Чорним по білому — PRAVO.UA
прапор_України
2024

Генеральний партнер 2024 року

Видавництво ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА
Головна » Судовий вісник №5 » Чорним по білому

Чорним по білому

Обитель Феміди у Білій Церкві презентувала дві свої протилежні сторони: в одному з приміщень суду проведено бездоганний ремонт, 
інше ж перебуває у гіршому стані

Аліна НАЗАРЧУК
«Судовий вісник»

У Білоцерківському міськрайонному суді Київської області постійно розглядаються багато справ, і це пояснюється тим, що місто Біла Церква є одним із найбільших міст за кількістю населення в Київській області. Саме тому Білоцерківський суд функціонує у статусі саме міськрайонного і займає дві окремі будівлі. Перша розташована за адресою вулПершотравнева, 4а, друга — вулТурчанінова, 7.

На два фронти

«Судовий вісник» уже висвітлював проблему роботи суду в різних приміщеннях, позаяк це спричиняє чимало незручностей як для працівників суду, так і для відвідувачів. Так, судові споруди в місті Біла Церква мають незручне транспортне сполучення і доситьтаки територіально віддалені. Окрім того, працівники суду хоч і мають закріплені робочі місця в конкретних приміщеннях, проте часто змушені їздити з одного приміщення суду до іншого. Через це нам так і не вдалося поспілкуватися з керівником апарату суду: на момент перебування кореспондента «Судового вісника» на Першотравневій, керівник був на Турчанінова і, навпаки, діставшись до приміщення на Турчанінова, виявилося, що керівник апарату поїхав на Першотравневу. Так само і громадянам, щоб вирішити свої питання, доводиться кілька разів їздити з одного суду до іншого, постійно ризикуючи розминутися зі служителем Феміди.

Справа часу

Історія здійснення правосуддя і, відповідно, функціонування судової установи у місті Біла Церква сягає ще 1944 року, коли в місті поновив діяльність народний суд першої дільниці.

Пізніше, в 1957 році, було створено народний суд другої дільниці міста Біла Церква. Згодом у грудні 1960 року обидва суди обєднались і зявився Білоцерківський міський народний суд. Далі історія розповідає про кількаразову зміну назви обителі Феміди. Так, Законом України «Про внесення змін до Закону Української PCP «Про судоустрій Української PCP» від 20 квітня 1994 року статтю 20 викладено в новій редакції, якою міські народні суди на території України перейменовано на міські суди. Тож на підставі зазначеного закону Білоцерківський міський народний суд перейменовано на Білоцерківський міський суд Київської області.

Відповідно до Указу Президента України від 23 березня 2004 року  358/2004 Білоцерківський міський та Білоцерківський районний суди було ліквідовано і з 23 березня 2004 року створено Білоцерківський міськрайонний суд Київської області.

Згідно зі штатним розписом Білоцерківський міськрайонний суд налічує 116 штатних одиниць, із них — 26 суддів. Проте кадровий голод є однією з найгостріших проблем суду, оскільки наразі тут відправляє правосуддя всього 15 служителів Феміди, що абсолютно не відповідає навантаженню, з яким сьогодні має справу судова установа.

Гра контрастів

Позитивне перше враження склалося під час візиту до судового приміщення на вулПершотравневій. Тут суд працює в окремій двоповерховій будівлі. Треба відзначити, що потурбувалися і про доступ до установи осіб з обмеженими можливостями: вхід обладнаний довгим пологим пандусом.

Усередині приміщення проведено бездоганний ремонт: на підлозі виблискує чорнобіла плитка, в коридорах достатньо меблів, а саме — нових лав і столів для відвідувачів. Подбали і про протипожежну безпеку, зокрема встановлено протипожежні датчики, є вогнегасники, шафи з необхідним інвентарем. Належним чином укомплектовані і зали судових засідань: наявна вся необхідна техніка для фіксації процесу, проведення засідань у режимі відеоконференції; встановлено компютери як на місці секретаря, так і судді; підсудні під час слухання справи перебувають у скляних боксах.

А от щодо стану приміщення, розташованого на вулТурчанінова, то тут усе з точністю до навпаки. Судова установа займає перший поверх житлового будинку. Хоча фасад будівлі має більшменш пристойний вигляд (стіни пофарбовані, встановлено пандус), проте всередині ремонт — ще з радянських часів. Вузькі коридори захаращені старими меблями, а численність відвідувачів ще більше підкреслює тісняву. У коридорах темно, адже планування не передбачає вікон, а освітлення — досить слабке.

Утім, шукаючи позитивні моменти, варто відзначити вдале розташування цього суду, адже він знаходиться поруч із Державним дендрологічним парком «Олександрія» Національної академії наук України — пам’яткою садово-паркового мистецтва, заснованою наприкінці XVIII століття.

Поділитися

Підписуйтесь на «Юридичну практику» в Facebook, Telegram, Linkedin та YouTube.

Баннер_на_сайт_тип_1
YPpicnic600x900
баннер_600_90px_2
2024
tg-10
Legal High School

Зміст

Новини

Рейдерське охоплення

Законотворчість

Набули чинності

Обитель правосуддя

Чорним по білому

Поза процесом

Чистий здобуток

Визначеним колом

Прецедент

Корпоративний дух

Судова практика

Крига скарг

Витратні розрахунки

Прокурорська призматичність

Непроста арифметика

Судове рішення

Органи дізнання, слідства та прокуратури під час здійснення досудового розслідування виконують владні процесуальні функції

Щодо забезпечення доказів шляхом витребування акта індивідуальної дії

Спори між обслуговуючим кооперативом та його членами розглядаються господарськими судами

Про стягнення заборгованості із заробітної плати за період до переведення працівника на роботу на підконтрольній Україні території

Щодо повноважень прокурора на звернення до суду з апеляційною скаргою

Про нюанси оскарження виправдувального вироку

Через мережу АЗС здійснюється виключно роздрібний продаж нафтопродуктів

Щодо права Держфінінспекції на звернення до суду з позовом до непідконтрольної їй установи

Інші новини

PRAVO.UA