КСУ перевіряє скасування адвокатської монополії — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Український адвокат №10 » КСУ перевіряє скасування адвокатської монополії

КСУ перевіряє скасування адвокатської монополії

Рубрика Новини

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи про надання висновку щодо відповідності законопроєкту про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (реєстраційний № 1013) вимогам статей 157 і 158 Конституції України за конституційним зверненням Верховної Ради України. Перше пленарне засідання Великої палати КСУ, на якому проводилися усні слухання у цій справі, відбулося 17 жовтня ц.р.

На думку представників суб’єкта права на конституційне звернення та автора законодавчої ініціативи, проєкт через скасування виключного права адвокатів на здійснення представництва інших осіб у судах (крім захисту від кримінального обвинувачення) сприятиме розширенню кола осіб, які надають правничу допомогу, що буде розширенням права на захист. На думку представників Національної асоціації адвокатів України, запропоновані зміни звузять конституційні гарантії на отримання правової допомоги належної якості, зважаючи на допуск до такої діяльності осіб, чия професійна кваліфікація не підтверджена офіційно.

При цьому питання реалізації права на самопредставництво для юридичних осіб публічного та приватного права, яке включається до аргументів на користь скасування монополії, сьогодні пропонується вирішити законопроєктом № 2261, надавши можливість такого представництва шатним юрисконсультам.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Інші новини

PRAVO.UA