Перша перемога — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №9 » Перша перемога

Перша перемога

Вищий антикорупційний суд отримав велику споруду на проспекті Перемоги в столиці, проте питання «житлової площі» 
для нової обителі Феміди повною мірою ще не вирішене

Рівно за місяць до старту роботи Вищого антикорупційного суду (ВАКС) було розвязано одну з нагальних проблем для початку здійснення правосуддя новою судовою інстанцією — суду передано ще одну будівлю. Так, 5 липня Вищим антикорупційним судом та регіональним відділенням Фонду державного майна України по мКиєву було підписано договір, на підставі якого ВАКС відтепер забезпечений приміщенням за адресою проспект Перемоги, 41. Цікаво, що під час урочистого відкриття Вищого антикорупційного суду Президент України Володимир Зеленський назвав символічним той факт, що будівля суду розташована саме на проспекті Перемоги, і висловив сподівання, що це надихатиме суддів на перемогу над корупцією в Україні.

Зазначимо, що в цій величній будівлі сірого кольору раніше було розташовано головний офіс «Брокбізнесбанку». Утім, отримання приміщення колишнього банку має певні переваги та недоліки, відзначає керівник апарату ВАКС Богдан Крикливенко. Наприклад, великий плюс у тому, що в будівлі суду є достатньо приміщень для зберігання матеріалів справ. «Оскільки це — колишнє приміщення банку, тут є багато кімнат із сейфами, хоча наразі використовувати абсолютно всі такі кімнати немає потреби», — прокоментував Богдан Крикливенко. За його словами, до слідчих суддів надійшло майже півтисячі клопотань, які вони вже розглянули, і майже 50 справ було передано з інших судів.

«Які заходи безпеки передбачені в суді?», — поцікавилися ми в керівника апарату ВАКС. Заходи безпеки не завжди потребують розголошення, застеріг Богдан Крикливенко. «Можу лише сказати, що є спеціально обладнані приміщення для допиту таємних свідків із системою викривлення голосу та зображення. Наприклад, якщо приміщення суду невелике, то можна легко ідентифікувати таких осіб, простеживши, хто заходив і виходив із приміщення. У цій же будівлі є декілька альтернативних входів і виходів, вїздів і виїздів з території, які можуть використовуватися і забезпечувати належну і безпечну участь у судовому процесі», — розповів керівник апарату.

Нагадаємо, що попередньо було прийняте рішення про тимчасове розміщення суду в приміщеннях за адресами вулиця Хрещатик, 42а та провулок Хрестовий, 4а, в яких і наразі продовжує працювати ВАКС. Так, на Хрещатику було закінчене формування режимносекретного відділу, що забезпечує охорону державної таємниці. Річ у тім, що законодавством передбачено, що слідчі судді Вищого антикорупційного суду дають дозвіл на негласні слідчі (розшукові) дії, які мають гриф «таємно». Крім того, в приміщенні на Хрещатику передбачено зал судових засідань для секретних слухань. Оскільки слідчі судді працюватимуть лише у приміщенні на Хрещатику, то в облаштуванні секретного відділу та спеціального залу у приміщенні на проспекті Перемоги немає потреби, відзначив керівник апарату.

У будівлі на проспекті Перемоги обладнано сім залів судових засідань. Оскільки було сформовано сім колегій суддів, кожна колегія забезпечена окремим залом. Усі зали облаштовані з дотриманням усіх необхідних вимог: є система аудіота відеофіксації, передбачені виходи до нарадчої та конвойної кімнат. Проте лише три зали на цей момент обладнані скляними боксами для перебування підсудних, в інших чотирьох залах поки що таких немає. Однак у подібних загородженнях навряд чи буде потреба, оскільки розгляд справ стосуватиметься ненасильницьких злочинів, пояснює Богдан Крикливенко.

Чи вдалося у приміщенні організувати належні умови для розміщення всіх суддів та працівників суду? Як розповідають працівники апарату ВАКС, будівля має багато приміщень, які використати під робочий функціонал суду непросто. Так, хоча кожен суддя має окремий кабінет, ці кімнати дуже різні за площею, а деякі з них були створені шляхом встановлення офісних перегородок.

Виникло й питання обладнання медіата конференцзалу. Якщо для конференцзалу знайшлось просторе приміщення, то для проведення медіазаходів виділено більш компактну кімнату. Як пояснила керівник пресслужби ВАКС Олеся Чемерис, медіазал передбачений на ті випадки, коли у суді слухатиметься резонансна справа, до якої є суспільний інтерес, саме до цього залу і запрошуватимуться журналісти.

«Чи вирішені наразі всі кадрові питання, зокрема, що стосується персоналу апарату суду?», — запитуємо у керівника апарату. Богдан Крикливенко відзначив, що добір персоналу апарату суду закінчивсясерпня цього року, після чого розпочалися процедури узгодження призначень, спеціальні перевірки: «Усі потрібні працівники для початку роботи суду були призначені на відповідні посади довересня. Ми провели дуже серйозний відбір: на 126 вакансій було отримано 3000 заявок, проведено майже півтори тисячі співбесід. Хоча у суді і залишилося декілька вакантних позицій, але всі критично важливі були закриті».

За словами керівника апарату ВАКС, у суді ще потрібно провести багато організаційних заходів. Варто враховувати і те, що ВАКС — це нова інституція, якої раніше не існувало, тому всі внутрішні процеси організації роботи суду ще потрібно врегульовувати. Наприклад, є потреба у внесенні змін до інструкції з діловодства, яка наразі поширюється лише на загальні місцеві та апеляційні суди, і ВАКС формально не входить до цього переліку. Очікували у суді і на підписання Президентом України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду», яким урегульовано всі питання підсудності. Закон України  100-IX було прийнято парламентом у день нашого візиту, 18 вересня, і, як стало відомо пізніше, 20 вересня закон уже був підписаний главою держави.

Якщо говорити про перспективи, то актуальним залишається питання забезпечення постійним приміщенням. Наразі всі приміщення ВАКС орендує, адже приміщення на проспекті Перемоги належить державному підприємству «Антонов», будівлі ж, що знаходяться на Хрещатику та у провулку Хрестовий, перебувають у комунальній власності м. Києва, зазначає керівник апарату. «У будь-якому випадку потрібно шукати приміщення, в якому буде можливість розмістити усіх суддів першої інстанції зібрати в одному місці», — підсумував Богдан Крикливенко.

Аліна НАЗАРЧУК, «Судовий вісник»

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

За кордоном

Гіперцитування

За лаштунками

Із перших вуст

Перша перемога

Кадри

Реакційна політика

Непередбачувані наслідки

Що стане головним викликом для ВАКС?

Коментарі експертів

Обличчя місяця

Новини

Законотворчість

Набули чинності

Бізнес-зиск

Поза процесом

Принциповий захист

Прецедент

Викриваюча реальність

Судова практика

Невільний графік

Налагодити контракт

Довіряй, але перевіряй

Балансова вартість

Судове рішення

Суд зобов’язаний оцінити рівень адвокатських витрат — чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою

Рішення щодо відмови в продовженні строку тимчасового переведення судді не підлягає судовому оскарженню

Придбання автомобіля на торгах, організованих державним підприємством, не гарантує його державну реєстрацію

Облаштування заправника газом на АЗС є будівельними роботами

Інші новини

PRAVO.UA