балансу між правом особи на безпечне для життя і здоров’я довкілля та правом на справедливий суд переважає природне право осіб на життя та безпечне довкілля. ВРП звернулася до Президента України, ВРУ із пропозицією внести зміни до процесуальних кодексів, які б забезпечили право осіб на доступ до правосуддя  в умовах карантину у частині проведення засідань органів судової влади в режимі реального часу через Інтернет та продовження/зупинення строків на оскарження судових рішень. У зверненні до ДСА України та Служби судової охорони ВРП наголосила на потребы невідкладної підготовки змін до Положення про тимчасовий порядок забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, які передбачатимуть особливості пропуску осіб до суду та подання цих змін на затвердження Вищій раді правосуддя.

4. Вища рада правосуддя ініціює прискорення роботи над Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою

ВРП наполягає, що ЄСІТС повинна запрацювати не пізніше 1 травня 2020 року. Через що ДСА України надано доручення щотижня інформувати ВРП про стан готовності ЄСІТС до роботи, а також вжити заходів для покращання роботи Єдиного державного реєстру судових рішень з метою забезпечення безперервного доступу до судових рішень.

5. ВРП надала судам рекомендації щодо забезпечення стабільної роботи в умовах карантину

Безперервно здійснювати судочинство у невідкладних справах з дотриманням балансу між правом на безпечне довкілля та правом доступу до правосуддя; за можливості проводити судові засідання в режимі реального часу через Інтернет; організувати гнучкий графік роботи суддів та працівників апаратів судів, встановити чергування суддів для вирішення невідкладних процесуальних питань та невідкладних справ в особливих видах проваджень; обмежити доступ у судові засідання осіб, які не є учасниками проваджень; судові засідання проводити з використанням засобів індивідуального захисту; перейти на опрацювання електронної кореспонденції; за наявності технічної можливості забезпечити працівникам апарату суду умови для виконання посадових обов’язків дистанційно; довести до відома учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами.

6. ВРП ухвалила публічне звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо критичної ситуації з фінансовим забезпеченням органів правосуддя

Наголошується, що наявний розмір фонду оплати праці не покриває передбачені законодавством обов’язкові виплати і забезпечує середньомісячну заробітну плату працівника апарату суду в розмірі 2 100 грн на місяць, що призвело до виникнення соціальної напруги серед працівників апаратів судів. Дефіцит видатків на оплату праці працівників апаратів судів становить 4 769,2 млн грн, дефіцит нарахувань на оплату праці –  1 456,8 млн гривень. На інші поточні видатки судів дефіцит у 2020 році сягає 831 572,9 тис. гривень.  Крім того, у зв’язку з пандемією коронавірусу судам необхідно виділити додаткові кошти в обсязі 154,9 млн грн на придбання засобів захисту та дезінфекції, які на сьогодні неможливо закупити через істотний дефіцит видатків. ВРП звернулася до ВРУ та КМУ щодо потреби внесення у найкоротший строк змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» в частині збільшення ДСА України видатків для забезпечення здійснення правосуддя місцевими та апеляційними судами.

7. ВРП ініціювала перевірку ситуації зі здійсненням правосуддя в Нікопольському міськрайонному суді Дніпропетровської області щодо розгляду кримінальних проваджень

Повідомлено про неодноразові передачі одних і тих самих кримінальних справ Нікопольським міськрайонним судом Дніпропетровської області до Дніпровського апеляційного суду для визначення підсудності, що пов’язано з визначенням спеціалізації суддів з розгляду конкретних категорій справ. ВРП ухвалила рішення звернутися до Ради суддів України щодо потреби перевірки обставин, викладених у зверненні голови Дніпровського апеляційного суду Наталії Деркач, стосовно ситуації зі здійсненням правосуддя в Нікопольському міськрайонному суді Дніпропетровської області щодо розгляду кримінальних проваджень, позаяк така ситуація може мати наслідком порушення основних засад судочинства, завдань суду та нести загрозу авторитету правосуддя.

8. ВРП просить Парламент не зменшувати суддівську зарплату в Держбюджеті

Розуміючи відповідальність держави перед кожним громадянином, ВРП не підтримує законопроекту № 3279 в частині доповнення  Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік» статтею 29 та звертається до ВРУ з пропозицією утриматися від прийняття положень,  які будуть порушувати конституційні гарантії незалежності суддів. Попри те, що у Державному бюджеті України окремо визначаються видатки на утримання судів з урахуванням пропозицій ВРП, Рада не була залучена до розробки запропонованих змін до Держбюджету. Зазначено, що на сьогодні судді не зупиняють здійснювати правосуддя в складних умовах пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, працюючи в умовах надмірного навантаження та ризиків.

 

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

СВІЖИЙ ВИПУСК

Чи потрібно відновити військові суди в Україні?

Подивитися результати

Завантажується ... Завантажується ...

PRAVO.UA